Athena (8) was zaterdag de jongste deelnemer aan de landelijke natuurwerkdag. Op een perceel aan de Sint-Lambertusweg hielp ze mee met het knotten van wilgen. (Foto: Peter de Koning).
Athena (8) was zaterdag de jongste deelnemer aan de landelijke natuurwerkdag. Op een perceel aan de Sint-Lambertusweg hielp ze mee met het knotten van wilgen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VEEL BELANGSTELLING VOOR NATUURWERKDAG IN REGIO BOXTEL

Wilgen knotten in de buitenlucht, leuk!

Athena (8) is veruit de jongste deelnemer aan de jaarlijkse Natuurwerkdag in Boxtel. Met vader Edwin is ze helemaal uit Helmond naar de Sint-Lambertusweg gekomen om wilgen te knotten. ,,Ik vind het fijn om buiten te werken."

De Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel begroette vijf nieuwkomers op het erf van de fraaie boerderij aan de Sint-Lambertusweg. ,,Een mooie oogst", vindt coördinator José Poort. ,,Als je goed rondkijkt, zie je dat de knotgroep een beetje vergrijst en dus is jonge aanwas welkom."

De natuurwerkgroep zet in de wintermaanden op zaterdag en maandag knotploegen in. Die gaan volgens 'knotcoördinator' Frans van de Sande elke drie weken op pad. ,,Vroeger gingen we langs de deuren op adressen waar knotwilgen stonden, nu hebben we een database en kennen we de plekken waar de knotwilgen aan de beurt zijn voor een snoeibeurt." Elke drie tot vier jaar moet dat gebeuren.

Han van Gestel is ook een van de nieuwe deelnemers aan de natuurwerkdag. ,,Ik heb in Boxtel-Oost mijn eigen natuurgebiedje en daar heb ik eigenlijk een dagtaak aan", lacht ze. ,,Maar vandaag is het lekker weer en besloot ik ook hier mijn steentje bij te dragen."

Athena geniet tijdens de pauze van een glaasje ranja en een worstenbroodje. ,,Ik heb hard gewerkt", lacht ze. ,,Ik hebben takken klein geknipt en op stapels gelegd. O ja, ik heb ook een stukje met de tractor mee mogen rijden. Dat was ook heel leuk."