Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

• TEAM DE OVERSTEEK WINT VIERDE DORPSQUIZ • 800 TOT 1.000 DEELNEMERS OP DE BEEN

Durpskwis brengt inwoners Liempde in beweging

TONNIE WESSELING

De derde 'grote' editie van de Durpskwis Liemt is vrijdag na een enerverend avondje quizzen gewonnen door het team van De Oversteek. De juffen en meesters van de Liempdse basisschool waren nét iets beter dan het team Kwisutbeter, dat slechts twee punten minder scoorde. Naar schatting achthonderd tot misschien wel duizend Liempdenaren namen deel aan het evenement, dat ooit begon als een buurtquiz in Klein Hoekje.

Om klokslag zeven uur wordt vrijdagavond afgeteld in de tent voor café 't Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein. Dan stormen vertegenwoordigers van de veertig teams met dé envelop naar hun thuishonk van die avond. ,,Op 5 september begon de inschrijving en de eerste teams druppelden 's nachts al binnen. 's Middags om half drie zaten we vol", vertelt medeorganisator Reggie van Genuchten van de Durpskwis Liemt.

Vier jaar geleden werd de Durpskwis Klein Hoekje voor het eerst gehouden en dit jaar stond deelname voor de derde keer open voor alle inwoners van Liempde. ,,We kiezen bewust voor maximaal veertig teams want dan kunnen we meteen dezelfde avond nog alles nakijken", legt Janne van Bergen, een van de andere organisatoren, uit.

HEDDE UT GEHEURD?

Deelneemster Yvon stormt met de envelop het Streekhuis binnen waar deze avond het team Kwisutbeter weer is neergestreken. ,,Een groep van familie en via-via", karakteriseert een van de quizzers de samenstelling van het team. Iedereen is er (bijna) klaar voor; hier en daar wordt nog snel een frietje genuttigd. ,,Want ik kom recht van mijn werk!", klinkt het opgewonden.

De vragenlijst wordt eerst gekopieerd door Bernadette en vervolgens onder de teamleden verdeeld. Er zijn elf thematische opdrachten zoals 'Liemptse vragen', 'Ken je buren', 'Hedde ut geheurd' én een geheime missie.

De muziekvragen blijken bij velen favoriet. 'Welke artiest zingt in een bekend nummer dat de melkboer fluitend zijn melk aanlengt en hoe heet dat nummer?'. ,,Herman van Veen met Hilversum 3", weet José meteen. Zoë zit op de grond geconcentreerd een woordzoeker op te lossen.

IN SPORTTENUE

In supermarkt Coop Tax aan de Nieuwstraat staat een aantal organisatoren van de Durpskwis Liemt zich al bij voorbaat te verkneukelen. Hier is om half acht de geheime opdracht. De deelnemers werden vooraf om de tuin geleid omdat ze sporttenue moesten dragen. Als iedereen aanwezig is, legt medeorganisator Van Genuchten uit dat men een lijst met 21 niet-alledaagse producten krijgt en daarvan in een kwartier tijd de prijzen moet noteren. Ieder goed antwoord in de supermarkt levert één punt op.

Bij het startsein rent iedereen wat vertwijfeld de supermarkt in. Sommige deelnemers in de supermarkt klampen het personeel van Coop aan. ,,Wat is remoulade?", klinkt het vertwijfeld. ,,En waar vind ik Sanalgin?" Stephanie van Team 25 schiet lekker op. ,,Ik winkel hier vaak", lacht ze. ,,Dat scheelt." Net op tijd levert Dille van Eerden van team Per Seconde Grijzer de volledige lijst in. Anderen redden het niet.

Bij De Kroontjes, het familieteam van taxibedrijf Kronenburg, stormt Jeroen naar binnen. Hij had maar tien producten gevonden: ,,De vrouwen wisten veel meer", moppert hij. Bij De Kroontjes, de winnaar van 2015, wordt rustig en georganiseerd gewerkt. Smartphones, Google en Facebook worden geraadpleegd en iedereen wordt voorzien van drankjes en zelfgebakken appelcake. ,,Weet jij iets van die slechtvalk in de kerktoren?", vraagt Ellen aan haar buurvrouw terwijl Josine gelukkig noten kan lezen en al een paar liedjes heeft herkend. Het zijn 'Altijd is Kortjakje ziek' maar ook 'Wonderful Days' van Mental Theo & Charlie Lownoise.

Exact om elf uur worden de vragenlijsten ingeleverd. Anderhalf uur later is de prijsuitreiking in een bomval Wapen van Liempde. Dat Liempde zo massaal meedoet en dus tijdens de Durpskwis in beweging is, wordt treffend getypeerd door Jan Verhoeven van Team 17. ,,We hebben in Liempde een grote gunfactor en doen graag dingen samen."

UITSLAG

1. De Oversteek 905; 2. Kwisutbeter 903; 3. Per Seconde Grijzer 901; 4. We zijn er Bij(na) 875; 5. Kwit Alles 872 punten.

FOTO LINKS: Monique Versleijen (links) geeft instructies aan alle teamleden van Kwisutbeter. De quizzers van de nummer twee van de Durpskwis Liemt speelden de quiz in hoofdkwartier Streekhuis Het Groene Woud.

FOTO RECHTS: Leden van alle veertig teams van de Durpskwis Liemt verzamelden zich in supermarkt Coop Tax in sporttenue. Ze kregen vijftien minuten om de prijs van meer dan twintig niet-alledaagse producten te zoeken.

KLEINE FOTO: Quizzers van team Quiztnie aan het werk. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding