Leden van biervereniging Ehkimaz houden zondag 13 november een proeverij met '99 bottles beer on the wall'. Bierliefhebbers zijn vanaf 15.00 uur welkom bij café Le Temps Perdu. (Archieffoto: Peter de Koning).
Leden van biervereniging Ehkimaz houden zondag 13 november een proeverij met '99 bottles beer on the wall'. Bierliefhebbers zijn vanaf 15.00 uur welkom bij café Le Temps Perdu. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Ehkimaz organiseert bierproeverij in Le Temps Perdu

99 soorten speciaalbier 'aan de waslijn'

Lonneke Hoondert

Met liefst 99 soorten bier op de kaart én muziek van duo René en die Rooie belooft de derde editie van de bierproeverij van biervereniging Ehkimaz wederom een succes te worden. Zondag 13 november is iedereen welkom om de brouwsels uit te proberen bij eetcafé Le Temps Perdu tijdens '99 bottles of beer on the wall'.

Honderdvijftig bierliefhebbers togen de vorige keer naar de kroeg aan de Boxtelse Markt om te genieten van allerlei speciaalbieren. Ehkimaz, dat negen jaar bestaat en volgend jaar dus een tienjarig bestaan te vieren heeft, probeert iedere editie dranken van onbekende brouwers te presenteren. Ook dit jaar is dat weer gelukt. ,,We streven er naar om steeds nieuwe bieren te schenken. Dat is nog een hele toer, maar de bierenkaart van aankomende zondag bestaat voor meer dan de helft uit onbekende merken", vertelt verenigingslid Mark Pijnenburg. De zoektocht naar obscure biersoorten werd dit jaar vergemakkelijkt door de ontdekking van drankenhandel Bierparadijs, nét over de Belgische grens in Hazeldonk, die meer dan 1.100 verschillende dranken verkoopt. ,,Daar hebben we dus heel wat nieuwe bieren gevonden."

Naast onbekende speciaalbieren, hanteert Ehkimaz ook dranken van vertrouwde brouwers op haar bierkaart. ,,De gangbare merken worden nog steeds erg gewaardeerd", weet Pijnenburg. ,,Maar de nieuwe namen op de kaart maken de proeverij zo leuk. We hopen dan ook op feedback van de bezoekers." De bieren komen dit jaar uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje en Australië.

Tijdens het festijn siert een lange waslijn - met daar aan de nummers 1 tot en met 99 - het eetcafé. Van elke soort bier is een beperkt aantal flessen op voorraad, variërend van twee tot achttien. Zijn de flessen op? Dan verdwijnt het nummer van de waslijn. De bezoekers weten zo precies welk bier nog voorradig is.

'99 bottles of beer on the wall' vindt zondag plaats van 15.00 tot 20.00 uur. Entree is gratis.