Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BRABANTS CENTRUM IN GESPREK MET SINTERKLAAS...

'Een genot om weer in Boxtel te zijn'

MARC CLEUTJENS

Sinterklaas logeert ook dit jaar in Boxtel. Kasteel Stapelen is de plek waar de Sint met alle pieten vanaf zondag 13 november zal verblijven en het land intrekt om cadeautjes uit te delen. Het evenement Stapel op Sint, dat in en om het kasteel wordt georganiseerd door Boxtel Vooruit, zal ook dit jaar vele duizenden kinderen met hun ouders op de been brengen.

Sinterklaas is onderweg naar Nederland en arriveert zaterdag 12 november in Maassluis. Een dag later zijn de intochten in Boxtel en Liempde. En vanaf maandag 14 november gaat Stapel op Sint van start en gaan schoolklassen op audiëntie bij Sinterklaas en zijn pieten. Gisteravond kon Brabants Centrum even bellen met de goedheiligman.

Met hoeveel pieten bent u onderweg naar Nederland?

,,Bij de intocht in Boxtel neem ik iets meer dan veertig pieten mee. We varen met bootjes over de Dommel naar de Zwaanse Brug en ik geloof dat ik daar ontvangen word door burgemeester Mark Buijs. Ik neem ook alle logeerkoffers mee en hoop dat de pieten er geen kwijt raken. In één van de koffers zit het grote boek. Tijdens Stapel op Sint heb ik ongeveer honderd pieten die om de beurt meehelpen om alle kinderen te ontvangen en rond te leiden."

Het worden drukke dagen in kasteel Stapelen.

,,Een juiste constatering. Omdat Stapel op Sint dit jaar bijna drie weken duurt, heb ik weer alle scholen uitgenodigd. In totaal komen er 48 schoolklassen op bezoek en staat de teller al op 1.300 kinderen. In de weekeinden hoop ik heel veel gezinnen te begroeten, die alle logeervertrekken kunnen zien en natuurlijk in mijn werkkamer kunnen komen kijken. Daar mogen ze met mij en de hoofdpiet een selfie maken."

Waarom kiest u voor kasteel Stapelen als logeerplek?

..Haha, wat een rare vraag. Als je hier eenmaal geweest bent, kom je elk jaar terug! Kijk even rond in het park, op de binnenplaats en in de ridderzaal en je snapt wat ik bedoel. Het is een genot om hier te zijn. Ik kan hier lekker werken, maar ook rustig slapen. De poort gaat 's avonds op slot en ik kan niet gestoord worden. En als ik uit de raam kijk, zie ik de maan door de bomen schijnen. Dat herinnert me trouwens aan een liedje..."

Hoe ziet uw programma er uit totdat het pakjesavond is?

,,Druk, druk, druk. Natuurlijk ontvang ik overdag heel veel kinderen. Als die weg zijn, geef ik instructies aan de pieten om cadeautjes te brengen bij kinderen die hun schoen hebben gezet. Dat doen we vaak 's avonds en 's nachts, als iedereen slaapt. Andere pieten helpen mee met inpakken of bakken pepernoten in de garage bij het kasteel. O ja, kinderen die Stapel op Sint bezoeken kunnen meehelpen en ook meedoen aan de pietengymnastiek. Cool toch?"

Komt uw paard Amerigo ook naar Stapelen?

,,Jazeker. Amerigo krijgt een eigen stal op de binnenplaats van het kasteel, maar zal vaak slapen. Dus ik vraag kinderen meestal om mijn paard een beetje met rust te laten. Amerigo moet mij vaak dragen, dus is het belangrijk dat er ook veel gerust wordt."

Wat eet u eigenlijk als u in Boxtel logeert?

,,Veel pepernoten en taaitaai, maar ook broodjes met hagelslag. En 's avonds paella of Hollandse kost, zoals zuurkool met vette jus of spruitjes. Maar zal ik eens een geheim verklappen waarom we óók in Boxtel logeren? Als je op Stapelen verblijft, ben je dicht bij het centrum van Boxtel. Daar zijn veel restaurantjes waar ik wel eens ga eten. En er zijn drie friettenten op loopafstand waar ik graag een patatje of een kroket ga halen. Heerlijk!"

STAPEL OP SINT

Publiek is op zaterdag 19, zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november welkom van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur welkom. Zaterdag 3 december is het evenement toegankelijk van 10.00 tot 12.00, van 13.30 tot 16.00 en van 17.30 tot 19.30 uur. Kijk ook op www.stapelopsint.nl.

Sinterklaas riep vrijdag de hulp in van de kinderen van de Angelaschool. Met de vrijwilligers van Stapel op Sint richtten ze het logeerverblijf in Stapelen in. (Foto: Peter de Koning).