Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

INTOCHT IN HET CENTRUM OP ZONDAG 13 NOVEMBER

Liempde is klaar voor Sinterklaas...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sinterklaas wil er zeker van zijn dat er op zondag 13 november, als hij een bezoek brengt aan de kinderen in Liempde, niets misgaat. Dat is de reden dat de goedheiligman presentator Ruud Bouwmans er deze week al op uit heeft gestuurd om de gemeentekoets te controleren. In het rechterachterwiel van het voertuig zat vorig jaar namelijk een slag. Een aantal handige mannen zou dat probleem oplossen, maar tijdens het testrijden gaat het volledig mis...

De hele koets ligt in de kreukels. Maar hoe komt Sinterklaas op 13 november dan naar het oude raadhuis in Liempde? De organisatie is druk bezig met het vinden van een oplossing. Zondag wordt duidelijk of het gelukt is...

Bezoekers aan de intocht zullen in ieder geval geen last hebben van de bouwwerkzaamheden in het centrum van Liempde. Dat laat omgevingsmanager Ad van Rooij van aannemer Jan van den Boomen BV weten. Het bedrijf is momenteel druk bezig met de herinrichting. ,,Er zit schot in de zaak", aldus Van Rooij. ,,We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk rekening te houden met ondernemers en bewoners. Als we in een straat aan de slag gaan, ga ik op bezoek bij mensen om te luisteren waar mogelijke knelpunten zitten. Daar proberen we dan een oplossing voor te vinden."

De riolering ligt er vanaf de Barrierweg tot het oude raadhuis in, dus aan dit gedeelte wordt momenteel ook de laatste hand gelegd. Van Rooij: ,,De stratenmaker zal daar binnenkort aan de slag gaan." Voor het oude raadhuis wordt deze week puinverharding gelegd, zodat bezoekers van de intocht van Sinterklaas kunnen zien als de goedheiligman wordt ontvangen op het bordes. Als hij in Liempde kan komen, tenminste. ,,En mocht het deze week nog flink regenen, dan zorgen we voor stalen rijplaten", aldus Van Rooij. ,,Daarnaast zorgen we ervoor dat alle materialen worden opgeruimd, zodat het centrum zondag veilig is voor alle kinderen. Wat ons betreft kan Sinterklaas met een gerust hart komen. En er is genoeg ruimte voor bezoekers." Het pleintje naast het oude raadhuis, waar het beeld van Hanne mî de de moor staat, wordt zondag afgeschermd. Daar worden momenteel de straatstenen aangebracht.

Voorafgaand aan de intocht vindt van 12.00 tot 13.00 uur een gezinsactiviteit plaats in café 't Wapen van Liempde. Hier kan iedereen een knutselwerkje maken. Vervolgens vertrekt Algemeen Belang Liempde, die jaarlijks de organisatie van de Sint-intocht voor haar rekening neemt, onder begeleiding van fanfare Concordia naar de familie Michiels aan de Heidonk 11 om Sinterklaas op te halen. De goedheiligman arriveert omstreeks 13.30 uur bij het oude raadhuis.

Na afloop van het programma ontvangt Sinterklaas alle kinderen die in Liempde wonen en brengt hij een verrassing mee. Kinderen van 0 tot en met 3 jaar zijn welkom in pannenkoekenhuis 't Struifhuis, terwijl kinderen uit de groepen 1 tot en met 5 in basisschool De Oversteek worden verwacht voor allerlei activiteiten. Voor kinderen van groep 6 tot en met 8 draait van 14.30 tot 16.00 uur een spannende film in De Serenade aan de Oude Dijk.

DORPEN

Gemonde verwelkomt Sinterklaas op zondag 20 november. Om 14.00 uur arriveert hij bij de kiosk aan de Dorpstraat. In zaal De Schuif gaat het feest verder. In Lennisheuvel brengt Sinterklaas die dag een bezoek aan gemeenschapshuis De Orion. Om 13.00 uur maken de goedheiligman en zijn pieten een tocht door Lennisheuvel met fanfare Sint-Arnoldus. De wandeling eindigt om 13.45 uur bij De Orion, waar het feest met Disco Tom van start gaat.

Later die middag, om 15.30 uur, zet de Sint voet aan wal bij de brug aan de Spankerstraat in Esch. Zijn pieten zijn al om 14.15 uur in Esch te vinden. Kinderen kunnen vanaf 16.00 uur feestvieren met de goedheiligman in dorpshuis De Es.

FOTO BOVEN: Sinds september wordt hard gewerkt in het centrum van Liempde. Aannemingsbedrijf Van den Boomen BV verzekerde Algemeen Belang Liempde dat de Sinterklaasintocht in het dorp op zondag 13 november zeker kan doorgaan. (Foto's: Gerard Schalkx).

Dit pleintje wordt komend weekeinde afgeschermd tijdens de intocht van Sinterklaas.