JRL NEEMT STRENGE MAATREGELEN

'Bangalijst is aantasting van sociale veiligheid'

De directie van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel is geschokt door de verspreiding van een zogenaamde bangalijst onder leerlingen van de school. Rector Leon Spaan noemt het rondsturen van een lijst met namen en foto's van 'makkelijke meisjes' een grove aantasting van de sociale veiligheid van leerlingen en gaf vanochtend aan dat het JRL strenge maatregelen zal nemen om herhaling te voorkomen.

Een bangalijst is een namenlijst die via sociale media wordt rondgestuurd met daarop namen, foto's en soms zelfs contactgegevens van meisjes die makkelijk te verleiden zijn. De Groninger studentenvereniging Vindicat kwam onlangs in opspraak door zo'n lijst, waarop zelfs de bedprestaties van vrouwelijke studenten werden beoordeeld. Zover gaat de lijst die onder leerlingen van het JRL circuleert niet. Wel staan er tien foto's en namen van meisjes op. Op het voorblad van de lijst staat de tekst 'Lista Banga', een foto van een kuikentje en een Arabische tekst, die in het Nederlands vertaald aangeeft dat het gaat om 'makkelijke meisjes'.

UIT DEN BOZE

De afdelingsleiders van het JRL hebben meteen na het opduiken van de bangalijst maatregelen genomen en zijn op zoek gegaan naar de vermoedelijke daders. Naar verluidt gaat het om drie jongens, waarmee de schoolleiding later deze week in gesprek gaat. Ook de ouders worden daarbij betrokken. ,,Bovendien bekijken we op welke manier we samen gaan werken met de politie", aldus Spaan.

De rector van het JRL geeft aan dat zijn school een 'leer- en leefgemeenschap' is. ,,Op onze school is de sociale veiligheid van medewerkers en leerlingen een heel groot goed. Door deze lijst rond te sturen, wordt de sociale veiligheid verminderd. We gaan met de vermoedelijke daders in gesprek om na te gaan of ze überhaupt wel beseffen wat de gevolgen zijn als zulke lijsten worden rondgestuurd. Eén ding is helder: dit kan absoluut niet, net zoals pesten uit den boze is."

ARABISCHE VERWIJZING

Dat op de bangalijst een Arabische verwijzing staat, neemt de school hoog op, zeker omdat de vermoedelijke daders volgens betrouwbare bronnen geen Arabische achtergrond hebben. ,,Juist op dit vlak ligt een aantal vragen dat we graag willen ophelderen", reageert Spaan. De rector wil niet ingaan op de maatregelen die de school gaat nemen. ,,Dat is een zaak tussen de school, de betrokken leerlingen en de ouders." Hij gaf vanochtend aan dat de school ook in gesprek gaat met de slachtoffers.

Het JRL heeft vandaag een persbericht verstuurd waarin uitleg wordt gegeven over de zaak. Ook ontvangen alle ouders een brief van de schoolleiding waarin uitleg wordt gegeven over deze zaak.