...TRUDY VAN ROOIJ- VAN MIL...
...TRUDY VAN ROOIJ- VAN MIL... Foto:

Schrijfster Trudy van Rooij wint verhalenwedstrijd

Schrijfster Trudy van Rooij uit Boxtel is gisteravond in Leiden uitgeroepen tot winnares van een landelijke verhalenwedstrijd. Ze was een van de honderd deelnemers. Haar verhaal 'De planeet van de hemel' wordt gepubliceerd in het boek 'De mens van 2050'. Bovendien won ze een bedrag van 250 euro.

De verhalenwedstrijd werd georganiseerd door Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Deze landelijke organisatie voert al 45 jaar brede toekomstverkenningen uit op het snijvlak van technologie en samenleving. Voor het project 'De mens van 2050' riep projectleider Ellen Willemse iedereen op om mee te denken over de toekomst. Omdat zij daarbij sciencefiction een goed hulpmiddel vindt, schreef Willemse ook de betreffende verhalenwedstrijd uit. Verhalen moesten te maken hebben met één of meer thema's waarop in de verkenning werd gefocust, te weten relaties, werk, opleiding, gezondheid, vrije tijd, spiritualiteit of criminaliteit.

Aan de wedstrijd deden honderd schrijvers mee. Van Rooij was een van de zes genomineerden voor de hoofdprijs die gisteravond werd uitgereikt in bioscoop Trianon te Leiden en mocht daar haar verhaal voorlezen. De in Gemonde geboren Boxtelse won naast een publicatie en een geldbedrag ook een kunstwerk dat is gebaseerd op haar verhaal. Bovendien mag ze een workshop volgen over het verfilmen van verhalen.

Het korte verhaal 'De planeet van de hemel' van Van Rooij is een monoloog van een moeder over haar puberdochter. De rest van haar familie is overleden als gevolg van een parasiet. In haar monoloog betreurt de moeder de keuze van Stephen Hawking, die zich tegen de wens van diens vader in niet met parasieten ging bemoeien maar met de ruimte. Hierdoor is de planeet van de hemel ontdekt die met een raket is te bereiken zonder de pijn van het sterven te hoeven voelen.