IDEEËN GROENE POORT POSITIEF ONTVANGEN

'Virtuele route houdt dino in Boxtel levend'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Dit is het perfecte idee." Eigenaar Ronald de Jong van Albert Heijn Boxtel weet het zeker. ,,Met oertijdmuseum De Groene Poort heeft Boxtel iets unieks in handen. Door een virtuele ontdekkingsreis te lanceren, vergelijkbaar met Pokémon Go, wordt de rest van Boxtel op de kaart gezet. Het is een simpel plan en dat is juist de kracht." En laat dat nou nét de bedoeling zijn van De Groene Poort. Verschillende partners werken momenteel aan plannen om museumbezoekers langer in de gemeente te laten vertoeven en de verbinding te leggen met het centrum van Boxtel. Het enthousiasme is groot.

Een selfie met een levensechte dinosaurus op de Markt in Boxtel of enkele prehistorische dieren zien overvliegen tijdens een wandeltocht. Door middel van een applicatie op de mobiele telefoon of tablet is dit mogelijk. Het zou volgens René Fraaije en Bart Jan Wulfse, respectievelijk directeur en lid van de Raad van Advies van De Groene Poort, dé oplossing zijn om de lokale economie in Boxtel te stimuleren. ,,De huidige collectie van De Groene Poort is al prachtig. We kunnen daar perfect op aansluiten met een virtuele route waaraan je bijvoorbeeld filmpjes en opdrachten kunt koppelen", legt Wulfse uit. ,,Ook in het straatbeeld zijn mogelijkheden, bijvoorbeeld door beelden op allerlei plekken te plaatsen." Museumdirecteur Fraaije ziet het al helemaal voor zich: dinosaurussen op de Boxtelse rotondes en in etalages. ,,Het mooie is dat ondernemers op allerlei manieren kunnen inspelen op het idee. Van koekjes in de vorm van dino's tot kleine speeltoestellen."

Momenteel wordt het plan rond de virtuele dino-ontdekkingsreis verder vormgegeven. Zo denken de partijen na over de applicatie, maar ook onderdelen als infrastructuur en vervoer naar het centrum. ,,Wie we ook spreken, iedereen is enthousiast. De plannen laten kinderen door de tijd reizen en houden de dinosaurus in feite levend", aldus Wulfse. Hij en Fraaije hopen in het voorjaar van volgend jaar al te kunnen starten met de dinosaurus-app. Momenteel wordt ook nog gekeken om andere Boxtelse hoofdthema's te koppelen aan de plannen, zoals duurzaamheid en cultuurhistorie.

INHAKEN

Bij de plannen voor de verbinding tussen De Groene Poort en de rest van Boxtel zijn allerlei partners betrokken. Berry Dankers kreeg tijdens zijn sollicitatie tot centrummanager al de vraag wat hij zou willen veranderen in de gemeente. ,,Ik gaf toen al aan dat ik niet begreep dat we niet meer energie in die ruim 60.000 bezoekers van De Groene Poort stoppen. Natuurlijk zijn er nog enkele hobbels te overwinnen, zoals infrastructuur, maar ik ben enthousiast over de plannen." Dat geldt ook voor de voorzitter van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB), Filipe van den Borne. ,,Als ik in De Groene Poort ben, kijk ik toch met ondernemersogen naar het museum. Dan zie je dat er nog veel meer uit gehaald kan worden. Ondernemers kunnen op allerlei manieren inhaken op de virtuele route, bijvoorbeeld door kortingscodes te geven aan mensen die een opdracht goed uitvoeren." Ook William van Dinther, eigenaar van horecagelegenheden De Oude Ketting en 't Hart van Boxtel, ziet volop kansen. ,,Al komt er maar tien procent van de bezoekers richting het centrum, dan heb je al een behoorlijk aantal."

Wethouder Eric van den Broek stelt dat het al veel langer een grote wens is van de gemeente om bezoekers van De Groene Poort naar het centrum te trekken. ,,We zijn enthousiast en denken zoveel mogelijk mee." Dat geldt ook voor werkgeversvereniging SPIN. Bestuurslid Siep Schukken: ,,We denken graag mee over alles wat Boxtel goed op de kaart zet. En mochten we in de volgende fase zijn, dan is het wellicht interessant voor Ladonk-bedrijven om ondersteuning te bieden."