Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PLANNEN VOOR VERBINDING VAN OERTIJDMUSEUM EN CENTRUM

Dinosaurussen als aanjagers van Boxtel

Hoe trek je de vele bezoekers die jaarlijks oertijdmuseum De Groene Poort bezoeken het Boxtelse centrum in? Over die vraag buigt een denktank met lokale partijen zich momenteel. De eerste sessies hebben al geleid tot het idee om een virtuele ontdekroute te realiseren waarbij kinderen en volwassenen met mobiele telefoons en tablets op zoek gaan naar dinosaurussen. ,,Iedereen kan hierbij aansluiten..."

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ruim 65.000 mensen hebben dit jaar een bezoek gebracht aan De Groene Poort. Het record van vorig jaar, 64.000, is hiermee al verbroken. ,,Het museum draait erg goed", laten directeur René Fraaije en Bart Jan Wulfse, lid van de Raad van Advies van De Groene Poort weten. Een/derde van de bezoekers komt uit de driehoek Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven, een/derde is afkomstig uit de rest van Brabant en het overige deel is van buiten de provincie. ,,Een museumbezoek duurt gemiddeld drie tot vijf uur", aldus Fraaije. ,,We merken dat mensen daarna weer naar huis gaan, terwijl we ze juist een dagje uit willen laten beleven in Boxtel. Daarmee wordt natuurlijk ook de lokale economie gestimuleerd."

VLIEGWIEL

De Groene Poort deed een subsidieaanvraag bij de gemeente Boxtel. Vanuit het economisch stimuleringsbudget is vijftigduizend euro toegekend. De ene helft wordt gebruikt voor de bouw van extra ruimtes in het museum. Het andere gedeelte bedoeld is om de bezoekers van De Groene Poort te verbinden met het centrum. Hiermee is het oertijdmuseum een jaar geleden aan de slag gegaan. Partijen als de gemeente Boxtel, werkgeversvereniging SPIN, een aantal lokale ondernemers, stichting Centrummanagement, Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB), stichting Brabants Centrum en de Hogere Agrarische School (HAS) haakten aan en zijn na enkele sessies tot de conclusie gekomen dat de dinosaurus kan dienen als dé aanjager van de lokale economie. ,,Door middel van een route-app waarbij op allerlei locaties levensechte replica's van dino's te zien zijn, verwachten we dat mensen langer in Boxtel blijven. Deze app moet als vliegwiel dienen voor allerlei andere activiteiten", legt Wulfse uit. ,,Voorbeelden zijn beelden van dinosaurussen op rotondes of in etalages, speciale attracties of eten en drinken bij horecagelegenheden dat is afgestemd op het thema."

Op pagina 9: 'Virtuele route houdt dino in Boxtel levend'.

FOTO BOVEN: Een dinosaurus op de rotonde: binnenkort realiteit? Als het aan De Groene Poort en andere lokale partijen ligt, wel. Zij buigen zich momenteel over de vraag hoe museumbezoekers de weg naar het centrum beter gaan vinden. (Montagefoto: Peter de Koning).