Net als twee parkeerhavens aan de Rechterstraat is het parkeerterrein Prins Hendrik nabij de Zwaanse Brug  aangewezen als blauwe zone. (Foto: Peter de Koning).
Net als twee parkeerhavens aan de Rechterstraat is het parkeerterrein Prins Hendrik nabij de Zwaanse Brug aangewezen als blauwe zone. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PROEF: AUTO MAG TWEE UUR LANG GRATIS BLIJVEN STAAN

Parkeerschijf keert terug in centrum

Sinds dinsdag heeft het centrum van Boxtel vijftig extra gratis parkeerplaatsen. Op het parkeerterrein nabij de Zwaanse Brug (foto onder) én de twee parkeerhavens aan de Rechterstraat (tussen Rozemarijnstraat en Fellenoord) mogen gedurende twee jaren bij wijze van proef voertuigen staan mits een parkeerschijf achter de voorruit ligt.

Maandag werd op de drie locaties blauwe belijning op het wegdek aangebracht. Gisteren werden ook de bijbehorende verkeersborden geplaatst die aangeven dat je maximaal twee uur gratis mag parkeren. De proef wordt vervroegd gehouden op aandringen van de oppositiepartijen Balans en CDA in de gemeenteraad. Blauwe zones zouden er sowieso komen als de Markt volgend jaar na de zomervakantie op de schop gaat. Daarbij verdwijnt het merendeel van de bestaande parkeerplaatsen. Alternatieve plekken om auto's neer te zetten zijn de binnentuin van het gemeentehuis en het Zusterspad. Beide parkeerterreinen moeten echter nog aangelegd worden.

Twintig jaar geleden maakten de bestaande blauwe zones plaats voor betaald parkeren. Dat voerde het gemeentebestuur destijds in op verzoek van de centrumondernemers. De maatregel moest ertoe leiden dat langparkeerders elders hun heil gingen zoeken zodat winkelend publiek makkelijker de auto kwijt zou kunnen. Vandaag de dag leeft bij ondernemers juist het idee dat consumenten het centrum van Boxtel mijden vanwege betaald parkeren. (Foto: Peter de Koning).