Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Een bruisend centrum vraagt écht wel om een langere adem

Afgelopen week lazen wij met stijgende verbazing het artikel van Hans Pel over het centrum van Boxtel en de inspanningen van velen om hier iets moois van te maken. Alle inspanningen van de afgelopen jaren, de inzet van deskundigen en de activiteiten van het Centrummanagement zijn weggegooid geld geweest. Het lijkt erop alsof alleen de omschakeling van de euro tot een nieuw Boxtels betaalmiddel, laten we hem maar de Boxtelse florijn noemen, ons centrum kan redden. Soms moet je de dingen overdrijven om je punt te maken en dat heeft Hans Pel duidelijk begrepen. Vandaar het afschaffen van de euro als betaalmiddel in Boxtel.

Maar laten we nu eens reëel kijken naar wat er gebeurd is en of dit geholpen heeft. Het Centrummanagement is jaren geleden opgezet als een platform waar de gemeente, de winkeliers, de horeca en de onroerendgoedsector elkaar kunnen ontmoeten om de plannen voor het centrum af te stemmen en nieuwe impulsen te geven. Doel: een bruisend centrum, waar de inwoners van Boxtel trots op kunnen zijn en graag komen shoppen.

We hebben zoals bekend het tij niet mee gehad. De crisis, het toenemend internetshoppen, de leegstand en de voortdurende discussie over de inrichting van het centrumgebied, met inbegrip van de Markt, hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt. Nieuwe visies waren nodig en nieuwe instrumenten om de zaak aan de gang te houden. Het is moeilijk om de positieve effecten van deze activiteiten nu al in beeld te brengen, maar we zijn er van overtuigd dat als we niets hadden gedaan het centrum er veel beroerder voor had gestaan. Ook is er een duidelijke versnelling in de besluitvorming gekomen (bijvoorbeeld op het gebied van parkeren en de inrichting) die op termijn tot bijzonder positieve effecten voor het centrum zal leiden.

Klopt er dan niets van het verhaal van Hans Pel? Zeker niet. Wij zijn het roerend met hem eens dat samenwerking en het creëren van win-winsituaties de sleutel tot succes zijn. Dat onderkennen ook de ondernemers in Boxtel gezien de vele initiatieven zoals de shopevents en Boxtel on Ice. Ook onze centrummanager Berry Dankers maakt daar juist een centraal thema van.

Maar samenwerking en win-winsituaties krijg je niet van achter de computer. Daar moet je de straat voor op! En dat is nu precies wat Berry doet.

        LUC BROOS,

        Voorz. Stg. Centrummanagement Boxtel


Eigen regionale munt? Gráág!

Het pleidooi van Hans Pel van vorige week in deze krant wil ik graag steunen. Het zou zeker goed zijn verder te onderzoeken op welke schaal een eigen aanvullende munt het beste tot zijn recht komt. Wat mij betreft gaan we naar een munt voor Boxtel en de omliggende dorpen. Dat lijkt me een mooie schaal. Zo'n eigen munt geeft inderdaad een belangrijke economische en vooral ook sociale impuls. Omdat de deelnemers gestimuleerd worden om het ontvangen geld ook weer in eigen regio uit te geven kan tevens het gevoel van samenwerking effectief ervaren worden.

In de film 'Tomorrow', die Transitie Boxtel in de Duurzame Week in Podium Boxtel heeft vertoond, waren ook inspirerende voorbeelden te zien van lokaal geld, vanuit Zwitserland, uit enkele steden in Engeland en een grote wijk van Londen. En wel eens gehoord dat Groningen een eigen Gulden heeft en Rotterdam de Dam? In het Brabantse provinciehuis hebben we overigens al een keer een provinciale bijeenkomst gehad over de diverse initiatieven voor een eigen munt, bijvoorbeeld in Eindhoven en Tilburg. En ook in het Liempdse Streekhuis van het Groene Woud is er een bijeenkomst geweest.

Het zou mooi zijn als de Stichting Brabants Centrum, mede vanuit haar ervaring met de Boxtelaartjes, een nadere verkenning doet naar een mogelijke rol bij de introductie van eigen geld in onze regio. Over de naam van dat regionale geld kunnen we dan alvast gaan fantaseren; de Meier bijvoorbeeld.

        JAN JUFFERMANS

Afbeelding