Bakker Gijs van de Laar (rechts) laat Peter en Marleen Vullings zien hoe je heerlijke broden kunt maken in het bakhuisje. (Foto: Gerard Schalkx).
Bakker Gijs van de Laar (rechts) laat Peter en Marleen Vullings zien hoe je heerlijke broden kunt maken in het bakhuisje. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

OFFICIËLE OPENING, DEMONSTRATIE EN INFOMARKT OP ZONDAG 6 NOVEMBER

Smullen van vers brood uit écht Liempds bakhuis

MARIËLLE WIJFFELAARS

Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en Stichting de Brabantse Boerderij openen zondag 6 november een bakhuis aan de Barrierweg 23. Op het erf van Peter en Marleen Vullings is een oud bakhuisje in ere hersteld evenals de eeuwenoude waterput. En na de opening kunnen bezoekers direct genieten van vers gebakken brood...

Op het erf van het echtpaar Vullings stond tot maart 2016 een oud en vervallen bakhuis. Deze werd door het gezin gebruikt als schuur en garage. ,,Het zag er niet meer uit", zegt Marleen. ,,Toen we de mogelijkheid kregen om het te renoveren, waren we meteen enthousiast." Lachend: ,,We zagen er wel brood in."

Dat het gebouwtje vroeger gebruikt is om brood te bakken, was voor de vrijwilligers van SPPiLL en Stichting de Brabantse Boerderij snel duidelijk. Toen de oude vloer eruit ging, was in de fundering duidelijk te zien dat er een oven in het pand gezeten had. ,,Een deel van het oude voegwerk aan de buitenzijde is behouden", zegt vrijwilliger Driek Termeer, die samen met Lex Schregardus en Toon Onderstein de projectgroep vormde. ,,Als je goed kijkt zie je duidelijk een verschil tussen het oude en nieuwe mestelwerk." De gebruikte stenen zijn echter ook niet meer zo nieuw: deze zijn afkomstig van een oude boerderij. Driek: ,,De stenen passen perfect bij dit bakhuis."

Afgelopen weekend werd het bakhuis uitgetest en leerde het echtpaar Vullings van bakker Gijs van Aarle hoe brood bereid kan worden in de oven. Dat bleek nog een flinke klus te zijn. ,,Het kost ongeveer vier uur en het deeg moet ook op een speciale manier gekneed én gevouwen worden", vertelt Marleen. ,,We hebben het nu wel onder de knie, maar de pizza's van zondagavond waren niet zo'n groot succes..."

HEILIGE AUTBERTUS

Naast een bakhuis is op het erf ook een waterput gerealiseerd, deze was ondergronds al aanwezig. Voor de eigenaars geen verrassing want op die plak was de grond een beetje ingezakt. ,,We ontdekte een mooie put onder de grond", legt Driek uit. ,,Het metselwerk was nog in vrij goede staat. We hebben de put opgemetseld tot zo'n negentig centimeter boven de grond."

Het erf van Peter en Marleen ziet er dankzij het bakhuis en de waterput historisch uit. En dat wordt straks nóg meer het geval als het erf heringericht is. De opening van het bakhuis vindt zondag 6 november plaats. Het echtpaar Vullings krijgt dan ook een beeldje van Autbertus van Cambrai, de patroonheilige van bakkers. Het beeldje werd gemaakt door de Liempdse Ria Janssens. ,,Het was een échte uitdaging en een heel andere klus dan mijn andere werken", legt ze uit. ,,Het beeld moest goed in de nis van het bakhuisje passen én natuurlijk weer- en windbestendig zijn." Kapelaan Geoffrey de Jong zal het bakhuis zondag inzegenen.

Om 13.30 uur start het openbare gedeelte en zijn alle belangstellenden welkom. Liempdenaar Ger van den Oetelaar verzorgt een landschapsexcursie, er is een informatiemarkt en er wordt informatie gegeven over de restauratie van het bakhuis. En natuurlijk wordt er vers brood gebakken. Marleen: ,,Dat betekent: vroeg opstaan. Want het bakproces neemt veel tijd in beslag. Maar daarna kunnen we lekker smullen van brood uit eigen bakhuis."

FOTO RECHTS: Beeld van het bakhuisje aan de Barrierweg 23 in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding