Sjaak Beirnaert (links), op de foto samen met burgemeester Mark Buijs bij de opening van het eeuwfeest van de assumptionisten op kasteel Stapelen vorig jaar, richt zich met zijn Tilburgse administratiekantoor ook op Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).
Sjaak Beirnaert (links), op de foto samen met burgemeester Mark Buijs bij de opening van het eeuwfeest van de assumptionisten op kasteel Stapelen vorig jaar, richt zich met zijn Tilburgse administratiekantoor ook op Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

SJAAK BEIRNAERT ZIT NOG VOL PLANNEN VOOR BOXTEL

Buro Bilan helpt creatieve ondernemers

HENK VAN WEERT

Zijn onverwachte ontslag eerder dit jaar als directeur van de Assumptie Stichting is Sjaak Beirnaert niet in de koude kleren gaan zitten. Even overwoog hij om Boxtel de rug toe te keren en terug te gaan naar Tilburg. ,,Maar ik heb mijn hart inmiddels verloren aan dit dorp..." In zijn voormalige woonplaats steekt hij momenteel ziel en zaligheid in administratiekantoor Buro Bilan, waarmee hij vooral klanten bedient uit de creatieve en sociaal-culturele sector. Daarmee richt hij zich nu ook op Boxtel.

Van huis uit theoloog kwam Beirnaert (60) in Tilburg terecht in de sociale hulpverlening. Hij werkte in de daklozenopvang en hielp mensen aan de onderkant van de samenleving met budgethulp. Ook begeleidde hij asielzoekers. Uiteindelijk besloot hij 25 jaar geleden een administratiekantoor op te richten en daarvoor studeerde hij SPD1 en SPD2. Vanuit zijn sociale betrokkenheid richt Beirnaert zich onder meer op artiesten en kunstenaars. ,,Deze doelgroep is vaak niet zo met administratie bezig. Terwijl dat wél goed geregeld moet zijn."

Nadat hij directeur werd van de Assumptie Stichting, die tal van activiteiten ontplooide in en rond kasteel Stapelen, verhuisde Beirnaert drie jaar geleden naar Boxtel. Onder zijn leiding gingen de poorten van het kasteelpark open voor tal van activiteiten, vaak met een levensbeschouwelijk uitgangspunt. Hoogtepunt was wel de viering van het feit dat de paters assumptionisten honderd jaar op Stapelen woonden in 2015.

VRIENDEN VAN BOXTEL

,,Na het vertrek bij kasteel Stapelen ben ik me weer volledig toe gaan leggen op mijn eigen bedrijf", vertelde Beirnaert deze week. Over zijn ontslag wil hij niet uitweiden: ,,De zaak is nog altijd onder de rechter..." Door zijn contacten in de plaatselijke samenleving ziet hij mogelijkheden om zich ook in Boxtel verder zakelijk te ontplooien. ,,Zo help ik momenteel drie Syrische vluchtelingen met het opstellen van een ondernemingsplan. Om mijn bedrijf op de kaart te zetten, ben ik ook hoofdsponsor geworden van Vrienden van Boxtel Live. Dat is een muziekavond die de Lionsclub Dommel & Aa waarvan ik lid ben zaterdag 19 november houdt in Podium Boxtel. Op die manier hoop ik mijn bedrijf onder de aandacht te brengen bij creatieve en culturele ondernemers en non-profitorganisaties. Ik sluit niet uit dat ik een tweede vestiging in Boxtel start."

Vorig jaar december verbraken de paters de samenwerking met Beirnaert. De mening over de wijze waarop een stadslandgoed moest worden ontwikkeld, liepen te ver uiteen, zo luidde destijds de motivatie van bestuur van de Assumptie Stichting om de directeur te ontslaan. De poorten van Stapelen gingen weer deels op slot en tal van activiteiten die in de voorbije jaren werden opgestart verdwenen weer van de kalender. Zoals de alternatieve viering van Allerzielen: Lichtjes op de Dommel, dat eigenlijk afgelopen weekeinde zou worden gehouden. Stapel op Sint, waarbij Sinterklaas na zijn aankomst in Boxtel resideert in de ridderzaal van het kasteel, gaat wel door.

Ook voor Kunst op Stapel, dat vorig jaar zijn debuut beleefde met beeldende kunst in het kasteelpark, ziet Beirnaert mogelijkheden in de toekomst. ,,We hadden destijds het plan voor een biënnale en wat mij betreft kan dat nog altijd. Park Molenwijk kan een prima alternatief zijn voor een tweejaarlijkse kunstmanifestatie in de openbare ruimte. Ook voor een alternatieve Allerzielenviering is Molenwijk prima geschikt trouwens. Maar er zijn natuurlijk meer mooie plekken in Boxtel voor dergelijke activiteiten."

Meer weten? Kijk op www.burobilan.nl.


Laatste herbergviering

In de kapel van woonzorgcentrum Molenweide wordt morgen, vrijdag 4 november vanaf 19.00 uur een herbergviering gehouden. Hierin staan verhalen uit de Schrift centraal en er wordt gebeden, gezongen en gemediteerd in sfeer van Taizé. Het thema is 'Belofte'. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Vanwege de verbouwing van Molenweide is dit voorlopig de laatste herbergviering.