Michel de Groot bouwt de voormalige Heilig Hartkerk om tot evenementencentrum Sacre Coeur. De uitreiking van de Boxtelse Ondernemers Trofee volgende week donderdag is de eerste openbare activiteit in het monumentale pand. (Foto: Peter de Koning).
Michel de Groot bouwt de voormalige Heilig Hartkerk om tot evenementencentrum Sacre Coeur. De uitreiking van de Boxtelse Ondernemers Trofee volgende week donderdag is de eerste openbare activiteit in het monumentale pand. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FINALE ONDERNEMERS TROFEE EERSTE OPENBARE EVENEMENT IN HEILIG HARTKERK

Sacre Coeur maakt zich op voor BOT 2016

HENK VAN WEERT

Er wordt volop gewit en geboend in Sacre Coeur. Donderdag 10 november vindt in de voormalige Heilig Hartkerk de feestelijke uitreiking plaats van de Boxtelse Ondernemers Trofee 2016 (BOT). Dat is het eerste evenement dat er wordt gehouden. Althans, bíjna het eerste. De nieuwe eigenaar, Michel de Groot, houdt er samen met partner Melanie zaterdag een babyborrel. Om de geboorte van zoon Bink te vieren...

De kerkbanken uit de zijbeuken en transepten zijn tijdelijk opgeslagen achter het hoogaltaar. De houten vlonders waarop ze stonden, liggen er nog. ,,Dat moet ook wel, want daaronder liggen geen plavuizen", vertelt De Groot als hij een lat optilt en het witte zand eronder toont. Aan deze zijkant wil hij de de toiletvoorzieningen realiseren. Het doorleefde hout, waar ruim een eeuw lang kerkgangers bank in, bank uit schuifelden, wordt hergebruikt.

PILAARHEILIGEN BLIJVEN

Ook de kleurrijke kruiswegstaties die de wanden sierden, staan opgeslagen. De muren eronder worden gewit door de vader van De Groot. Maar ook andere leden van diens familie werken hard mee om het neogotische rijksmonument opnieuw in te richten. De kroonluchters zijn bijna allemaal voorzien van led-lampen. ,,Donderdag (vandaag - red.) wordt het kruisbeeld weggehaald dat hierboven hangt. Als dat gebeurd is, kunnen deze witte loungebanken en verlichte tafels op hun plek gezet worden." Het hippe meubilair komt op het priesterkoor te staan.

In het zuidelijke transept is voor de biechtstoel een bar geplaatst. Het hoogaltaar en de zijaltaren vinden elders een nieuwe bestemming. De zandstenen pilaarheiligen blijven echter op hun sokkel.

NIEUWSGIERIGEN

Terwijl er gewerkt wordt, lopen regelmatig belangstellenden het vroegere kerkgebouw in. De Groot vindt dat leuk. ,,Het toont dat dit een plek is die mensen boeit. Vaak zijn het ook mensen van buitenlandse afkomst. Vooral uit Oost-Europa. Tja, daar leeft het katholieke geloof nog hè."

Sacre Coeur wordt een evenementenaccommodatie. Eén keer per maand wil De Groot het gebouw tegen kostprijs beschikbaar stellen voor plaatselijke muziek- of theaterproducties. Maar daarnaast moet het programma vooral ook gevuld worden met commerciële activiteiten als congressen. ,,En ik hoop snel een daginvulling te vinden, zodat de kerk ook overdag toegankelijk is voor het publiek."

De Heilig Hartkerk werd begin 2015 onttrokken aan de eredienst. Medio augustus maakte het parochiebestuur bekend dat ze het gebouw had verkocht aan de in Waalre woonachtige en in Eindhoven werkzame vastgoedondernemer De Groot. Ilse Verbunt en Mirte van der Meijden uit Boxtel zouden aanvankelijk de boekingen gaan doen, maar dat plan is van de baan, vertelt de eigenaar. Het tweetal is afgehaakt omdat de vergunningsprocedure bij de gemeente te lang op zich liet wachten. Maar hun plan om exclusieve bruiloften te gaan organiseren in Sacre Coeur blijft overeind.

ZES NOMINATIES BOT

Zes lokale bedrijven zijn genomineerd voor de Boxtelse Ondernemers Trofee 2016. Die wordt donderdag 10 november in Sacre Coeur uitgereikt door JCI Dommelland, een netwerkorganisatie voor jonge ondernemers. In de categorie Business to Business strijden achtereenvolgens Jan van den Boomen (Aannemingsbedrijf Van den Boomen), Albert Peijnenburg (Peijnenburg Re-integratie) en Bram Veroude (Magic FX) om de prijs; in de categorie Business to Consumer zijn Daniëlle en Alexander Pennings (Junior Kinderkleding), John van Hal (Brownies & Downies) en Filipe en Diana van den Borne (Mr. & Mrs. Filipe Mode) genomineerd. Brabants Centrum stelde de bedrijven twee aan twee in de voorbije weken voor aan haar lezers. Vandaag is de laatste aflevering te lezen in de driedelige serie.

De feestelijke uitreiking van de BOT 2016 in de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat wordt onder de titel 'Ondernemers met ballen' gepresenteerd door de dit jaar aangetreden centrummanager Berry Dankers in samenwerking met comédienne Christel de Laat uit Schijndel. Kaarten kosten 55 euro per stuk en zijn te bestellen via www.bot2016.nl.