In de straten van Florence bouwden Nederlandse militairen zuiveringsinstallaties om het vervuilde rivierwater geschikt te maken voor consumptie.
In de straten van Florence bouwden Nederlandse militairen zuiveringsinstallaties om het vervuilde rivierwater geschikt te maken voor consumptie. Foto: Coll. Frans Sedee

BOXTELSE KOLONEL SEDEE EREGAST BIJ HERDENKING IN ITALIË

'Florence stond 4 meter onder water'

HENK VAN WEERT

Sedee herinnert zich nog goed hoe waarom hij en zijn manschappen destijds vanuit de kazerne in Wezep werden uitgezonden. ,,Het had wekenlang hevig geregend in Italië. Om te voorkomen dat een stuwdam zou breken, werden de sluizen opengezet. In de verwachting dat het water via de rivierbedding afgevoerd kon worden. Maar dat was een foutieve inschatting van de Italianen. Met desastreuze gevolgen. De historische binnenstad van Florence kwam vier meter onder water te staan..."

DIKKE LAAG MODDER

De overstroming vond plaats op 4 november 1966. Het Italiaanse Rode Kruis vroeg hulp aan onder meer de Nederlandse tak van de hulporganisatie. En die deed een beroep op het ministerie van Defensie om de drinkwatervoorziening op poten te zetten. Het water was inmiddels weg, maar de stad was bedekt met een dikke laag modder. Schoon drinkwater was er niet met alle risico's voor ontwikkeling van ziekten. ,,In drie dagen tijd hebben we een detachement gevormd dat op zaterdag 12 november met 24 Herculestransportvliegtuigen en nog zeven toestellen meer naar Pisa vloog. Daar werden 26 vrachtwagens (merendeels drietonners) uitgeladen, die vervolgens naar Florence reden."

Op beide oevers van de Arno werden installaties opgebouwd om rivierwater te kunnen zuiveren. Enkele dagen later werden nog eens twee zuiveringsinstallaties aan de rand van de stad geplaatst. ,,Om het vervuilde rivierwater geschikt te maken voor consumptie verbruikten de Nederlandse soldaten zo'n 10 ton aan chemicaliën: zout, filterpoeder, ferrichloride, (chloor)kalk en norit", diept Sedee op uit het rapport dat hij opmaakte na afloop van de hulpactie. ,,De overstroming had een grote impact op de stad en haar bewoners. Mede ook vanwege de vele kunstschatten die er zijn. Maar er vielen gelukkig geen dodelijke slachtoffers."

AUDIËNTIE PAUS PAULUS VI

Voor hun inzet werden de 140 Nederlandse militairen door paus Paulus VI ontvangen tijdens een persoonlijke audiëntie. ,,Dat was een zeer indrukwekkende bijeenkomst. Net als het moment dat ik een ridderorde kreeg opgespeld van de Italiaanse regering. Dat ze in Florence onze inbreng niet zijn vergeten, verrast me. Maar het doet me ook heel goed. Ik ben vereerd met de uitnodiging van de Italiaanse regering om de herdenking bij te mogen wonen."

FOTO BOVEN: In de straten van Florence bouwden Nederlandse militairen zuiveringsinstallaties om het vervuilde rivierwater geschikt te maken voor consumptie. (Foto's: collectie Frans Sedee).


Boxtel

Pop-upstore Vincentius

De Boxtelse Fairtrade-werkgroep en de Vincentius Vereniging openen zaterdag 5 november een tijdelijke pop-upstore. Aan de Stationsstraat 24 kunnen belangstellenden die dag van 13.00 tot 17.00 uur kleding kopen, ook staat er een modeshow op het programma. De initiatiefnemers willen laten zien dat uit hergebruikte kleding ook leuke outfits samen te stellen zijn. Zaterdag vindt er elk uur een modeshow plaats, De Smaak van Boxtel zorgt voor fairtrade hapjes en drankjes.

Als commandant van het Nederlandse detachement wordt (toen nog) kapitein Frans Sedee, net als zijn 140 manschappen, door paus Paulus VI ontvangen tijdens een persoonlijke audiëntie.
Frans Sedee met de stafkaart en archieffoto's uit 1966. Vandaag keerde hij terug naar de plek waar hij in 1966 het commando voerde over een hulpverleningsdetachement genietroepen.