Directeur Pieter van Grunsven van Mabib (links) en provinciebestuurder Bert Pauli zetten hun handtekening bij de aftrap van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Brabant. 35.000 gezinnen moeten ervan gaan profiteren. (Foto: Peter de Koning).
Directeur Pieter van Grunsven van Mabib (links) en provinciebestuurder Bert Pauli zetten hun handtekening bij de aftrap van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Brabant. 35.000 gezinnen moeten ervan gaan profiteren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NETWERK IN BRABANTS BUITENGEBIED START IN BOXTEL

140 km graafwerk voor glasvezel

HENK VAN WEERT

In het eerste kwartaal van 2017 worden in het buitengebied van de gemeente Boxtel over een lengte van 140 kilometer geulen gegraven voor de aanleg van glasvezelkabels. Daarmee kunnen 669 huishoudens eindelijk óók over snel internet gaan beschikken. Mits ze de beurs trekken. Boxtel is de eerste gemeente waar het bedrijf Mabib aan de slag gaat; in heel de provincie worden tot medio 2019 naar verwachting zo'n 35.000 adressen aangesloten. Maandag werd het officiële startsein gegeven.

Dat juist Boxtel de plek is waar Mabib start met graven, is mede te danken aan het burgerinitiatief Glasvezel Boxtel. Dat werd opgestart door Jan van Kemenade uit Liempde, al jaren een voorvechter van de aanleg van snel internet. Hij werd maandag op diverse fronten geprezen voor zijn inzet. Onder meer door wethouder Herman van Wanrooij, die een pluim uitdeelde voor de aansluiting van honderd Boxtelse gezinnen ten zuiden van Lennisheuvel. Dat project werd gerealiseerd op het moment dat gegraven moest worden voor een hoogspanningsleiding tussen Oirschot en het 150 kV-station in Boxtel. En dus werd werk met werk gemaakt, mede omdat Van Kemenade twee plaatselijke ondernemers bereid vond om geld te investeren.

Van Wanrooij uitte zijn waardering voor Glasvezel Boxtel in de oude raadzaal van het gemeentehuis, waar hij samen met directeur Pieter van Grunsven van de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) een convenant tekende waarin afspraken zijn gemaakt over een vergoeding van 'enkele tienduizenden euro's' die de gemeente krijgt. Wethouder Van Wanrooij gaf aan dat het gaat om leges (het bedrag dat Mabib moet betalen voor de vergunning om kabels te leggen en zogeheten pop-kasten te bouwen) en om zogeheten degeneratiekosten. ,,Nadat een straat is opgebroken, wordt de kwaliteit van het wegdek altijd slechter. Daarvoor berekenen we deze degeneratiekosten", verduidelijkte Van Wanrooij.

EIGEN BIJDRAGE

Kort na de jaarwisseling gaat in de Pastoor Dobbeleijnstraat in Liempde de schop de grond in. ,,We verwachten dat 85 tot 90 procent van de bewoners in het buitengebied ervoor kiest om via een eenmalige afkoopsom van 1.815 euro de aansluiting voor internet, tv en telefoon te realiseren", vertelde Mabib-directeur Van Grunsven. Maar gezinnen kunnen er ook voor kiezen om eenmalig 250 euro te betalen en vervolgens maandelijks 15 euro vastrecht. Als meer dan 70 procent van de woningen kan worden aangesloten, verstrekt Mabib een korting van 250 euro per gezin. ,,Daarnaast gaan huishoudens 40 tot 60 euro per aansluiting abonnementsgeld betalen aan hun provider", aldus Van Grunsven.

Dat alleen mensen in het buitengebied glasvezelkabel krijgen en niet de bewoners binnen de bebouwde kom, neemt Glasvezel Boxtel vooralsnog voor lief, meldde initiatiefnemer Van Kemenade. Aanleiding daarvoor is dat Ziggo en KPN inmiddels breedbandnetwerken voor snel internet in de kernen hebben uitgerold.

ZONDER OVERHEIDSSTEUN

Na de ondertekening van het glasvezelconvenant in het gemeentehuis, hield Mabib een bijeenkomst in activiteitenboerderij 't Dommeltje voor de feestelijke aftrap van het project. Namens het provinciebestuur sprak daar gedeputeerde Bert Pauli (Economische Zaken). Hij wees op het belang van digitalisering. ,,Willen we in Brabant goed blijven wonen en werken dan zijn goede internetverbindingen noodzakelijk. Onder meer voor nieuwe systemen in de zorg. Bedenk dat de helft van alle meisjes die momenteel geboren worden, kans maken om honderd jaar te worden..."

Pauli zei ook onder de indruk te zijn van de ambities, het enthousiasme en het doorzettingsvermogen dat Mabib, Glasvezel Boxtel en het gemeentebestuur aan de dag hebben gelegd. ,,Dit project leidt ertoe dat in Brabant over drie jaar iedereen hoogwaardig kan wonen en werken. Oók op het platteland. Fantastisch dat dit wordt gerealiseerd zonder overheidssteun."

Maandag 14, woensdag 16 en dinsdag 22 november worden informatieavonden gehouden. Bewoners van het buitengebied in de gemeente Boxtel worden daarvoor persoonlijk uitgenodigd.

FOTO BOVEN: Directeur Pieter van Grunsven van Mabib (links) en provinciebestuurder Bert Pauli zetten hun handtekening bij de aftrap van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Brabant. 35.000 gezinnen moeten ervan gaan profiteren. (Foto: Peter de Koning).


INVULLING LEEGSTAANDE KANTOORWINKEL

Poolse supermarkt naar
centrum van Boxtel

Lonneke Hoondert

De Poolse supermarktketen Groszek is van plan een vestiging te openen aan de Rechterstraat 46. Momenteel wordt het pand, waar eerst Hulskes Kantoor Komfort en later Snelders Thuiskantoor gevestigd waren, verbouwd. Vóór kerst wordt er driehonderd vierkante meter aan winkeloppervlak opgeleverd, vol Oost-Europese producten.

Na het faillissement van Snelders Thuiskantoor in 2013 meldde zich geen nieuwe huurder. Hoewel er geen groot parkeerterrein voor de deur ligt - voor veel supermarkten een voorwaarde - waagde Groszek tóch de stap. ,,In Boxtel wonen veel Poolse mensen en mensen met een Oost-Europese achtergrond. Groszek ziet voldoende potentie", vertelt makelaar Arne Zimmerman die het pand namens eigenaar Rob Hulskes verhuurt. ,,Dat er nu nét een blauwe zone is ingesteld, komt natuurlijk nu goed van pas." Ook hoopt de supermarkt te profiteren van de nabijheid van de Lidl. ,,De eigenaren denken dat veel Oost-Europeanen die daar boodschappen doen ook bij Groszek binnenlopen."

Nederlands publiek

De Poolse grootgrutter opende eerder al filialen in Rotterdam, Den Haag en Schiedam. In de hofstad zijn zelfs meerdere vestigingen, waarvan één XL-versie. ,,Van de klanten in Schiedam is inmiddels 50 procent gewoon Nederlands. Groszek zit in het lagere prijssegment en dat trekt ook een breder publiek aan", zegt Zimmerman. In razend tempo wordt de voormalige winkel voor kantoorbenodigdheden omgetoverd tot volwaardige supermarkt. De huidige indeling van het pand blijft behouden, maar er is wel een nieuw plafond met supermarktverlichting aangebracht. Volgende week wordt er een nieuwe vloer gelegd.

,,De gemeente roept al jaren dat ze graag een supermarkt ín het centrum van Boxtel willen. De meeste Nederlandse ketens wilden daar niet aan vanwege de ontbrekende parkeerruimte", aldus Zimmerman. Met de komst van Groszek lijkt de wens van B. en W. dan tóch ingewilligd.

De leegstaande winkel waar voorheen Hulskes Kantoor Komfort was gevestigd wordt verbouwd tot een Poolse supermarkt. (Foto: Henk van Weert).