Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPWARMERTJE VOOR BONDSCONCOURS IN VELDHOVEN

Gildenbonds musiceert met harmonie Orpheus

De Gildenbondsharmonie presenteert zaterdag 5 november om 20.00 uur in de Tijberzaal van het Baanderherencollege een muzikaal programma dat later deze maand ook te horen zal zijn tijdens het bondsconcours in Veldhoven. De Boxtelse muzikanten verzorgen een uitwisselingsconcert met Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg.

De Gildenbondsharmonie opent onder leiding van Arjan Gaasbeek met een eigenzinnige melodie van Percy Grainger. 'Colonial Song' biedt een waar kleurenpalet aan steeds verschuivende klankvelden waardoor steeds verschillende groepen uit het orkest op de voorgrond treden. Johan de Meij bewerkte een aantal delen en thema's uit het ballet 'Romeo en Juliette' van Sergei Prokofiev tot een zesdelige suite voor harmonieorkest. Daarin worden zowel de vijandige houding van de families Montague en Capulet ten opzichte van elkaar als de liefde tussen twee kinderen uit die families verklankt. Uiteraard zijn er romantische, spannende en tot slot ook dramatische verwikkelingen die samen een schitterend muzikaal verhaal vormen.

Het slotakkoord wordt gezet met de Vierde Symfonie van Alfred Reed, een van de ware grootmeesters voor wat betreft composities voor blaasorkest. De Gildenbondsharmonie heeft het werk in 1973 al mogen spelen toen het in première ging in de concertafdeling van het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Met veel plezier werd deze prachtige muziek opnieuw op de lessenaar gelegd.

De drie delen van Reeds symfonie bieden zowel het gehele orkest als veel individuele solisten de mogelijkheid om zich van hun beste kant te laten zien. In de eerste twee delen 'Elegy' en 'Intermezzo' gaat het daarbij vooral om beleving en sfeer, waarna in het derde deel alle technische registers opengetrokken kunnen worden in een wervelende 'Tarantella'.

Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg staat al vele jaren onder leiding van Hardy Mertens aan de top. Voor deze gelegenheid hebben de Tilburgse muzikanten een speels programma samengesteld met onder meer een Spaanse paso doble, een lichtvoetige balletsuite van Alfred Reed en een selectie van bekende herkenningsmelodieën voor sportprogramma's.

Toegangskaarten voor het uitwisselingsconcert kosten vijf euro en zijn zaterdagavond aan de zaal verkrijgbaar. (Archieffoto: Peter de Koning).

Afbeelding