Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Halloween uitbundig gevierd in wijk In Goede Aarde

Griezels en gruwels bevolken straten

Lonneke Hoondert

Oogballen op sterk water, afgezaagde ledematen, rondvliegende spoken en andere gruwelen in de bomen én liters nepbloed. Dát waren de ingrediënten van Halloween in Boxtel en Liempde. Niet alleen kinderen grepen het griezelfeest aan om zichzelf lekker eng te verkleden. Ook ouders leefden zich uit. Zij gingen niet langs de deuren, maar toverden hun woningen om tot ware spookhuizen.

Tweehonderd kinderen overwonnen in de Boxtelse wijk In Goede Aarde hun angst, trotseerden alle spookachtige versiersels en klopten – soms met bibberende knieën - tóch aan in de hoop hun tasje te vullen met snoep. Verkleed als Dracula, zombie, heks of monster trok de jeugd langs de deuren. Het Halloweenfeest in In Goede Aarde werd voor het zevende jaar op rij georganiseerd en lijkt steeds groter te worden. Hoewel de spooktocht voornamelijk bedoeld is voor de buurtbewoners, haakten ook veel kinderen uit andere wijken aan. ,,Het lijkt wel of iedereen elk jaar nóg enthousiaster is. Of mensen doen niet mee, óf ze pakken helemaal uit. Er is geen middenweg", lachte Anke de Boeije, één van de organisatoren.

Enigszins nerveus verzamelden de kinderen in de schemering op het Newtonplein waar de buurtheks – in het dagelijks leven dramadocente Esther van Loon - hen de stuipen op het lijf joeg. Ze had namelijk geen zin om langs de deuren te gaan voor snoep. ,,Ik wil nú iets lekkers eten. Als je mij nu niets geeft, stop ik spinnen in je onderbroek", riep de toverkol, tot grote hilariteit van de jeugd.

Ziekenhuis

Verschillende buurtbewoners pakten behoorlijk uit om de jeugd te laten schrikken. Zo sprong er bij één huis een zombie uit een kruipruimte, zat er bij een andere woning een heks op de stoep die de jonge feestvierders fijntjes wees op haar 'potjes met kinderen' en werd een tweekapper omgetoverd tot horrorziekenhuis. Griezelaars werden opgewacht door vier zombiedokters die op zoek waren naar nieuwe slachtoffers nadat een onfortuinlijke ziel een test niet overleefd had. Dat proefkonijn lag nog op de operatietafel vergezeld van afgezaagde handen en liters bloed...Eenmaal binnen werden de kinderen aan allerlei testen onderworpen en 'ingespoten' met… rode ranja. C-Jay Essens (7) onderging het koeltjes. ,,Ik weet wel dat het niet echt is hoor", zei ze stoer. Om er daarna aan toe te voegen: ,,Maar ik ben wel achteraan blijven staan. Ik wilde eerst zien wat ze met mijn vriendinnen deden."

Saamhorigheid

De tieners vonden het vooral cool om een keer na zonsondergang door de straten te kunnen banjeren, terwijl de jongsten genoten van het verkleden én de traktaties. Iris Krimp (11), Roos (9) en Suus (7) Arts kwamen speciaal vanuit Zonnegolven naar de wijk om te griezelen. ,,We spelen hier wel vaker met vriendinnen uit In Goede Aarde, maar vanavond is het extra bijzonder. Je ziet allerlei mooie kostuums en veel nieuwe gezichten. Dát maakt het leuk."

De kinderen vermaakten zich prima, maar ook de ouders beleefden een gezellige avond. 's Middags werden de vuurkorven en stoelen al op de opritten gestald. ,,Tijdens de herfst en winter zitten veel mensen binnen. Je ziet je buurtgenoten weinig. Deze activiteit is daarom ideaal om weer even bij te kletsen met je buren. Het vergroot de saamhorigheid", aldus De Boeije.

Liempde

De Liempdse Keefheuvel vormde ook het toneel voor allerlei horrortaferelen. Daar trokken eveneens tweehonderd verklede kinderen langs de deuren. Een reusachtige heksenkookpot sierde het ene huis, terwijl kinderen elders tot hun afgrijzen plaats konden nemen in een doodskist. Een levensechte heks belaagde de jeugd al hangend vanuit een boom en het was flink griezelen geblazen bij een spookachtige slager, die een slachtoffer op zijn oprit aan het uitbenen was. Gelukkig leverden al die gruwelen wel wat op: emmers vol met snoep.

BOVENSTE FOTO: De buurtheks van de wijk In Goede Aarde verscheen in de schemering op het Newtonplein en joeg kinderen en ouders de stuipen op het lijf. (Foto's: Peter de Koning).

Verkleed als dracula of mummie gingen kinderen langs de deuren.