Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AMERIKAANSE VERKIEZINGEN CENTRAAL TIJDENS LESOCHTEND OP JRL

Hand op het hart en zingen maar...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Dinsdag 8 november is het zover. Dan kiest Amerika een opvolger voor Barack Obama. Ter ere van de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd dinsdag in het gloednieuwe Learning Lab van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) een 'election morning' georganiseerd voor ruim tweehonderd leerlingen. Inclusief een workshop 'volkslied zingen', pubquiz en Amerikaans buffet met hamburgers en donuts...

Donald Trump of Hillary Clinton? De vraag die al maanden de Verenigde Staten én de rest van de wereld domineert, was dinsdag ook onderwerp van gesprek bij de leerlingen van het JRL. 86 procent van de leerlingen stemde uiteindelijk voor Clinton, het overige deel was voor Trump. ,,Het is een moeilijke keuze, maar ik zou toch voor Trump gaan", zei Boris van Beurden. ,,Op internet heb ik allerlei geruchten gelezen. Zo zou Clinton de oorlog verklaren aan Rusland als ze aan de macht komt en dat heeft effect op de hele wereld. Trump is volgens mij vooral een roeper." Stephan Wiepking voegt toe: ,,Je gaat de Nederlandse politici veel meer waarderen als je kijkt naar Amerika." Nina Timmermans en Nine Swinkels zouden juist voor Hillary Clinton kiezen. ,,Het lijkt ons leuk als er eens een vrouw aan de macht komt. En Trump is een beetje raar..."

Om de leerlingen die de richting Engels Plus volgen uitgebreid kennis te laten maken met Amerika en de presidentsverkiezingen, werd een ochtend georganiseerd die volledig in het teken stond van de USA. In korte lessen leerden de ruim tweehonderd jongeren over het Amerikaanse kiesstelsel en hoe beide kandidaten zich via de media uiten. Hiervoor waren enkele sprekers uitgenodigd die uiteraard hun presentaties in het Engels verzorgden. Zo gaf Desmond Kuiper, leraar Engels in Winterswijk, uitleg over zijn ervaringen als vrijwilliger in de campagne van Barack Obama en vertelde Martijn Schoonvelde, postdoctoraal onderzoeker politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit over de invloed van sociale media op de verkiezingen. De verschillen tussen Trump en Clinton zijn op Twitter al duidelijk zichtbaar. Waar Clinton duidelijk kiest voor een foto tussen de mensen, heeft Trump een profielfoto waarop hij en vice-presidentskandidaat Michael Pence te zien zijn, met op de achtergrond de Amerikaanse vlag. ,,Clinton laat hiermee zien dat ze deel uitmaakt van het volk", stelde een leerling. ,,Terwijl Trump de aandacht op zichzelf vestigt."

LIEFDE

De 'serieuze presentaties' werden afgewisseld met enkele luchtige activiteiten. Zo kregen alle leerlingen de kans hun kennis over Amerika en de verkiezingen te testen door middel van een pubquiz. Dat viel nog niet mee. De meeste jongeren wisten wel wie de eerste president van de Verenigde Staten was, maar hoeveel presidenten Barack Obama voor zich moest dulden voordat hij beëdigd werd, was een lastige. Net als de vraag hoe de dochters van Obama heten...

Bij een ochtend over de Verenigde Staten hoort natuurlijk ook The Star Spangled Banner: het Amerikaanse volkslied. Zangdocent Janneke Kramer liet voorbeelden zien waarbij artiesten als Beyoncé en Lady Gaga tijdens grote evenementen uit volle borst The National Anthem ten gehore brachten. ,,Laat die emotie maar zien en toon je liefde voor Amerika", moedigde Kramer de leerlingen aan. Ter afsluiting verzamelden alle 217 leerlingen in een lokaal om gezamenlijk The Star Spangled Banner te zingen. Mét hand op het hart en met overdreven uithalen werd aan deze opdracht voldaan.

Om de themaochtend op leuke én lekkere wijze af te sluiten, stond in de aula van het Learning Lab een buffet klaar met Amerikaanse lekkernijen. Enthousiast schepten de leerlingen de borden vol met pannenkoeken met stroop, roerei, mini-hamburgers en sandwiches. Vijfdeklassers Boris en Stephan: ,,Ongezond eten: typisch Amerikaans..."

FOTO BOVEN: Uit volle borst zongen de JRL-leerlingen het Amerikaanse volkslied mee... (Foto's: Peter de Koning).