Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

GEMEENSCHAPSHUIS LENNISHEUVEL WACHT FIKSE VERBOUWING

Samen aan de slag met 'Pimp De Orion'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het gemeenschapshuis midden in Lennisheuvel wordt nog altijd veel gebruikt en kent een volle weekagenda. Repetities van muziek- en toneelverenigingen, vergaderingen van organisaties en dorpsbijeenkomsten worden er gehouden. Maar het gebouw was volgens gebruikers en bestuur niet meer van deze tijd. ,,Het functioneert prima, maar het kan wel een opknapbeurt gebruiken", zegt Wendy Merkx (teejatergroep Orion). Merkx is samen met Henk van Kasteren (bestuurslid van gemeenschapshuis De Orion) en Theo Lamers nauw betrokken bij de verbouwing van 'hun' Orion. Het drietal vormt een projectgroep en is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het maken van plannen én berekeningen.

GROOT DENKEN

De verbouwingsplannen zijn er al langer en kregen vorm tijdens een informatiebijeenkomst in het gemeenschapshuis. Gebruikers werd gevraagd wat ze misten in De Orion én mochten aangeven wat ze graag zouden willen hebben. Hieruit kwamen drie mogelijke scenario's naar voren, waarbij plan drie het meest gewaagd was. ,,Daarin ging het zo'n beetje om alles slopen en weer opbouwen", vertelt voorzitter Lamers van de projectgroep. ,,Dat ging te ver en daar was het geld ook niet voor. Maar soms moet je even heel groot denken om uiteindelijk tot een goed onderbouwd plan te komen."

Uiteindelijk bleek de projectgroep zo'n 75.000 euro tot haar beschikking te hebben, waarvan 25.000 euro vanuit het integraal dorpsontwikkelingsplan en van de VSB. Ook het Oranje Fonds én het bestuur van het gemeenschapshuis leverden een bijdrage. ,,Ineens waren er middelen om De Orion écht in het nieuw te steken", legt Merkx uit. ,,Vanuit de verenigingen bleek grote vraag naar een nieuwe geluidsinstallatie en beamer te zijn. Die zijn onlangs aangeschaft en dankzij vrijwilligers is de geluidsinstallatie inmiddels geplaatst." Lamers vult aan: ,,Het is dankzij de achterban van al die verenigingen én de inwoners van Lennisheuvel dat we de kosten goed kunnen drukken. Want de arbeidsuren worden vrijwel geheel uitgevoerd door vrijwilligers. Daardoor kunnen we meer investeren in goede materialen."

ONTROMMELEN

Op korte termijn gaan de projectgroep én vrijwilligers aan de slag met de uitvoering van 'pimp De Orion'. Er komt een nieuwe vloer, de buiten- en binnenkant wordt geverfd en de gordijnen worden vervangen. ,,En we gaan vooral ontrommelen", zegt Merkx lachend. ,,Een binnenhuisarchitect van 'De Twee Snoeken' is komen kijken en heeft geadviseerd om vooral veel op te ruimen. Want overal hangt of staat wel iets, dat zorgt voor onrust." Na de verfbeurt zal De Orion gehuld zijn in grijstinten. ,,Strak en modern", aldus Merkx en Lamers. Accessoires moeten zorgen voor een vrolijke kleurstelling.

Een andere belangrijke ontwikkeling is het verwijderen van de drempels. Want De Orion is momenteel niet rolstoelvriendelijk. Lamers: ,,Dat is echt een noodzakelijke aanpassing. Mensen worden ouder en blijven langer in hun eigen huis wonen; dat betekent dat veel ouderen het gemeenschapshuis zullen blijven bezoeken. Het is dus hard nodig om goed toegankelijk te zijn voor mensen die slecht ter been zijn." Merkx vult aan: ,,Maar we richten ons op de wensen van alle inwoners van Lennisheuvel. De nieuwe beamer was bijvoorbeeld een wens van de organisatie van de kindervakantieweek. Als het dan eens regent, kunnen ze lekker een filmpje kijken."

DE VLOER ERUIT

De grootschalige opknapbeurt moet in de zomer gereed zijn zodat de 'grande opening' kan worden gevierd met een barbecue. En dat is nog een hele puzzel, want De Orion moet in bedrijf blijven. ,,Dat lukt ook wel, alleen in januari zijn we een week dicht. Dan gaat namelijk de vloer eruit", zegt Lamers. Als de verbouwing achter de rug is, moet het gemeenschapshuis helemaal klaar zijn voor de toekomst. Merkx: ,,De Orion is er voor álle inwoners en het is belangrijk om als kleine kern trots te zijn op de voorzieningen die je hebt. De Orion is van ons allemaal en gezien het aantal grote vrijwilligers denken veel mensen er zo over."

FOTO BOVEN: In maart werden zonnepanelen geplaatst op het dak van gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel. (Foto: Annelieke van der Linden).


Fanfares Gemonde en Lennisheuvel spelen in Walnoot

Fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel en de Gemondse fanfare Sint-Lambertus houden zondag 13 november een uitwisselingsconcert. In het Boxtelse gemeenschapshuis De Walnoot in de wijk Selissenwal zal er vanaf 19.30 uur samen gemusiceerd worden.

Onder leiding van dirigente Mariska van Brienen opent Sint-Arnoldus het concert met diverse muziekstukken als 'Gullivers Travels', 'Band of Brothers', 'Gabriella's Song' uit de filme As it is in Heaven, 'Viva la Vida' en een populaire mars. Sint-Lambertus staat onder leiding van Adri Verhoeven en speelt onder meer de compositie 'Meet' van Martijn van der Mer, Around the world in 80 days, de filmmuziek van Back to the Future en 'It had better be tonight' van Henry Mancini. Het concert is gratis toegankelijk.

Vrijwilligers plaatsten vorige week de nieuwe geluidsinstallatie.