Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WINNAARS KLEURWEDSTRIJD KIJKEN OGEN UIT OP VELDER

Kinderen één dag de baas op Circolo

TONNIE WESSELING

Een dagje circusdirecteur zijn. Welk kind wil dat nu niet? Voor tien kinderen werd deze droom werkelijkheid toen ze vorige week een dagje de baas mochten zijn op Festival Circolo in Liempde. Jules Heuvelman, Fleur Kemmeren, Djoes en Jomme Peeters, Faye van der Steen, Yinthe Steenbakkers, Camiel van Steenbergen, Kyra en Nena van Uden en Janaleddin Yousri waren winnaars van een kleurwedstrijd die met Circolo werd gehouden door supermarkt Jumbo en stichting Brabants Centrum.

Om écht directeur te zijn, deed communicatiemedewerkster Sofie de Leede de kinderen een fel oranje jas aan met daar overheen een badge met de naam erop. ,,Cool dat ik hier mag komen", reageerde Yinthe. ,,Ik hoop dat ze dingen gaan doen die ik nog niet eerder heb gezien." Kyra: ,,En dat ik op plekken mag komen waar je anders niet komt".

Marc Eysink Smeets, de échte directeur van het circustheaterfestival op landgoed Velder, heette de kinderen welkom op de weide. De hulpdirecteuren kregen eerst een rondleiding over het terrein, te beginnen bij de kassa. ,,Hier wordt ook informatie gegeven en moet ervoor gezorgd worden dat de kas straks klopt en er genoeg geld is", legde Eysink Smeets uit. ,,Dat is dan nu voor ons!", reageerde Camiel gevat.

Circolo-medewerkster Marleen liet de kinderen de keuken zien waar het 's middags al heerlijk rook. Vervolgens werd de blokhut van Wendy en Amanda bezocht. ,,Hier wordt alles geregeld voor de artiesten en is een fysiotherapeut aanwezig", aldus Eysink Smeets. ,,Want er gebeurt natuurlijk wel eens iets."

SLAP KOORD

De jonge directeuren werden aansluitend verrast door acrobaat Xavier, die in het Velders bos aan het oefenen was op een slap koord. Vervolgens trok men geruisloos langs enkele caravans waar buitenlandse circusartiesten rustten. Ook de nog lege tent 'Verbazing' werd bekeken, aansluitend werd de EHBO-caravan bezocht. ,,Wordt die vaak gebruikt?", wilde Jules weten. Dat bleek mee te vallen.

De broers Djoes en Jomme bekenden dat ze het liefst een voorstelling wilden zien. Maar ze moesten nog even geduld hebben. In de grootste tent op Velder, 'Verwondering' genaamd, werd eerst een vragenuurtje gehouden. ,,Is er tijdens een show ooit iets mis gegaan waardoor een artiest niet meer door kon gaan met de show?", wilde Jules weten. ,,Nooit", zei Eysink Smeets stellig. Lachend: ,,Ze spelen altijd door en storten daarna pas in."

Na een kort intermezzo in Helder Velder, de horecatent van het festival, mochten de circusdirecteuren enkele voorstellingen bezoeken, zoals 'Circuswoud' van de studenten van AcaPa en een show in tent 'Pardi'. Met natuurlijk een meet & greet met de artiesten. Een buitenkansje dat alleen is weggelegd voor échte circusdirecteuren...

FOTO BOVEN: Acrobaat Xavier laat zien hoe je kunt balanceren op een slap koord. De kinderdirecteuren van Festival Circolo kijken ademloos toe... (Foto's: Peter de Koning).

De kinderdirecteuren van Festival Circolo brengen een 'werkbezoek' aan de artiesten van het circustheaterfestival op landgoed Velder. (Foto: Peter de Koning).
Afbeelding