Afbeelding
Foto: Cheryll van Weert

OPBRENGST FOTO- EN POËZIEPROJECT STICHTING BOEL VOOR NATUURBELEVINGSPAD IN DOMMELBIMD

Kijken naar Boxtel door de lens van 18 fotografen

MARC CLEUTJENS

Na maandenlange voorbereidingen beleeft een bijzonder fotografie- en poëzieproject van de Boxtelse stichting BoeL zondag 6 november haar climax. In de theaterzaal en de foyer van Podium Boxtel aan de Burgakker worden achttien unieke foto's geveild en kan het publiek een setje van evenveel ansichtkaarten kopen. Alle foto's, die zijn gemaakt door lokale fotografen, worden vergezeld door een gedicht dat is geschreven door vijfdejaars vwo-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum.

Podium Boxtel biedt zondagmiddag vanaf 14.00 uur ruimte aan dit nieuwe multidisciplinaire project van BoeL. Het publiek krijgt tot klokslag 15.00 uur de tijd alle foto's te bekijken en kan vanaf dat tijdstip gaan bieden op de prenten. Die zijn allemaal op canvas gedrukt en hebben bijna allemaal een afmeting van 120 bij 80 centimeter. Twee vierkante foto's meten 100 bij 100 centimeter. Wethouder Marusjka Lestrade verricht de opening van de veiling, daarna gaan de veilingmeesters Maarten Melis en Wilbert Meirmans aan de slag.

Stichting BoeL bestaat uit René Cijffers, Jet Mathijssen en Elly Mathijssen die met dit project een hele nieuwe weg inslaan. ,,Na enkele muziekprojecten, een dichtbundel en het totaaltheater De Goei, De Kwaai & De Lillike wilden we weer eens iets nieuws proberen", vertelt Jet. ,,Het idee voor een fotoproject bestond al wat langer, maar kwam pas na de succesvolle theatershows in beeld", vult René aan.

LEVENSGROOT

BoeL wil ook met dit project 'verbinden'. ,,We hebben achttien fotografen bereid gevonden om bijzondere foto's aan te leveren en zo hun kijk op Boxtel te laten zien", legt Elly uit. ,,Uit het gevarieerde aanbod hebben we een keuze gemaakt. Die foto's worden levensgroot afgebeeld en per opbod verkocht. Daarnaast is in een oplage van vijfhonderd exemplaren een setje ansichtkaarten gemaakt door studenten van SintLucas in Eindhoven."

Met het Jacob-Roelandslyceum werd ook aansluiting gezocht. Vijfdejaars cultuurleerlingen gingen onder leiding van de docenten Jean-Luc van Engelen (Nederlands) en Paulien van de Mortel (Kunst) aan de slag om gedichten te schrijven. ,,De poëzie sluit aan bij het beeld dat de leerlingen op de foto zien", aldus Jet. ,,Het resultaat is prachtig. De leerlingen gaan zondag in Podium Boxtel allemaal hun gedicht voordragen." Wie een of meerdere van de grote foto's koopt, krijgt ook het gedicht op A3-formaat. ,,Leerlingen hebben hun gedicht allemaal op een fraaie manier vormgegeven", vindt Elly.

DOMMELBIMD

Het fotografie- en poëzieproject van BoeL werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Boxtel en Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren. Daarnaast werden enkele spaarcentjes verdiend tijdens een tuinconcert voor de vrienden van BoeL. Daar trad onder meer Bjorn van der Doelen op. ,,Als stichting is het ons belangrijkste doel om mensen in Boxtel met elkaar te verbinden", vertelt René. ,,Dat is gelukt door fotografen te koppelen aan scholieren van het Jacob-Roelandslyceum en ook samen te werken met SintLucas."

De opbrengst van het project komt geheel ten goede aan de stichting Dommelbimd, die er met crowdfunding in slaagde een kleinschalig natuurgebied in te richten tussen het Jacob-Roelandslyceum en kasteel Stapelen. ,,Ook hier zoeken we dus verbinding met een lokale groepering", zegt Jet. ,,Met de opbrengst van de foto's, de gedichten en de ansichtkaarten dragen we bij aan de inrichting van een natuurbelevingspad dat stichting Dommelbimd momenteel inricht."

VEILING

De veiling van stichting BoeL in Podium Boxtel start zondag 6 november om 14.00 uur en is vrij toegankelijk. Een setje ansichtkaarten kost 10 euro, de grote foto's met gedichten worden geveild en moeten minimaal 80 euro opbrengen.

De fotografen die meewerkten aan het project zijn Bart Willems, Bas van den Biggelaar, Jeske Giesen, Nina de Leest-Crebas, Sandra Engels, Stef Schellekens, Sunny J. Benna, Hans van Doorn, Cheryll van Weert, Peter de Koning, Erik Keune, Sammie Leermakers, Bertith Moonen, Eppo Schellekens, Hester van den Broek, Daisy renders, Gerard Schalkx en Piet van Oers.

FOTO LINKS: Cheryll van Weert fotografeerde traverse van het NS-station in Boxtel op een bijzondere manier. De foto is gemaakt in zwart-wit en laat veel beweging zien. Het inspireerde twee leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum tot een gedicht over reizen en afscheid nemen op het station...

FOTO RECHTS: Bas van den Biggelaar maakte een foto op de weekmarkt. Hij wilde mensen laten zien en koos voor de markt. ,,Iets wat iedere week weer veel mensen trekt omwille van de gezelligheid, een vers stukje (gras)kaas, de wekelijkse boodschappen of misschien alleen voor een lekkerbekje tijdens de lunch. De dynamische stromen mensen heb ik in beeld gebracht door middel van een meervoudige belichting met een lange sluitertijd."

Afbeelding
René Cijffers, Jet Mathijssen en Elly Mathijssen hebben deze week 500 sets ansichtkaarten gereed gemaakt voor de veiling van stichting BoeL. (Foto: Peter de Koning).