Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL VOORUIT VERWACHT MEER BEZOEKERS OP STAPELEN

'Stapel op Sint' klaar voor invasie

MARC CLEUTJENS

Sinterklaas logeert ook dit jaar in kasteel Stapelen. Stichting Boxtel Vooruit is deze week begonnen met de voorbereidingen van het evenement Stapel op Sint, dat voor de tweede keer neerstrijkt in het kasteel van de paters assumptionisten. De stuurgroep die Stapel op Sint organiseert verwacht nog meer bezoekers dan in 2015, toen meer dan vijfduizend bezoekers de kasteelbrug passeerden. De intocht van Sinterklaas in Boxtel vindt zondag 13 november plaats.

Onder regie van voorzitter Wim Ketelaars werkt de stuurgroep aan het draaiboek voor Stapel op Sint. Samen met Yvonne van de Nostrum, Gerrit de Jong, Gerard Timmermans, José van der Linden, Koen van Beurden en Hanneke Ketelaars zijn deze week de laatste puntjes op de i gezet en kan de inrichting van Sints logeerplek beginnen. Met hulp van een grote groep scholieren wordt een vleugel van kasteel Stapelen in gereedheid gebracht om de goedheiligman en tachtig pieten te verwelkomen.

Stapel op Sint is uitgegroeid tot een van de grootste gratis toegankelijke evenementen in Boxtel. Waar de teller vorig jaar op ongeveer vijfduizend bezoekers stond, houdt voorzitter Ketelaars dit jaar rekening met een veelvoud van dat aantal. ,,De reden daarvoor is eenvoudig", legt hij uit. ,,De verjaardag van Sinterklaas valt dit jaar gunstig waardoor we drie weken lang schoolklassen kunnen ontvangen. Vorig jaar begroetten we 36 klassen, dit jaar zijn dat er 48."

DOORSTROMING

Om aan de massale belangstelling van alle lokale scholen te kunnen voldoen - dit jaar worden meer dan 1.300 basisscholieren uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel verwacht - is besloten om vier dagen per week vier schoolbezoeken te plannen. Om Sinterklaas en de pieten niet al te zeer te vermoeien, is Stapel op Sint doordeweeks op woensdag niet toegankelijk. ,,Om de doorstroming in het kasteel te versoepelen en nog meer aan de kinderen te kunnen laten zien, is besloten om meer kamers aan de route toe te voegen", vertelt Ketelaars.

Vooral in de weekeinden gaat dat de doorstroming verbeteren, verwacht de voorzitter van de stuurgroep. Vorig jaar werden op zaterdagen en zondag soms meer dan duizend bezoekers per dag begroet. ,,Door extra kamers toe te voegen, bieden we meer vertier en kunnen er gelijktijdig vijf groepen rondgeleid worden door de vertrekken van Sinterklaas. Nieuw is dat er ook een pietenslaapkamer komt, inclusief stapelbedden. Natuurlijk kan iedereen weer op audiëntie bij Sinterklaas in de ridderzaal."

Ook nieuw is de avondopenstelling op zaterdag 3 december. Dat is de slotdag van Stapel op Sint en dan is het voor het publiek mogelijk om tot 19.30 uur een bezoek te brengen aan Stapelen.

De stuurgroep van Stapel op Sint heeft de eerste editie van het evenement uitgebreid geëvalueerd. Volgens Ketelaars was dat nodig om de tweede editie nog succesvoller te maken. ,,Stapel op Sint was vorig jaar een geweldig succes, maar dit jaar moet het op alle fronten nog beter en willen we doorgroeien naar een evenement dat nog professioneler kan worden gepresenteerd."

De voorzitter vertelt dat om die reden is gekeken naar de rol van Sinterklaas en de pieten. ,,Er ligt nu een duidelijke profielschets voor Sinterklaas. Daarnaast gaan we workshops houden zodat alle pieten hun rol nog beter kunnen vertolken." Veel duidelijk dan vorig jaar zal een aantal opvallende pieten te zien zijn, zoals de hoofdpiet, de wegwijspiet en de bakpiet. ,,Dankzij nieuwe kleding zullen juist deze pieten beter herkenbaar zijn."

VRIENDEN

Sint op Stapel is een evenement dat zonder subsidie georganiseerd kan worden. Dat lukt volgens Ketelaars omdat het evenement wordt ondersteund door vijftig zogenaamde 'Vrienden van Stapel op Sint'. Twintig vrienden hebben ervoor gezorgd dat evenveel nieuwe pietenpakken vervaardigd konden worden. Dertig vrienden sponsoren op tal van manieren in natura. Zo zorgt supermarkt Jumbo voor de dagelijkse lunch van Sinterklaas en alle pieten en schenkt winkelcentrum Selissen honderden mandarijnen. De centrumwinkeliers stellen 700 kilo strooigoed beschikbaar, bouw- en klusbedrijven zorgen voor bouwmaterialen en verf.

Leerlingen van het Baanderherencollege hebben attributen gemaakt waarmee op de binnenplaats van Stapelen meegedaan kan worden aan pietengymnastiek. Het gaat onder meer om grote schoorstenen en een dak waarover gebalanceerd kan worden. ,,Stapel op Sint is een evenement dat wil verbinden", legt Ketelaars uit. ,,Het is de uitdrukkelijke wens om Stapel op Sint gratis toegankelijk te houden voor iedereen. Dat kan alleen als mensen bereid zijn mee te werken en ons willen steunen in natura. En we zijn trots dat we erin geslaagd zijn om vijftig vrienden aan ons te binden."

VERGOEDING ONKOSTEN

De paters assumptionisten van kasteel Stapelen hebben vorig jaar al aangegeven dat Stapel op Sint ook dit jaar 'van harte welkom' is in het kasteel. Waar afscheid werd genomen van andere evenementen, hebben de paters aangegeven dat het evenement 'bij ongewijzigd beleid' gewoon op Stapelen gehouden kan worden. Als tegenprestatie zorgt de stuurgroep ervoor dat alle onkosten, zoals gas, water en elektra vergoed worden.

Alle informatie over Stapel op Sint staat op de de website www. stapelopsint.nl. Publiek is op zaterdag 19, zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november welkom van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Zaterdag 3 december is Stapel op Sint toegankelijk van 10.00 tot 12.00, van 13.30 tot 16.00 en van 17.30 tot 19.30 uur.

FOTO BOVEN: In de rij voor Stapel op Sint. Het evenement in kasteel Stapelen trok vorig jaar meer dan vijfduizend bezoekers. (Foto: Peter de Koning).


BURGEMEESTER MARK BUIJS VERWELKOMT SINT OP 13 NOVEMBER

Intocht Sinterklaas bij Zwaanse Brug

Burgemeester Mark Buijs zal Sinterklaas zondag 13 november als eerste begroeten als hij omstreeks 12.30 uur voet op Boxtelse bodem zet. De goedheiligman arriveert net als vorig jaar per boot bij de Zwaanse Brug. Na een korte wandeling door de Rechterstraat en de Croonpassage wordt Sinterklaas officieel ontvangen op een groot podium op de Markt.

De intocht is voor het publiek te volgen vanaf de Raapakkerbrug in de Raaphof en aan de oevers van de Dommel aan de Prins Hendrikstraat. Ook op de Zwaanse Brug zal het publiek rijendik staan, zo verwacht stuurgroepvoorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit. De intocht wordt muzikaal ondersteund door de muziekpieten van de Red River Band. Op het Marktpodium treedt Marcel van Galen op als presentator. Het thema van de intocht luidt dit jaar 'logeren'. Kinderen kunnen aansluiten voor een feestelijke receptie.

ZWARTE PIETEN

Evenementenstichting Boxtel Vooruit heeft vorig jaar met de gemeente Boxtel een verklaring opgesteld over de discussie over zwarte piet. Zolang zwarte piet niet officieel te boek staat als racistisch, blijft de figuur te zien in het Boxtelse straatbeeld. Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit benadrukt dat de pieten niet zwart maar donkerbruin zijn en louter worden aangeduid als 'piet'. ,,Aan racisme werken we niet mee", citeert Ketelaars van uit de verklaring.

De voorzitter van Boxtel Vooruit vervolgt: ,,We weten ook dat het sinterklaasfeest het grootste volksfeest is en op nummer één staat als het gaat over volkstraditie. Vanuit die hoek wordt ook aangegeven dat tradities van het volk zijn, niet van de politiek maar ook dat tradities in de loop van de jaren een aanpassing hebben ondergaan. Zo gaan ze als het ware met de tijd mee. Op basis van deze discussie hebben we besloten om het sinterklaasfeest in Boxtel gewoon door te laten gaan, zoals dat al de afgelopen jaren zijn vorm heeft gekregen."

INSTRUCTIES

De Boxtelse pieten krijgen duidelijke instructies: ze moeten kindvriendelijk zijn, mogen geen kromme taal bezigen en hebben geen stereotype kenmerken als kroeshaar, oorringen en dikke rode lippen. Ketelaars: ,,We volgen de discussie landelijk en vanuit de samenleving. Mocht op termijn blijken dat we ons huidige standpunt moeten aanpassen, dan gebeurt dat in overleg."