Afbeelding
Foto: Christophe Raynaud de Lage

COMPAGNIE XY HOOGTEPUNT OP VELDER

Acrobatiek met boodschap besluit zinderend Circolo

MARC CLEUTJENS

De korte toespraak waarmee circustheatergezelschap Compagnie XY haar voorstellingen op Festival Circolo vorige week besloot, mag als een hartenkreet worden beschouwd om cultuur overeind te houden, in Nederland én daarbuiten. De twintig Belgische en Franse artiesten imponeerden niet alleen met een indrukwekkend staaltje luchtacrobatiek, maar ook met een boodschap die lang nagalmde op de festivalweide in Liempde.

Zelden bood Festival Circolo een podium aan zo'n prachtige groep luchtacrobaten. De voorstelling 'Il n'est pas encore minuit...' ('Het is nog geen middernacht...') was letterlijk en figuurlijk een adembenemend schouwspel waarin de acrobaten voortdurend alle wetten van de zwaartekracht tartten. De voorstelling begon chaotisch; de veertien mannen en zes vrouwen betraden de pisten ruziënd, duwend en trekkend. Ogenschijnlijk zonder enige vorm van choreografie, maar wie goed keek zag dat elk stapje was voorbereid. Tot op de vierkante centimeter...

Ruim een uur duurde de voorstelling waarbij veelal zonder hulpstukken menselijke torens werden gebouwd en jongens en meisjes sierlijk door de lucht vlogen. Het publiek genoot van de vijf uitverkochte shows, die golden als een Nederlandse première; vanaf maart toert Compagnie XY door het land.

Bijkomend van al die acrobatische hoogstandjes klonk na zestig minuten de boodschap, uitgesproken door Vlaming Evertjan Mercier die niet alleen opriep om de cultuur in leven te houden. Ook gaf hij aan dat 'Il n'est pas encore minuit...' een ode was aan de menselijke samenwerking en een aanklacht tegen de individualisering. ,,Onze voorstelling laat zien dat je alleen tot grote hoogte kunt stijgen, maar dat samenwerking je veel verder brengt."