De lichtgroene standaard grasparkiet van Mari Schellekens van vogelvereniging Ons Ideaal bleek de beste vogel tijdens de Boxtelse kampioenschappen. Hij kreeg liefst 94 punten. (Foto: Albert Stolwijk).
De lichtgroene standaard grasparkiet van Mari Schellekens van vogelvereniging Ons Ideaal bleek de beste vogel tijdens de Boxtelse kampioenschappen. Hij kreeg liefst 94 punten. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

207 inzendingen bij vogelexpositie

Standaard grasparkiet is mooiste vogel van Boxtel

Lonneke Hoondert

Fier rechtop zittend laat de standaardgrasparkiet van Mari Schellekens zichzelf nog eens goed zien. Zijn groene borst steekt hij vooruit, waardoor je zes perfect gepositioneerde zwarte keelstippen in zijn baard kunt bewonderen. De vlekken gaven de doorslag tijdens de keuring en maakten het felgroene vogeltje tot algemeen Boxtels kampioen. Het is een kampioenschap met een 'eiken randje': organiserende vereniging Vogelvreugd viert dit jaar haar tachtigjarig bestaan.

Vogelvreugd was dit jaar aan de beurt om zaterdag en zondag in de accommodatie van postduivenvereniging De Luchtpost aan de Molenwijkseweg het jaarlijkse Boxtelse kampioenschap te organiseren. Liefst 207 vogels van leden van Ons Ideaal, Vogelvreugd, De Witte Merel en De Notenkraker dongen mee naar de titel.

Jaren van voorbereiding en kennis zit erin: het kweken van een 'perfecte' vogel. Er mag geen teentje of staartpen ontbreken. Schellekens, die lid is van vogelvereniging Ons Ideaal, fokt al veertig jaar en heeft momenteel 91 vogels thuis. Enkel grasparkieten. Zijn prijswinnende vogel scoorde 94 punten bij de keuring. ,,Bijna het hoogste wat je kunt behalen", vertelt de trotse eigenaar. Bij het kweken let hij op de houding van het beestje, maar ook de vorm en de kleuren. Ook tijdens de keuring liet Schellekens niets aan het toeval over. ,,Ik heb deze parkiet wel drie keer uit de kooi gehaald om te verzorgen, zodat zijn veren en keelstippen goed uit de verf kwamen." De kampioensvogel lijkt van de aandacht te genieten. ,,Zodra ze uit het ei komen, pak ik de vogels dagelijks vast. Zo win je hun vertrouwen. Tijdens een keuring mogen ze niet schrikken."

De kleine barmsijs van Hans van Esch, secretaris van Vogelvreugd, is ook in de prijzen gevallen. Het diertje heeft een opvallend geel snaveltje en een rood 'petje' en werd bekroond in de categorie 'cultuurvogels'. ,,Ik kweek al vijftig jaar vogels. Mijn voorkeur gaat uit naar wildzangvogels. Die hebben een mooie zang."

Samenwerking

Vogelvreugd staat aan de vooravond van een fusie met Ons Ideaal. ,,In januari verhuizen we officieel naar De Rots, waar Ons Ideaal haar honk heeft", zegt Van Esch. De secretaris kijkt uit naar de samenwerking. ,, Ons Ideaal is een grote vereniging en door aansluiting te zoeken, kunnen we meer betekenen voor onze leden. Onze club wordt steeds kleiner en de leden steeds ouder, daarom is dit een mooie en logische ontwikkeling. Jonge aanwas is er nauwelijks. Vroeger had je geen televisie, maar vogeltjes. Tegenwoordig vinden kinderen iets alleen interessant als er knopjes op zitten."

Ondanks de afnemende interesse van de jeugd, kent het Boxtelse vogelkampioenschap een aantal enthousiaste jeugdkampioenen. Luuk Smits scoorde met zijn gouldamadine en Rowena Lucius met een diamantduifje. Ook Vincent van de Kuit viel in de prijzen met zijn standaard grasparkiet en roseicollie. Hij heeft zijn passie voor vogels niet van een vreemde. Ook zijn vader is fanatiek kweker.

Erespeldje

Alle deelnemende leden van Vogelvreugd bleken prijswinnende vogels te hebben ingebracht tijdens het kampioenschap. Maar het feest werd pas echt compleet toen zaterdagavond enkele jubilarissen gehuldigd werden. Jan Steenbakkers is al veertig jaar lid van de club en Van Esch viert dit jaar zijn zilveren lidmaatschap. Voor bestuurslid Henk van Schijndel – die al 48 jaar in het bestuur zetelt en al jaren wedstrijdsecretaris is - was er een bijzondere verrassing: hij kreeg een speldje voor zijn verdiensten van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Uitslagen:

Algemeen Boxtels kampioen: Mari Schellekens met een groene standaard grasparkiet (94 punten).

Kweker vijf beste EK vogels: Jan van Alebeek met een totaal van 463 punten.

Jan van Lee Trofee: Jan van Alebeek met een lipochroom rood schimmel (93 punten).

Bondskruis: Jan van Alebeek met een baardsijs man in de categorie Amerikaanse sijzen (93 punten).