Afbeelding
Foto: Daisy Renders

BRAM VEROUDE VAN MAGIC FX IN BOXTEL:

'Iedere dag beter, dat is ons doel'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Mensen die langs ons bedrijfspand lopen of fietsen, zullen wel eens iets horen knallen", lacht Bram Veroude, directeur van Magic FX. ,,We bedenken constant nieuwe dingen." Wat begon als een bedrijfje in één kamer van een pand op industrieterrein Daasdonk in Liempde, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk dat speciale effecten bedenkt, ontwikkelt en produceert. En de groei stopt daar nog lang niet...

Confettikanonnen, bellenblaasmachines, vlammenwerpers, rookmachines: evenementen staan tegenwoordig bol van de showeffecten. Grote kans dat op de machines die bij happenings rook, vuur, snippers en linten in alle kleuren en maten uitspuwen het logo van Magic FX te zien is. Het Boxtelse bedrijf is immers internationaal marktleider op het gebied van special effects voor de evenementen- en festivalbranche.

'Concurrenten apen ons
regelmatig na'


Van de Olympische Spelen tot de Champions League-finale en van festival Sensation tot het concert van Adèle: de machines van Magic FX waren erbij. ,,We ontwikkelen telkens producten die nog niet bestaan. Bedrijven apen ons regelmatig na. Daar werd ik eerst wel giftig van, maar nu weet ik dat we onze concurrenten telkens eens stapje voor zijn en een A-merk zijn in onze wereld", legt directeur Veroude uit. Ontwikkelde machines worden constant vernieuwd, daarnaast zijn twee nieuwe producten in de maak, namelijk een bellenblaasmachine die tienduizend bellen per minuut produceert waarbij rook in de bellen wordt gepompt én een ingenieus apparaat waarbij met behulp van titaniumpoeder en vonken fonteinen van koud vuur kunnen wor-


Inloopmiddag met

buurtverbinders

Naastebuur.nl

Naastebuur.nl moet hét digitale dorpsplein van Boxtel worden, waar wijkbewoners onder meer hulpvragen kunnen stellen en foto's en filmpjes mogen delen van activiteiten in de buurt. Om het gebruik van de website te promoten zijn er zogeheten buurtverbinders opgeleid.

De buurtverbinders organiseren twee inloopmiddagen waar ze belangstellenden laten zien hoe de website werkt. Zo leggen ze onder meer uit hoe men een eigen account aan kan maken, nieuws-, vraag- en aanbodberichten kan plaatsen en hoe verenigingen of organisaties gebruik kunnen maken van het platform. De buurtverbinders willen graag hun team versterken en geven tijdens de inloopmiddagen daar informatie over.

Geïnteresseerden zijn dinsdag 9 november en maandag 15 november welkom tussen 15.00 en 16.30 uur bij ContourdeTwern in Ursula aan de Baroniestraat. Kijk voor meer informatie op www.naastebuur.nl.

den gecreëerd. Veroude: ,,Het laatste product is een veilig alternatief voor vuurwerk en kan wel eens heel groot worden..."

'De juiste mensen zitten hier op de juiste plekken'

De huidige directeur startte in 1998 als stagiair bij Magic Effects Vuurwerkevenementen van eigenaar Coen de Laat, toen nog gevestigd op Daasdonk in Liempde. Het bedrijfje verzorgde vuurwerkshows op allerlei evenementen, maar kreeg regelmatig te maken met de strenge regelgeving rond vuurwerk. ,,Op internet, in de periode dat je nog moest inbellen om verbinding te krijgen, vond ik een alternatief: confettisnippers", zegt Veroude. Hij maakte afspraken met een Amerikaans bedrijf om het in Nederland in de markt te zetten en bleef na afronding van zijn studie bij het bedrijf 'hangen'. Na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 nam de vraag naar alternatieven toe. Veroude werd mede-eigenaar. ,,In 2007 stopte mijn compagnon en moest ik de keuze maken of ik zelf verder wilde. Dat was lastig, maar ik zag nog veel kansen", legt Veroude uit. Hij nam enkele mensen aan en de bedrijfsnaam werd veranderd in Magic FX.

Een deal met deejay Tiësto zorgde er uiteindelijk voor dat Magic FX wereldwijd naam en faam maakte. Veroude: ,,Hij had onze machines op zijn wensenlijstje staan. Met dat lijstje moeten organisaties van evenementen waar hij optrad rekening houden." In 2004 verhuisde Magic FX al naar Boxtel, naar het oude pand van Barth Lijsten naast tankstation Texaco. ,,Vanaf dat jaar raakte alles in een stroomversnelling. We groeiden door en ontwikkelden nieuwe producten. We hadden én hebben het geluk dat Nederland wordt gezien als een kwaliteitsland op het gebied van techniek." In 2013, toen Magic FX naar de Schouwrooij verhuisde, stopte het bedrijf met het uitvoeren van evenementen en werd gefocust op de functie van fabrikant en leverancier.

Inmiddels heeft Magic FX dealers in negentig landen, zijn er tweeduizend producten en is er gestart met een franchiseconcept in het Midden-Oosten. Het personeelsbestand in Boxtel is gegroeid tot 36 medewerkers en volgend jaar zomer moet het huidige bedrijfspand qua oppervlakte verdubbeld zijn. ,,De juiste mensen zitten op de juiste plekken. Ik ben heel trots op de medewerkers om me heen", aldus Veroude. ,,Het bedrijf staat als een huis, dat geeft veel energie om door te gaan. Wat ik belangrijk vind, is dat mensen bij Magic FX fouten mogen durven maken. Risico nemen hóórt bij ondernemen. Iedere dag beter en de lat iets hoger, dat is ons doel." Hij is blij met de nominatie voor de Boxtelse Ondernemers Trofee. ,,We werken keihard en zitten over de hele wereld. Het is gaaf dat het in Boxtel opgemerkt wordt."

FOTO BOVEN: Als stagiair startte Bram Veroude in 1998 bij Magic Effects Vuurwerkevenementen in Liempde. Later stapte hij in het bedrijf om het in 2007 volledig over te nemen en om te dopen tot Magic FX. Inmiddels is het bedrijf, dat gevestigd is aan de Schouwrooij in Boxtel, wereldwijd actief. (Foto: Daisy Renders).

Boxtel

Garderobebeurs De Rots

Mariëlle Thorissen en Carla Bressers organiseren vrijdag 18 november van 19.30 tot 21.30 uur een garderobebeurs in gemeenschapshuis De Rots. Vrouwen kunnen er onderling kleding en accessoires ruilen en verkopen. Kleding die geen andere bestemming vindt, kan na afloop desgewenst worden achtergelaten en wordt gedoneerd aan een goed doel. De eerste 25 bezoeksters ontvangen een goodiebag. De toegang bedraagt 1,50 euro. Meer informatie via e-mailadres garderobebeurs@gmail.com.