Ontdekplek en haven Esch komen een stap dichterbij

CARRY DIRKX

De terugkeer van een haventje in Esch en de totstandkoming van een waterontdekplek zijn een stukje dichterbij. De gemeente Haaren heeft zich achter de plannen van waterschap De Dommel geschaard en trekt ook geld uit voor de totstandkoming van de twee projecten. ,,We zijn blij dat de gemeente 'aan boord' is", zegt Nicola Jansen van het waterschap. Voorwaarde voor de aanleg van het haventje is dat er draagvlak is onder de Essche bevolking; dat wordt nog onderzocht.

,,We zijn erg enthousiast over de plannen. Hartstikke leuk", zegt wethouder Eric van den Dungen van de gemeente Haaren. ,,Als je nu Esch binnen komt, richting Haarensebrug, zie je een lege plek aan het water, terwijl het juist zo'n mooie locatie is om iets te doen." Het gemeentebestuur is dan ook bereid geld te besteden aan de ontwikkeling van het haventje. ,,Al moeten we nog kijken waar we het geld vandaan halen." Het haventje komt tussen het Oud Mannengasthuis en de Haarensebrug, op de plaats waar vroeger ook een haventje was. Er komen een aanlegsteiger, bankjes, een vlaggenmast, een fietsoplaadpunt, een picknickplaats en een gedenkplaats. Het plan voor een tumulus - een verdedigingswal, zoals die er in vroegere tijden was - is gesneuveld. ,,De tumulus vinden we onvoldoende uitstraling hebben", zegt Van den Dungen. In de ontdekplek kan het gemeentebestuur zich wél vinden. Die komt achter de Sint-Willibrordusschool en omvat onder andere een waterval, beek met handpomp, waterpoelen en een grasheuvel.

essche stroom

Het haventje en de waterontdekplek zijn een klein onderdeel van het plan 'Herinrichting Essche Stroom'. Het waterschap draagt voornamelijk zorg voor de totstandkoming van deze twee projecten, maar is blij dat de gemeente een bijdrage levert en mee gaat denken. ,,We gaan nu kijken hoe we de plekken verder in gaan vullen", zegt Jansen van het waterschap. ,,Daar willen we ook mensen uit Esch bij betrekken. Daaraan voorafgaand gaan we éérst peilen of er bij de bevolking behoefte is aan deze plekken. Hoe we dat doen, weten we nu nog niet."

Ook aan andere onderdelen van het plan Herinrichting Essche Stroom wordt gewerkt. Zo moeten de dijken in Esch verhoogd worden, maar hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. ,,Er worden nieuwe berekeningen gemaakt; dat heeft te maken met de klimaatverandering", zegt Jansen. Daarnaast komt er extra onderzoek naar de bouwtechnische staat van de huizen aan de Kollenberg, die direct aan de dijk liggen. ,,Dat doen we naar aanleiding van zorgen die bewoners geuit hebben. We willen risico's goed in beeld brengen." Na die onderzoeken worden de nieuwe plannen voor het ophogen van de keringen voorgelegd aan de betrokken bewoners.