De Natuurwerkdag, waarbij mensen op verschillende plekken in de natuur aan de slag kunnen, vindt plaats op 5 november. De meeste activiteiten zijn ook geschikt voor kinderen. (Archieffoto: Albert Stolwijk).
De Natuurwerkdag, waarbij mensen op verschillende plekken in de natuur aan de slag kunnen, vindt plaats op 5 november. De meeste activiteiten zijn ook geschikt voor kinderen. (Archieffoto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

NATUURWERKDAG IN BOXTEL, LIEMPDE, GEMONDE EN ESCH

Handen uit de mouwen in de natuur

Jaarlijks wordt in Nederland de Natuurwerkdag georganiseerd: een dag waarbij vrijwilligers het landschap een 'onderhoudsbeurt' geven. Mensen die graag een handje willen helpen, kunnen op zaterdag 5 november terecht in Boxtel, Liempde, Gemonde en Esch.

De Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) knot tussen 09.00 en 12.00 uur wilgen aan de Sint-Lambertusweg 4 in Gemonde. Nieuwelingen krijgen hulp van ervaren 'knotters'. In bosgebied De Geelders kunnen deelnemers van 10.30 tot 15.00 uur meehelpen om een bosperceel uit te dunnen, rabatten schoon te maken en een middeleeuwse wal te herstellen. In de middag kunnen ook kinderen meehelpen.

Natuurwerkgroep Liempde gaat aan de slag aan de Herscheweg: het dat vanaf de Hezelaarsestraat naar Olland voert. Aan beide kanten van de weg gaan deelnemers snoeien, zagen, takken sjouwen en rillen maken.

In Esch organiseert Peter Houtman van 09.30 tot 17.00 uur een natuurwerkdag op De Roudonck aan De Ruiting 3: een particulier landgoed van 1,7 hectare. Het hele jaar worden op deze plek natuurwerkdagen georganiseerd, zie www.deroudonck.nl. Op 5 november worden wilgen geknot.

Via www.natuurwerkdag.nl is een volledig overzicht te vinden. Daar kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor één van de activiteiten.