In De Liempdse Barrière lagen volop spullen van de vroegere eigenaars. Deze krijgen een tweede leven. (Foto: Peter de Koning).
In De Liempdse Barrière lagen volop spullen van de vroegere eigenaars. Deze krijgen een tweede leven. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EIGENAAR ERWIN HIEMSTRA OPENT RESTAURANT OVER PAAR WEKEN

Liempdse Barrière wordt stukje Frankrijk aan A2

MARIËLLE WIJFFELAARS

Eigenlijk had hij in september al open willen gaan, maar de slechte staat van het gebouw gooide roet in het eten. Over een paar weken is het echter wél zover, dan opent Erwin Hiemstra de deuren van De Liempdse Barrière. Het restaurant aan rijksweg A2 heeft een stevige verbouwing ondergaan en is nu bijna klaar om toeristen, de lokale bevolking en mensen op doorreis te verwelkomen.

De Liempdse Barrière was tientallen jaren een begrip. In 1992 verplaatsten de toenmalige eigenaren hun restaurant van de Liempdse kant langs de A2 - nabij het huidige benzinestation Texaco - naar de andere kant, bij afrit 26. Drie jaar geleden sloot het restaurant de deuren en was de toekomst ongewis. Tot Hiemstra zich meldde en de nieuwe huurder werd van het ooit zo bloeiende wegrestaurant. ,,Ik heb me echt verkeken op de staat van het pand", vertelt Hiemstra eerlijk. ,,Ik wilde in de zomermaanden al een terras openen, maar dat was écht geen haalbare kaart. Er moest gewoonweg te veel gebeuren om De Liempdse Barrière weer in bedrijf te kunnen nemen."

PUINHOOP

Een kelder die helemaal onder water stond, koper en lood dat was meegenomen door dieven en een keuken die overduidelijk te lang niet gebruikt was. ,,Het was een puinhoop", stelt Hiemstra, die als echte horeca-man naar eigen zeggen 'toch wel wat gewend was'. ,,Tja, als een pand zo lang leeg staat, dan trekt dat mensen met minder goede bedoelingen aan. Koperen buizen zijn verdwenen, evenals het lood uit dak en de kozijnen. Zelfs de watermeter was weg." De nieuwe huurder nam echter geen aannemer in dienst, maar besloot de klus helemaal zelf aan te pakken. In het verleden werkte Hiemstra ook in de horeca en legde hij zich toe op het realiseren van horecagelegenheden. ,,Ik ben dus best handig en geloof me, je kan echt veel zelf doen."

De vergunningen zijn inmiddels aangevraagd en op 11 november verwacht Hiemstra definitief groen licht te krijgen. Kort daarna zal De Liempdse Barrière de deuren weer openen. Eerst gaat de achterste zaal open, een kleinere ruimte waar momenteel hard wordt gewerkt aan het maken van een bar. ,,Hier gaan we proefdraaien", licht Hiemstra toe. ,,We kunnen niet direct alles opengooien, daarvoor moet er nog teveel gebeuren."

De volgende stap is de grote zaal, de ruimte die bij vroegere bezoekers het meest bekend zal zijn. Hier komt het restaurantgedeelte én er komt een ruimte waar zakenmensen kunnen werken. Hiemstra: ,,Tijdens het eten van een broodje kan dan toch even de mail gecheckt worden of een belangrijk document worden uitgeprint. Maar dan wel in een sfeer van onthaasting met uitzicht op de bomen rond het restaurant."

FRANSE SFEER

En dat is precies wat Hiemstra wil bereiken: een rustpunt. Niet alleen toeristen kunnen terecht in het restaurant, maar ook automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die even willen ontspannen tijdens het rijden over de A2 kunnen even bijkomen in De Liempdse Barrière. ,,De ligging is natuurlijk fantastisch", vindt de uitbater. ,,Midden in de natuur en toch direct aan de snelweg." Het doet een beetje denken aan de bekende grote stopplaatsen langs de Franse autoroute. En dat is niet zo verwonderlijk, want Hiemstra woont eigenlijk in Frankrijk. ,,Met De Liempdse Barrière wil ik een stukje Frankrijk realiseren aan de A2. Met gerechten uit de Franse keuken en een prachtig terras."

Op pagina XX: 'Verbouwing restaurant kost veel kruim'.