Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PONYWEDSTRIJD VOOR KINDEREN IN GEMONDSE MANEGE

Elke ruiter wint tijdens Bixieclinic

Lonneke Hoondert

Met kunstig gevlochten manen verscheen shetlandpony Juultje aan de start. Magic Blue Eyes was voorzien van een knotje op haar hoofd en weer een andere viervoeter droeg eveneens vlechten, maar die waren óók nog eens in knotjes gedraaid. In manege Den Doolhof in Gemonde werd gisteren voor het eerst een Bixieclinic georganiseerd. De ponywedstrijd is laagdrempeliger dan officiële wedstrijden van de KNHS en heeft één uitgangspunt: kinderen op een plezierige manier laten kennismaken met de wedstrijdsport. Van te voren tutten met je pony hoort er dan natuurlijk óók bij.

Speciaal voor de allerkleinste ruiters die nog niet meedoen aan officiële wedstrijden, maar wél graag een keer een 'proef' willen rijden, riep de Limburgse Solange Hermans zeven jaar geleden de Bixie-wedstrijden in het leven. Het uitgangspunt is simpel: kinderen tot dertien jaar mogen tijdens een clinic laten zien wat ze tijdens hun paardrijlessen geleerd hebben. En iedereen wint de eerste prijs. Rian van der Schoot uit Gemonde besloot Hermans naar het dorp te halen voor een heuse Bixie-wedstrijd. ,,Het gaat niet om het winnen. Het accent ligt op het samenwerken met je pony en een leuke dag beleven met andere ruiters." De proeven zijn aangepast op de vaardigheden van de jonge sporters. ,,Als je niet durft te galopperen, dan hoeft dat ook niet."

Zestien ruiters van ponyclub De Pikeurtjes uit Gemonde vertoonden gisteren hun rijkunsten. En waar je normaal bij wedstrijden vooral pony's en paarden tegenkomt met prestigieuze bloedlijnen, kenmerkt de Bixie-wedstrijd zich juist door deelname van 'huis-, tuin- en keukenpony's'. ,,Ook paardengekken met een kleine portemonnee kunnen zo deelnemen aan wedstrijden. Het is heel laagdrempelig. Je hoeft geen eigen pony te hebben en je betaalt vijf euro om mee te mogen doen", aldus Hermans. Ook het jureren verschilt van officiële wedstrijden. ,,Niet ieder kind is een Anky in spe. Het is belangrijk dat ruiters plezier behouden in de sport. Daarom benadrukken we vooral wat er goed gaat tijdens een proef."

Hartje

De jongste deelnemer Tess Gaakeer is vijf en reed op shetlandpony Juultje. De manen van de viervoeter waren gevlochten. In de vacht van pony Dolly was zelfs de vorm van een hartje geschoren. Glitters op het hoofdstel en strikjes in de paardenharen ontbraken evenmin.

Ook Magic Blue Eyes - die inderdaad twee stralende blauwe ogen heeft - van Job Spitters (9) was voor de gelegenheid 'opgedirkt'. Hoewel hij ook officiële wedstrijden rijdt, doet hij graag mee aan Bixie-wedstrijden. Job hoort slecht en moet normaal vanwege zijn beperking dispensatie aanvragen om mee te mogen doen. Hij legt zijn proef namelijk af met een elektronisch instructieset, waardoor zijn moeder aanwijzingen kan geven. Dat ligt bij Bixie anders. ,,Hier kan ik zonder al te veel gedoe meedoen. Het leukste is dat je altijd prijs hebt en de jury is veel aardiger. Solange vond mijn houding mooi recht, maar bij het aanzetten van de galop moet ik nog wat oefenen."

Ook Jente van der Schoot (6) kreeg complimenten. Zij legde eveneens de proef af op Juultje. ,,Maar ik moet mijn handen proberen stil te houden. Ik kreeg de tip om te doen alsof ik twee bekers ranja vasthoud, dat ga ik straks proberen."

FOTO BOVEN: Naita van der Velden (7) uit Gemonde op pony Hannah krijgt aanwijzingen van Solange Hermans. (Foto's: Peter de Koning).


HET GROENE LAKEN 1 SCOORT 48 PUNTEN

Niveau BBB-clubcompetitie

ligt enkele klassen hoger

Werd er vorige week in de openingsronde nog vrij mager gescoord door de goedwillende Boxtelse biljarters, deze week was het spelniveau enkele klassen hoger. Alle zestien partijen - op één na - eindigden in de ultieme score van twaalf punten.

Op maandag hielden De Amateur 2 en Het Groene Laken 2 elkaar in café 't Geveltje goed in evenwicht. Tim Driessen en Joop de Langen wonnen als thuisspelers hun partij met de maximale score en evenzo deden dat de bezoekers Gijs van Houtum en Margot Blummel. De eindstand was 42-42.

Dinsdag speelde in De Postiljon 't Krijtje tegen De Amateur 1. De foto die Brabants Centrum afgelopen donderdag plaatste van Tonny van der Steen moet hem ontegenzeglijk goed gedaan hebben. Geïnspireerd door dit fraaie actieportret in kleur van de biljarter met de sterke armen kwam hij tot een twaalf punts-score met een verdubbeling van zijn moyenne. Ook Corné Franken en Paul van de Langenberg kwamen, zonder een picturale vermelding van de pers, elk tot hun twaalf punten. Alleen Harrie Appeldoorn moest het onderspit delven tegen Huub van den Broek, die in de vorige ronde nog zo moeizaam op gang kwam. De eindstand werd 29-44. Op donderdag lieten de oud-kampioenen en cracks van De Comsche Hoeve 1 het afweten tegen de noeste arbeiders van Uit de Kom. Dat betekent concreet dat Adrie van der Laak en Perry van Weert verloren van Steef Zink en Arno Raaijmaakers, waarvan de laatste eindelijk weer eens een partij met overtuiging won. Hiervoor hadden Robert Huijberts en Bennie Bakker al gewonnen van thuisspelers Guus Eltink en Toon van Weert. Uit de Kom was net iets sterker en de eindstand werd 40-37. De klapper van de week was op vrijdagavond in De Comsche Hoeve. Daar was de one-hundred-and-eighty van de Boxtelse Biljart Bond te bewonderen. Piet Heijmans, Moos Schäfer, Albert van de Sande en Jo Bovens lieten allen twaalf punten aantekenen en behaalden aldus voor Het Groene Laken 1 een klinkende overwinning. De eindstand was: De Comsche Hoeve 2 - Het Groene Laken 1 34-48.

Na twee ronden staat Het Groene Laken 2 op de eerste plaats met 86 punten. Uit de Kom is tweede met 81 punten en op de derde plaats staat De Amateur 1 met 79 punten.

Feli van der Weijst (9) legde met pony Dolly de Bixieproef af.