BIJZONDERE VOORSTELLING OP CIRCOLO

Circuswoud: acrobatiek in

en met het bos op Velder

MINKE VELDHOEN

Zeventien tweedejaars studenten van de Fontys Academy for Circus and Performance Art (ACaPA) speelden met natuurwetten zoals de zwaartekracht in Circuswoud; de enige voorstelling van Festival Circolo die niet in een circustent plaatsvindt. In plaats daarvan werden bezoekers meegenomen naar het bos waar ze genoten van een prachtige voorstelling...

Maandagmiddag: grijze lucht, behoorlijk fris maar wel droog. Het publiek is vooraf gewaarschuwd om wandelschoenen en een warme jas aan te trekken. Vanaf het festivalterrein lopen bezoekers door de statige bomenlanen van het Liempdse landgoed Velder. Bij een paar hoge dennen gaat de groep het pad af en neemt plaats op enkele bankjes op een open plek in het bos. Voor veel bezoekers is de locatie de reden om de voorstelling Circuswoud te willen zien. In Fleur Leloups woorden: ,,Tof dat het niet een klassieke omgeving is."

ZONDER BEVEILIGING

De show begint. Takken kraken, vogels fluiten. Vanuit rododendrontakken links en rechts komen de artiesten op voor grondacrobatiek, soms in hun eentje, dan weer samen in groepjes. Iemand wordt de boom ingegooid. Anderen klimmen langs hem omhoog, laten zich vallen en worden opgevangen. Er wordt gelopen over elkaars ruggen en in elkaars handen rondom een boom. Op een horizontale stam doen de acrobaten allerlei evenwichtskunsten.

De voorstelling bestaat uit drie delen. Voor het tweede deel nemen de bezoekers enkele tientallen meters verderop plaats. ,,Mam, mogen we een snoepje", vraagt een meisje snel.

In lussen en aan katrollen hangen en zweven en buitelen de acrobaten in de lucht. ,,Ze hebben helemaal geen beveiliging om", fluistert een jongetje vol bewondering tegen zijn zusje.

WEEGSCHAALBOOM

Net wat verderop, voor deel drie van de show, rust een grote boomstam op een korte stam die is verankerd in de grond. Er zit iemand op en er volgt een acrobatisch spel met de balans van deze 'weegschaalboom'. Daarna werken de spelers toe naar de grote finale van Circuswoud: een klein takje hangt in de lucht op een iets grotere tak, die balanceert op een nog grotere tak, die weer rust op een dun stammetje, en zo verder, tot uiteindelijk al die takjes en takken en stammen in evenwicht zijn, hangend op de grote weegschaalstam, met daarop vier acrobaten als tegenwicht. Groot applaus volgt, vol verbazing van het publiek ('Wow! Met alleen maar takken!') over dit perfecte en originele evenwichtsspel.

,,Ik vond het leuk," zegt Mo (11) na afloop. ,,Na het saaie begin vond ik de grote takken op het einde erg bijzonder." Lizzie (8) noemt de voorstelling ook indrukwekkend: ,,Wat ze deden is wel heel knap." Moeder Femke Klinkenbijl noemt Circuswoud 'prachtig'. ,,Op een eenvoudige manier maar wel heel erg mooi. De ingetogen kleding en de zachte muziek maakte het één geheel. Het was één met het bos." Haar zoontje loopt met handenvol takken het bos uit, om thuis te gaan oefenen.

WERKEN MET DE NATUUR

Uitgangspunt voor Circuswoud was deze bosrijke omgeving met haar eigen natuurwetten, zo vertelt docent fysiek theater van Fontys én regisseur Paul van de Waterlaat na afloop. ,,In het bos rond het veld vol circustenten is de natuur de baas; vooral de zwaartekracht. We hebben zo veel mogelijk gewerkt met wat de natuur te bieden heeft."

Eén van de artiesten, de Deense studente Signicd Thygesen, vertelt over de voorstelling: ,,Twee weken hebben we in het bos doorgebracht. Circus verbuigt, trotseert en verbreekt vaak de natuurwetten. Maar in plaats daarvan besloten we juist met de natuur samen te werken." De Britse student Oliver Park vult aan: ,,Iemand balanceerde een stokje op een grotere stok, en van daaruit gingen we verder. Het was hard werken. Zeker ook om ons 'podium' hier veilig te maken voor grondacrobatiek. We hebben zelf struiken gesnoeid, bomen gekapt en touwen gehangen."

De voorstelling (geschikt vanaf zes jaar) is nog tot en met zondag te bezoeken. Meer informatie: www.festivalcircolo.nl.