Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Met kerst al eten in De Liempdse Barrière'

Verbouwing restaurant kost veel kruim

MARIËLLE WIJFFELAARS

De opening van De Liempdse Barrière gaat in etappes. Als in november de kleinste zaal in gebruik wordt genomen, hoopt uitbater Erwin Hiemstra kort daarna ook de grootste ruimte in gebruik te kunnen nemen. Het grootste zorgenkindje is echter de keuken waar Hiemstra en zijn ploeg nog een fikse klus te wachten staat...

De keuken van De Liempdse Barrière is gigantisch en dat geldt eigenlijk voor het héle pand. Het is zelfs zo groot dat Hiemstra het gekscherend een 'restaurantfabriek' noemt. Maar de keuken is ook flink verouderd en moet vervangen worden vóór er gerechten bereid kunnen worden. ,,Echt, als er met kerst maaltijden gekookt kunnen worden, ben ik heel blij", zegt Hiemstra eerlijk. ,,Het is mijn streven, maar dan moet er wél nog een flinke bak werk verzet worden. Het wordt een uitdaging..."

Hiemstra doet de verbouwing helemaal zelf, maar krijgt daarbij wel hulp van vrienden en oud-collega's. Maar is er óók al een link met Boxtel, want een Syrische vluchteling die sinds kort in Boxtel woont assisteert bij de verbouwing. Hiemstra: ,,En als we écht gaan draaien, ziet hij een baan in de keuken wel zitten. Daar steun ik hem graag bij." Sowieso wil hij graag mensen in een uitkeringssituatie aan het werk helpen, hierover lopen gesprekken met de gemeente Boxtel. ,,Er zijn zoveel mensen die moeilijk aan de bak komen maar wél talentvol zijn. Hen wil ik graag een kans geven, ik ben eigenlijk op zoek naar verborgen talenten." Syriër Hanif lijkt een van hen te zijn, want eerder bereidde hij tijdens de Smaak van Boxtel al een heerlijk gerecht uit zijn vaderland. Hiemstra: ,,Wat mij betreft mag hij dat straks ook in deze keuken gaan klaarmaken."

De uitbater van De Liempdse Barrière hoopt over een maand de deuren te kunnen openen, al zal de kaart dan nog heel beperkt zijn. Ondertussen gaat hij door met verbouwen. ,,Stapje voor stapje steeds verder. Ik heb er écht zin in."

FOTO BOVEN: De kleine zaal moet over een maand klaar zijn om de eerste bezoekers van De Liempdse Barrière te ontvangen. (Foto: Peter de Koning).


Esch baadt in kerstlicht tijdens de feestdagen

De kastanjebomen rond de Essche bierpomp zullen ook dit jaar weer schitteren tijdens de donkere dagen. De sfeerverlichting wordt op zaterdag 20 november 'ontstoken' door Sinterklaas en zijn gevolg.

Christ Pijnenburg uit Esch nam in de zomer van 2014 het initiatief voor de 'KerESCHtboom': sfeervolle verlichting in het centrum van het dorp tijdens de feestdagen. Dit jaar ontving Pijnenburg een lintje en daarbij werd het lichtjesfestijn zelfs nog even genoemd als een waardevolle toevoeging voor het dorp. ,,Esschenaren zijn er trots op. De verlichting hoort er nu écht bij. Het brengt veel sfeer en gezelligheid in het dorp", vertelt Pijnenburg.

De negenduizend energiezuinige led-lampjes werden geleverd door de firma MK Illumination en zullen voor het derde jaar op rij Esch sieren. De eerste keer was de eer aan de Haarense burgemeester Jeannette Zwijnenburg om de lichtjes te ontsteken. Vorig jaar nam Sinterklaas de honneurs waar. Dat beviel hem blijkbaar, want ook dit jaar zal de goedheiligman - samen met zijn Zwarte Pieten - Esch in het licht zetten.

De Essche kerstverlichting wordt zaterdag 20 november ontstoken om 17.30 uur. ,,We zorgen voor een hapje en een drankje en ontvangen vervolgens Sinterklaas die recht vanuit het dorpshuis naar de Essche bierpomp komt." Pijnenburg kijkt er al naar uit en weet al wat hij aan de goedheiligman gaat vragen. ,,Ik hoop dat het dit jaar gaat sneeuwen."

Afbeelding