Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

OUDEREN 'DE ZONNEBLOEM' NAAR CIRCOLO

'Die mooie acrobatiek, dat kon ik vroeger ook'

TONNIE WESSELING

Het middagje Festival Circolo dat De Zonnebloem maandag aanbood aan driehonderd gasten werd er een met gemengde gevoelens. Met honderd begeleiders erbij bleek de tent Pardi, waar de voorstelling Dopo Ripopolo te zien was, veel te klein. De helft van de gasten verhuisde naar de grote tent waar de voorstelling Elements of Freestyle door de groep Ish werd opgevoerd.

In de grote tent Helder Velder werden gasten en begeleiders na de voorstelling getrakteerd op koffie en peperkoek. Jo van de Langenberg en Joke van Nuland, gasten uit Liempde, praatten nog even na. ,,Zonder tekst en met beweging was de voorstelling tóch erg interessant", vond Van de Langenberg. Van Nuland miste het kuukske bij de koffie, maar had even de grote schaal met peperkoek over het hoofd gezien. Van de Langenberg: ,,Het is een heel mooi initiatief van De Zonnebloem, het is wel een héle grote groep met mensen uit Best en Reusel erbij". Op de vraag of de dames vroeger vaak naar het circus gingen, antwoordde Van Nuland: ,,Ik was er nog nooit geweest, daar hadden wij vroeger geen tijd voor want dan moesten we werken." De Liempdse Miet van Diessen miste de echte circustoeren: ,,Ik had wel een goeie plaats, maar dat lopen, trap op en trap af was wel vermoeiend. Dat zijn we niet meer gewend."

Toen was er in de Helder Velder tent nog een extra verrassing: een kort optreden van Niek van der Heijden met handstandacrobatiek. Hier zagen de gasten het echte circuswerk en Van der Heijden kreeg een spontaan applaus. ,,Deze acrobatiek vond ik wél mooi, dat kon ik vroeger ook", grapte Riek Verhoeven. Ze vond de voorstelling een beetje 'kinderspel': ,,Niet zo voor volwassenen."

Volgens begeleider Toon uit Liempde hadden de meeste mensen het circus van vroeger in gedachten: ,,En dit was heel anders. Het is ook juist goed dat we met iets anders in aanraking komen". Tina Spierings vulde hem aan: ,,De manier om ons een uur in spanning te houden, hield de mensen toch bezig. Er zitten veel uren oefenen in deze voorstelling."

Vrijwilliger Willy van Zuijlen zat in de organisatie van de middag. ,,De meeste gasten kenden landgoed Velder nog van vroeger, een soort déjà vû dus na zo'n veertig jaar. Het was een leuk middagje uit, anders zitten de meesten toch maar gewoon thuis." En rondkijkend: ,,Ik ben er heel tevreden over als ik alles zo om me heen zie."

FOTO ONDER: Gasten van De Zonnebloem genoten maandag van de voorstelling Dopo Ripopolo op Festival Circolo. (Foto: Hans van Doorn).