Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Tijgers, clowns, monniken en spoken op het podium

Jeugd in spotlights bij BSO's Got Talent

LONNEKE HOONDERT

Uitgedost als Michael Jackson, tijger, clown, monnik en andere figuren streden kinderen dinsdag in gemeenschapshuis De Rots om de wisselbokaal van BSO's Got Talent. Die werd uiteindelijk gewonnen door BSO Bizzykids in de categorie 'groepen'. Jadey Kluss sleepte de hoofdprijs in de wacht met haar vertolking van 'Laat het los' van de film Frozen. Bij de oudere jeugd won het duo Jiske en India. Zij zongen live 'Voor altijd jong' van Kinderen voor Kinderen.

De Rots was dinsdag volgepakt met enthousiaste kinderen én ouders voor de talentenwedstrijd tussen de buitenschoolse opvanglocaties van Kindercentrum Kindertuin die jaarlijks in de herfstvakantie wordt gehouden. BSO Bizzykids van basisschool De Beemden gooide hoge ogen met een circusact, waarin de talentjes - verkleed als clown of circusartiest - allerlei capriolen uithaalden. Ook de kinderen van BSO Freekids van De Oversteek uit Liempde lieten niets aan het toeval over: zij betraden het podium getooid als het animatiefiguur Tante Rita, een Antilliaanse discodanseres.

Danse Macabre

Zwevende grafzerken, spookachtige bruiden en stemmige monniken die met kaarsen door het jeugdige publiek dwaalden: de kinderen van Coolkids, de buitenschoolse opvang van de Angelaschool, trokken met hun act eveneens álles uit de kast. Ze lieten zich inspireren door het Spookslot van attractiepark Efteling. Gehuld in monnikspijen en geschminkt als geesten voerden ze hun show op, uiteraard op muziek van de symfonische Danse Macabre. De jongsten gingen verscholen achter zelfgemaakte grafzerken die ze lieten meedeinen op de muziek. De oudste kinderen doolden verkleed rond over het podium en probeerden zo angstaanjagend mogelijk over te komen. Dát lukte aardig. ,,Mijn hart bonkt nog steeds. Ik dacht écht dat ik tussen de spoken in de Efteling was", zei jurylid Wilma Benjamins. Ties van den Tillaart (10) ging verkleed als pater. ,,Ik kan een keer iets heel anders zijn dan normaal. Dat vind ik zo leuk aan de talentenshow." Caroline de Vries (10) was het roerend met hem eens. Zij betrad de bühne als spookachtig bruidje. ,,Ik vind het erg leuk om anderen te vermaken."

,,De kinderen zijn heel fanatiek en al weken aan het knutselen", vertelde unitcoördinator Susan van den Besselaar. Ze hielp de Coolkids bij de voorbereiding van hun act. Zo maakten ze een klokkentoren waarvan het uurwerk op een minuut voor twaalf stond en ook de kruisen om de nekken van de monniken waren van eigen makelij. ,,Ik heb bewust gekozen voor een instrumentaal stuk. Dan kunnen zelfs de allerkleinsten meedoen."

FOTO BOVEN: De Bizzykids van basisschool De Beemden wonnen met hun circusact de wisselbokaal van talentenjacht BSO's Got Talent. (Foto: Albert Stolwijk).


KWEKDEUNTJESFIST OP ELFDE VAN DE ELFDE

Boxtels Eendengat verlengt
ontwerpwedstrijd kunstwerk

Vorig jaar schreef de SOCiëteit van d'Aauw Waggel, de vereniging van oud-prinsen in carnavalsrijk Eendengat, een ontwerpwedstrijd uit voor een kunstwerk. Dat moet eind 2017 onthuld worden ter ere van het vijf keer elfjarig bestaan van openbaar carnaval in Boxtel. Rond halfvasten in maart werden drie ontwerpen ingediend, maar de initiatiefnemers hopen op meer voorstellen. Daarom is de wedstrijd verlengd tot de start van het nieuwe leutseizoen op vrijdag 11 november.

De gemeente Boxtel publiceerde onlangs de aangevraagde omgevingsvergunning voor een 'waggelstandbeeld'. De oud-prinsen willen dat graag oprichten bij de zittrappen op de oever van de Dommel, nabij de Zwaanse Brug. Op die plek sloegen zij tijdens carnaval 2015 op ludieke wijze een piketpaal in het bijzijn van wethouder Herman van Wanrooij. Die meldde dat het college van B. en W. graag mee wil werken aan de plaatsing van een kunstwerk in deze omgeving. Tot 11 november kunnen professionele én amateurkunstenaars ontwerpen insturen. Het kunstwerk moet een eerbetoon worden aan hét schertssymbool van het Boxtelse carnaval: de eend.

SPAAREEND

De ontwerpwedstrijd van de SOCiëteit van d'Aauw Waggel wordt gehouden onder auspiciën van de Stichting Openbaar Carnaval (SOC). Als minister van financiën in Eendengat beheert Louis van Besouw de opbrengsten van de 'spaareend' waarmee de leden van de raad van elf nu al enkele jaren op rij fondsen vergaart voor de realisering van het kunstwerk. Kunstenaars kunnen de precieze voorwaarden van de ontwerpwedstrijd opvragen bij de griffie van de SOCiëteit van de d'Aauw Waggel via e-mail: henk@henkvanweert.nl. Een jury met vertegenwoordigers van de oud-prinsen en de SOC beslist uiterlijk met halfvasten 2017 (25 maart) welke inzending uitgewerkt mag worden.

KWEKDEUNTJESFIST

Het carnavalsseizoen in Boxtel start deze keer op vrijdag 11 november of wel op d'n elfde van d'n elfde. Dan vindt in hofpaleis Denziz aan de Stationsstraat het jaarlijkse Kwekdeuntjesfist plaats. Tijdens dit ludieke songfestival strijden diverse clubs om de grote muziekprijs van Eendengat: de Eendison. De winnende inzending wordt daarbij uitgeroepen tot carnavalslied van het jaar. Diezelfde avond wordt bekend of de Aauw Waggel, het mysterieuze orakel van Eendengat, andermaal Peter van As naar voren heeft geschoven als pretpotentaat van het plaatselijke spotrijk. Vorig jaar zwaaide hij voor het eerst de scepter als prins Peer d'n Twidde.