Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SINT-JOSEPH REIKT SLEUTELS UIT AAN BEWONERS CRONENBORG

'Er start een nieuwe fase in mijn leven'

HENK VAN WEERT

Op de tweede verdieping van Cronenborg, helemaal op de hoek, heeft mevrouw Van de Geer een prachtig uitzicht over de Brederodeweg. ,,Aan de Bachstraat keek ik uit op een hekwerk. Nu heb ik een prachtig uitzicht met altijd 'leven'. Dat wordt genieten", lacht de 71-jarige Boxtelse. Ze schreef zich in voor een van de zeventien huurwoningen die woonstichting Sint-Joseph realiseerde in Cronenborg. Dat is het laatste van drie wooncomplexen die verrezen op de plek waar in 2009 het oude woonzorgcentrum Emmaus werd gesloopt.

,,Ik word inmiddels een jaartje ouder. Dit is volgens mij de laatste mogelijkheid om nog aan een nieuw appartement in het centrum van Boxtel te komen. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik in aanmerking zou komen, dus je snapt dat ik extra blij ben. Het is een prachtige woning van 90 vierkante meter. Het grootste en het mooiste van allemaal", glundert Van de Geer. ,,Mijn meubels kan ik meenemen, maar voor de rest heb ik natuurlijk veel op moeten ruimen. Maar dat is niet erg, het was eigenlijk ook wel eens nodig..."

THUIS

Jeanette Dorresteijn, sectormanager van zorgorganisatie Cello, sprak van een 'aanwinst voor Boxtel'. ,,Ook mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking worden steeds ouder. Voor onze cliënten beschikten wij nog niet over goede woningen die daarop inspelen, zodat ook zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit is een prachtige plek, dicht bij het centrum en alle voorzieningen. Wij zijn er heel blij mee. Ik hoop dat dit huis snel een thuis wordt." Cello gaat eerst de gemeenschappelijke ruimten inrichten; eind november zullen de bewoners er hun intrek nemen, zo is de verwachting.

DOORSTROMING

Namens de gemeente Boxtel gaf wethouder Peter van de Wiel (Ruimtelijke Ontwikkeling) aan dat ook hij in zijn nopjes is. ,,Hiermee is het centrum stedenbouwkundig af. Emmaus was lang een begrip in Boxtel. Het is goed dat hier nu iets prachtigs voor terug is gekomen." Directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph zei trots te zijn. ,,Het was een lang proces; de herontwikkeling is al in 2007 begonnen en de plannen werden diverse keren gewijzigd." Een/derde van de zeventien huurwoningen wordt betrokken door mensen van buiten Boxtel en een/derde laat in deze gemeente een huurwoning achter. ,,Maar wat écht nieuw is: zo'n 30 procent komt uit een koopwoning." Dekker verwacht dat de doorstroming van de woningmarkt dankzij Cronenborg flink op gang komt.

BOVENSTE FOTO: Marie-Louise van de Geer krijgt van directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph de sleutels van het eerste appartement in Cronenborg. De bos hing aan een houten maxi-sleutel (inzetje). (Foto's: Albert Stolwijk).


Reünie De Mirando's

In café D'n Boer aan de Corpus in Boxtel vindt zaterdag 29 oktober vanaf 20.30 uur een reünie plaats van de voormalige carnavalsclub De Mirando's. Die bestond vanaf 1975 tot aan de eeuwwisseling. Inmiddels zijn zo'n zeventig adressen van oud-leden achterhaald. Wie geen uitnodiging heeft ontvangen, kan zich aanmelden via telefoonnummer 06-14 51 15 51. Deelname kost 25 euro per persoon.

Afbeelding