Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

• 75 TEAMS STRIJDEN VOOR GOEDE DOELEN • TIPS IN 10 ETALAGES

Derde Bokselse Kwis breekt records

De Bokselse Kwis beleeft zaterdag 5 november de derde editie. De belangstelling voor de dorpsquiz is ook dit jaar weer massaal. Niet minder dan 75 teams - zo'n twintig meer dan in 2015 - hebben zich aangemeld en daarmee gaan naar verwachting een kleine vijftienhonderd inwoners meedoen aan het spel, een record. Alle teams gaan strijden voor een zelfgekozen lokaal goed doel.

Afgelopen weekend sloot de inschrijftermijn voor de derde aflevering van de Bokselse Kwis en werd duidelijk dat de organisatoren Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens niet eerder zoveel deelnemers op de been hebben gebracht. Sinds de zomervakantie stroomden de aanmeldingen binnen en zag het ernaar uit dat de dorpsquiz zou afstevenen op een recordaantal deelnemende teams.

Velen hebben een thuisadres opgegeven als hoofdkwartier, anderen gaan in cafés of zaaltjes aan de slag. Veelal tellen de ploegen zo'n vijftien tot twintig deelnemers, die niet alleen in het hoofdkwartier aan het werk gaan om vragen en opdrachten te maken maar ook 'op locatie' in actie moeten komen. Ook dit jaar hebben de organisatoren enkele missies bedacht.

Een van deze missies zal evenals in voorgaande edities plaatsvinden in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. Over de inhoud van deze 'geheime missie' worden geen mededelingen gedaan, wel is duidelijk dat teams hier al vroeg moeten zijn. Om klokslag 18.30 uur start in de raadzaal een quizronde waarvoor slechts één lid per team wordt toegelaten.

De Bokselse Kwis start zaterdag 5 november om 18.00 uur; op dat tijdstip opent de deur van restaurant En Garde! aan de Markt en kunnen de quizboeken opgehaald worden. De quiz eindigt die avond als de klok van de Sint-Petrustoren elf keer slaat. Wie het quizboek later inlevert, krijgt strafpunten.

MYSTERIEUS

Ook dit jaar worden voorafgaand aan de Bokselse Kwis mysterieuze tips en aanwijzingen verspreid. De voorbije weken gebeurde dat al via de Facebookpagina van de quiz. Vanaf zaterdag 29 oktober kunnen in etalages of winkels van tien sponsors belangrijke aanwijzingen worden gevonden, die meehelpen bij het oplossen van een belangrijke opdracht op 5 november. Op het ene adres wordt een hint in de etalage getoond en is deze vanaf het trottoir te zien, op andere adressen is het vereist om tijdens openingsuren naar binnen te gaan en de aanwijzingen te ontdekken.

De tips zijn op de volgende tien locaties - in willekeurige volgorde - te zien: VVV/Beleef Boxtel (Markt), café D'n Hendrik (Markt), Stichting Brabants Centrum (Prins Bernhardstraat), 1dr8 (Clarissenstraat), Ring & Go (Rechterstraat), Van Doornmalen Elektro (Stationsstraat), Mr. & Mrs. Filipe (Markt), Schoenenoutlet (Rechterstraat), lunchroom Meneer van Dommelen (Prins Hendrikstraat) en activiteitenboerderij 't Dommeltje (Hoog Munsel).

Na afloop van de Bokselse Kwis buigen de drie organisatoren zich over de correctie van de 75 quizboeken. Vrijdag 25 november vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats bij 't Dommeltje. Deelnemende teams zijn welkom vanaf 20.00 uur, de prijsuitreiking vindt plaats vanaf 20.30 uur. De organisatie stelt het zeer op prijs als de prijzen persoonlijk worden opgehaald en duidelijk wordt welke lokale goede doelen rechtstreeks profiteren van de Bokselse Kwis.

FOTO'S BOVEN: Deelnemers aan de Bokselse Kwis moesten in 2015 de prijzen van alle koopwoningen in de etalage van makelaars ElzenMaas aan de Clarissenstraat optellen. Inzetje: Burgemeester Mark Buijs stelde vorig jaar in de raadzaal van het gemeentehuis een aantal moeilijke actualiteitsvragen. Ook dit jaar is de raadzaal een van de plekken waar een deel van de dorpsquiz wordt gespeeld. Om te voorkomen dat antwoorden online worden opgezocht, moesten alle deelnemers hun mobiele telefoon inleveren... (Foto's: Albert Stolwijk).


'GEBRUIK CAMERA'S ALS PREVENTIEMIDDEL'

Boa's en politie surveilleren

bij vuurwerkvrije Geitenwei

MARIËLLE WIJFFELAARS

Handhaving van het vuurwerkverbod bij de Geitenwei in Selissenwal gaat volgens burgemeester Mark Buijs van Boxtel geen extra geld kosten. Buijs stelt dat de politie en boa's extra gaan surveilleren, dit loopt mee in het gewone handhavingsprogramma rond de jaarwisseling.

De politieke partijen INbox, SP en D66 vroegen zich vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering af hoeveel geld er nou eigenlijk gemoeid is met een vuurwerkverbod. Dit naar aanleiding van eerdere berichten dat er geen geld beschikbaar zou zijn voor de handhaving. Burgemeester Buijs meldde aan de gemeenteraad dat controle en handhaving worden uitgevoerd door boa's en de politie. ,,Ze zullen het surveilleren bij de Geitenwei meenemen in hun werkzaamheden tijdens de jaarwisseling", aldus Buijs. ,,Zij zijn verantwoordelijk voor het toezicht houden én treden op tegen mensen die het vuurwerkverbod negeren."

CAMERATOEZICHT

De fractie Balans stelde deze week voor om camerabewaking in te zetten tijdens de jaarwisseling om zo de overlast te voorkomen en handhavend op te treden. ,,De camera's liggen in depot en kunnen de overlast beperken en de openbare veiligheid verhogen", zo meldt de politieke partij in een brief aan het college van B. en W.

Tijdens de vorige jaarwisseling zagen omwonenden hoe dieren van de Geitenwei werden bekogeld met vuurwerk. Door 120 buurtbewoners werd een petitie getekend waarin de gemeenteraad werd gevraagd het dierenparkje in de wijk Selissenwal te bestempelen tot vuurwerkvrije zone. In juni meldde burgemeester Buijs bereid te zijn een verbod af te kondigen, maar er zou geen budget voor zijn. Na overleg met politie en boa's is echter gebleken dat er wel gehandhaafd kan worden waarmee de Geitenwei tijdens de jaarwisseling een definitieve vuurwerkvrije zone is.

Boxtel

Paranormale lezing

Professor Koo van der Wal, filosoof en oud-hoogleraar wijsbegeerte, geeft maandag 31 oktober om 14.00 uur een lezing in ontmoetingscentrum De Schakel bij de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. Hij geeft zijn filosofische kijk op paranormale verschijnselen. Deelname kost vijf euro.

Afbeelding