Afbeelding
Foto: Hans Verberk

JARNO (38) IN VOORLOPIGE SELECTIE ROLSTOELHANDBALTEAM

'Ik houd de data van het EK vrij...'

Sportcomplex de Braken was zondag goed gevuld met rolstoelers die een dagje kwamen handballen. Liefst zeven teams streden onderling voor de toernooizege waarbij het speelplezier voorop stond. HCB '92 kreeg deze keer bezoek van zes gastspelers van andere handbalverenigingen. De verenigingen staan aan de vooravond om ook een rolstoelteam op te richten.

De sport is duidelijk in populariteit aan het winnen, en terecht, Volgens HCB '92 is het een sport die door een mix van valide- mindervalide sporters gespeeld wordt. Dit zorgt voor een mooi geheel en er is wederzijds respect.

BIJZONDER SLOT

Het toernooi kende een bijzonder slot. Voor de eerste keer werd het team van Westfriesland SEW uit Nibbixwoud dagwinnaar. CSV, die als eerste vereniging ruim tweeënhalf jaar geleden met de rolstoelhandbalsport begon, werd hierdoor tweede. Deze uitkomst is voor de toekomstige ontmoetingen een goede stimulans voor de overige teams. Het niveauverschil tussen de clubs wordt kleiner en daardoor zijn de wedstrijden spannend en interessant voor het publiek.

HCB '92 speelde zondag met drie, deels samengestelde, teams mee en eindigde op de laatste plekken. Toch konden de spelers uit Boxtel juichen want bij de bekendmaking voor selectie van het Nederlands rolstoelhandbalteam bleek ook een teamgenoot uitgekozen te zijn: Jarno van Wanrooij uit Schijndel. Hij startte pas een half jaar geleden met de sport. ,,Al een paar jaar doe ik ook aan rolstoelbasketbal", aldus Van Wanrooij. ,,Toen ik hoorde over handbal, wilde ik dat graag uitproberen. Het komt wat dichter bij voetbal, een sport die ik altijd met veel plezier heb beoefend", vertelt de 38-jarige Schijndelaar die zes jaar geleden door een ongeluk in een rolstoel terechtkwam. Om te kunnen sporten, gebruikt hij een speciale stoel. ,,Die heeft onder meer extra wieltjes, waardoor ik minder snel omval."

WENDBAARHEID

Van Wanrooij is er trots op dat hij is opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands team. ,,Er zijn wel eens scouts langs geweest bij trainingen, maar ik durfde er niet op te hopen. De bekendmaking zaterdag was een spannend moment voor mij, maar gelukkig zit ik erbij. Waarom ik ben gekozen, weet ik niet zeker. Het heeft met mijn wendbaarheid te maken. Waar je als valide sporter meteen stilstaat als je een bal aangespeeld krijgt, moet je in een rolstoel tegelijkertijd remmen. Dat vereist wel enige ervaring." Zaterdag wordt, na afloop van een training, bekend wie er definitief in het team zit. ,,Ik ga enorm mijn best doen. Ik ben niet de beste van het team, maar zeker ook niet de slechtste", aldus de rolstoelhandballer. Er zijn zeventien spelers geselecteerd voor het Nederlands team. Dit aantal wordt teruggebracht naar twaalf.

De Schijndelaar wil benadrukken dat de sport niet alleen geschikt is voor mindervalide sporters. ,,Ook mensen die bijvoorbeeld door een slepende enkel- of knieblessure niet meer kunnen sporten, zouden dit kunnen proberen. Bovendien bestaat iedere nationale ploeg óók uit twee valide sporters. We hopen de rolstoelhandbalafdeling bij HCB '92 te kunnen uitbreiden, we zijn immers de enige club in de omgeving Brabant die rolstoelhandbal aanbiedt." Van Wanrooij heeft 7 en 8 december, de dagen waarop het Europees kampioenschap plaatsvindt, al genoteerd in zijn agenda. ,,Hopelijk gaat het me lukken..."

Programma zaterdag 29 oktober

Aristos – HCB '92 DC1        10.00
DOS'80 – HCB '92 D1        15.30

Programma zondag 30 oktober

Swift - HCB '92 DS1        09.15

Tremeg - HCB '92 DS2        10.00

HCG - HCB '92 DA1        14.00

Programma maandag 31 oktober

HCB '92 recr. - THW Tijgers        Pius X, 19.00

FOTO BOVEN: Jarno van Wanrooij (aan de bal) is opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands rolstoelhandbalteam. (Foto: Hans Verberk).

Zaalvoetbal

Uitslagen zaterdag 22 oktober

Adm. Jilesen - Café Vollop        5-6

Nike FC - Gebr. Bekkers        1-5

Goossens Advies - Eltechno        10-0

Fysio De Dommel - Vouwwagenspec.        6-2

Kwalitaria Strik - Grieks rest. Corfu        1-3

Filipe Mode - Hart van Boxtel        2-4

Uitslagen maandag 24 oktober

FC Blokfit – Men. v. Dommelen 2        1-5

Rijschool Gestel – Men. v. Dommelen 1        1-2

Faes - Verbeij /Hanekroot        4-1

Vinyl en Tapijtwinkel - Vermeer Verz        2-0

Programma zaterdag 29 oktober

Heva Auto's - Tahadi        17.00

C.J. v.d. Sande - v.d. Langenberg        17.45

Pika/Geveltje - X2COM        18.30

Nike F.C. - Le Temps Perdu        19.15

Grieks rest. Corfu - Fysio De Dommel        20.00

Eltechno - Kwalitaria Strik        20.45

Programma maandag 31 oktober

De Nozem - v. Stekelenburg        19.00

v.d. Heijden - Verbeij Hanekroot        19.45

Groen als Gras - Men. v. Dommelen 2        20.30

Celdex b.v. - Selissen Boys        21.15


Taizéviering

In het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat wordt vrijdag 11 november vanaf 19.00 uur een interkerkelijke Taizéviering gehouden. De cantorij van de Protestantse Gemeente zorgt onder leiding van Dirk Struycken met pianist Ko Suurmond voor de muzikale omlijsting.