Januari 1985: vernieuwing in het onderwijs. Als eerste school in de regio introduceerde de toenmalige Bracbant Havo in Boxtel verplicht computeronderwijs. De leerlingen uit de tweede klas kregen één uur 'burgerinformatica' per week van wiskundedocent Wil van den Broek. (Foto: Piet van Oers).
Januari 1985: vernieuwing in het onderwijs. Als eerste school in de regio introduceerde de toenmalige Bracbant Havo in Boxtel verplicht computeronderwijs. De leerlingen uit de tweede klas kregen één uur 'burgerinformatica' per week van wiskundedocent Wil van den Broek. (Foto: Piet van Oers). Foto: Henk van Weert

OOK RONDLEIDING IN MUSEUM BOXTEL

MuBo-lezing belicht zorg en onderwijs in Boxtel

Museum Boxtel (MuBo) is dit jaar gestart met een reeks van zeven thema-rondleidingen over de lokale geschiedenis. De vijfde aflevering gaat over onderwijs en gezondheidszorg door de eeuwen heen en wordt zondag 30 oktober verzorgd door historicus Willem Wittenberg en VVV-gids Ben Ophof. 'Hoe ontwikkelde men zich in Boxtel?' luidt de titel.

Ophof en Wittenberg geven een historisch verantwoorde toelichting op de belangrijkste ontwikkelingen van het onderwijs en de gezondheidszorg in Boxtel. Te beginnen bij de Latijnse school aan de Koppel wordt het onderwijs stapsgewijs doorgenomen tot aan het hedendaagse aanbod. Wat betreft de gezondheidszorg wordt de historie belicht vanaf de 'godvrezende vrouwen' in het Hofje aan de Markt tot aan de inrichting van de huidige zorg. De lezing wordt voorafgegaan door een presentatie met beelden.

Na een korte pauze worden de deelnemers meegenomen om te zien wat de vaste collectie van MuBo over beide onderwerpen heeft te bieden. ,,Op deze manier gaan de deelnemers gerichter kijken naar de objecten en attributen die over het thema in het museum zijn te vinden. Beide gidsen zullen meelopen en waar nodig een toelichting geven en vragen beantwoorden", aldus secretaris Willem van Vossen van het MuBo-bestuur.

NOG TWEE LEZINGEN

In de reeks thema-lezingen wordt zondag 27 november aandacht besteed aan de mensen die invloed uitoefenden in Boxtel en hun verhalen. De laatste aflevering staat zondag 29 januari in het teken van de invloed van de omgeving op Boxtel.

De vijfde lezing met rondleiding begint zondag om 11.15 uur en duurt een klein uur. Museum MuBo aan de Baroniestraat is vanaf 10.45 uur open. Bij aankomst, in de pauze en na afloop is koffie/thee verkrijgbaar. Belangstellenden betalen 3,50 euro entreegeld en kunnen zich aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16 04 18 98.


MuBo exposeert
twee maanden
amateurkunst

Lokale amateurkunstenaars krijgen vanaf medio december twee maanden de gelegenheid om te exposeren in museum MuBo aan de Baroniestraat. Zij kunnen zich tot 14 november aanmelden; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

,,Amateurkunstenaars stoppen hart en ziel in hun kunstwerken en dan is het mooi om ook anderen te laten delen in het resultaat van die creatieve arbeid. Bovendien biedt de tentoonstelling gelegenheid om met de andere exposanten visies en kijk op kunst uit te wisselen", stelt Willem van Vossen die namens het MuBo-bestuur de wisselexposities coördineert.

Alle kunstvormen zijn welkom. Afhankelijk van het aanbod is er plaats voor vijftien tot twintig exposanten. MuBo beschikt over vitrines, sokkels, lichttafels, panelen om het werk zo goed mogelijk te tentoon te stellen. Ook is in het museum professionele belichting aanwezig.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@muboboxtel.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer. Ook wordt verzocht een of meerdere foto's van de kunstwerken mee te sturen.



LEDEN STEMMEN IN 'HART VOOR ELKAAR'

Rabobank verhoogt prijzenpot voor verenigingen met 50 mille

De subsidiepot is met 50.000 euro verhoogd naar anderhalve ton. Maar ook het aantal verenigingen en stichtingen dat meedeelt is aanzienlijk gestegen. Liefst 385 organisaties roepen dit jaar op om op hun te stemmen tijdens de actie 'Hart voor Elkaar' die de Rabobank Hart van De Meierij voor het derde jaar op rij organiseert.

Met de actie wil de bank het vrijwilligerswerk een flinke steun in de rug geven. Verenigingen en stichtingen uit de gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel konden tot vorige week inschrijven. Leden van de bank mogen vanaf 1 november een stem uitbrengen op hun favoriete club.

Vorig jaar verdeelden bijna 320 organisaties in de vier gemeenten een bedrag van 100.000 euro. Maar de populariteit van de actie neemt toe en daarom is het totale geldbedrag op verzoek van de ledenraad van de bank opgeschroefd.

COÖPERATIE

De Rabobank is een coöperatieve vereniging met 20.000 leden. Ieder lid krijgt een stemkaart met een persoonlijke code thuisgestuurd, waarmee vijf stemmen uitgebracht mogen worden, waarvan maximaal twee per club. Na afloop van de stemperiode wordt de pot verdeeld naar rato van het aantal ontvangen stemmen. Dus: hoe meer stemmen een deelnemer krijgt, hoe hoger de bijdrage. De winnaar van vorig jaar, hospice Dommelrode in Sint-Oedenrode, ontving een donatie van 2.204 euro.

De leden van de bank kunnen via de website www.rabobank.nl/hvdm van dinsdag 1 tot en met zondag 13 november stemmen op de clubs die zij een warm hart toedragen.


Expositie Henk Visch

In cultureel centrum 't Spectrum aan de Steeg in Schijndel is tot en met 12 november de expositie 'Onvoorbereid' met het grafiekwerk van Henk Visch te zien. De kunstenaar woonde en werkte in de jaren zeventig in Boxtel. De tentoonstelling bevat ouder werk en recente sculpturen en is geopend van maandag tot en met vrijdag tot 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur. De expositie wordt georganiseerd in het kader van 'de maand van de grafiek'.

Gemonde

Kaartavond gilde

Het Gemondse gilde Sint-Anthonius en Sint-Sebastiaan houdt morgen, vrijdag 28 oktober de tweede rik- en jokeravond in clubgebouw Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in sportpark De Laat. De kaartspelletjes beginnen steeds om 20.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro.