BEOORDELINGSCONCERT IN D'N DURPSHERD

Boxtel's Harmonie naar Regioconcert Berlicum

Sinds de zomervakantie oefent Boxtel's Harmonie in het nieuwe Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Daar bereiden de muzikanten zich voor op het jaarlijkse Regioconcert Meierij. Zondag 6 november is het orkest een van de zeven deelnemers die daar vrijblijvend worden beoordeeld.

Anderhalf jaar nadat hij de artistieke leiding overnam bij Boxtel's Harmonie, vindt dirigent Jules van de Loo uit Vught de tijd rijp om een onafhankelijk oordeel te laten vellen over de stand van zaken. Het Regioconcert Meierij dat jaarlijks in cultureel centrum D'n Durpsherd te Berlicum wordt gehouden, is daarvoor een prima gelegenheid. Enkele jaren geleden besloot de muziekvereniging deelname aan traditionele concoursen op een laag pitje te zetten. Landelijk is de animo voor muziekwedstrijden aanzienlijk teruggelopen; harmonieën kiezen er liever voor hun eigen, lokale publiek te trakteren op bijzondere uitvoeringen.

Boxtel's Harmonie vormt daarop geen uitzondering. Ook sinds het aantreden van Van de Loo als opvolger van William Linssen, het eigen lid dat bijna vijftien jaar de muzikale leiding had, heeft het orkest van zich doen spreken. Het openingsconcert van Dommeltheater op de binnenplaats van kasteel Stapelen en de uitvoeringen van de balletsuite 'Romeo & Julia' en het muzikale sprookje 'Peter en de wolf' (beide van Prokofiev) trokken veel luisteraars.

In Berlicum vertolkt Boxtel's Harmonie 'Fantasy Tales' van de Vlaamse componist Piet Swerts en 'Theatre Music' van Philip Sparke. Inspeelwerk is 'The Music-Makers' van Alfred Reed. De muziekstukken worden van commentaar voorzien door Rob Goorhuis die niet alleen regelmatig jurylid is tijdens bondsconcoursen, maar ook tal van symfonische muziekstukken voor blaasorkest op zijn naam heeft staan.

De muzikanten hebben de afgelopen weken intensief gerepeteerd op de drie concertwerken. Hoogtepunt was wel de masterclass waarbij het orkest werd opgesplitst. Tal van professionele musici gingen daar met de diverse instrumentgroepen afzonderlijk aan de slag om de puntje op de i te zetten. Het leidde tot een leerzame én gezellige verenigingsdag, die deels in Muziekhuis Boxtel en deels in de Angelaschool werd gehouden.

De Boxtelaren spelen zondag 6 november tijdens het Regioconcert in Berlicum als voorlaatste en betreden om 13.45 uur het podium. Andere orkesten komen uit Kaatsheuvel, Vinkel, Berlicum, Den Dungen en Nuland.