Noor (links) en Chris uit groep 7 van basisschool De Beemden boden wethouder Peter van de Wiel namens hun klasgenootjes brieven aan. Zij pleiten voor de bouw van windmolens. (Foto: Henk van Weert).
Noor (links) en Chris uit groep 7 van basisschool De Beemden boden wethouder Peter van de Wiel namens hun klasgenootjes brieven aan. Zij pleiten voor de bouw van windmolens. (Foto: Henk van Weert).

LEERLINGEN BASISSCHOOL DE BEEMDEN OVERHANDIGEN BRIEVEN AAN WETHOUDER

'Vier windmolens maken Boxtel energieneutraal'

HENK VAN WEERT

Tijdens een les over duurzaamheid kwamen de leerlingen uit groep 8 van basisschool De Beemden tot hun grote verbazing tot de ontdekking dat slechts vier windmolens nodig zijn om alle huishoudens van Boxtel van stroom te voorzien. 'Waarom bouwen we ze dan niet?', was hun reactie. Vrijdag boden ze wethouder Peter van de Wiel brieven aan waarin ze het gemeentebestuur vragen om vaart te maken met de plaatsing.

Sinds vijf jaar geleden zonnepanelen op het dak van de school aan het Apollopad werden geplaatst, verzorgt de Boxtelse duurzaamheidsgoeroe Jan Juffermans een keer per jaar een gastles in groep 8. In de Duurzame Week die begin oktober werd gehouden, stond hij opnieuw voor de klas. De leerlingen van juf Ingrid en juf Kris raakten enthousiast over zijn betoog.

Op de vraag van Juffermans hoeveel windmolens nodig zouden zijn om ervoor te zorgen dat alle gezinnen in Boxtel in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien, werd in eerste instantie '53' geroepen. ,,Jullie zijn koud", grinnikte Juffermans. En dus werd er lager geraden. Uiteindelijk werd duidelijk dat er vier windturbines nodig zijn. Dat relatief geringe aantal verraste de leerlingen en ze vroegen zich verbaasd af waarom er dan nog niet is begonnen met de bouw ervan.

LANGS DE A2?

Juffermans daagde de leerlingen uit een brief te schrijven om er bij het college van burgemeester en wethouders op aan te dringen dat er windmolens in Boxtel moeten komen. Over de plek waar die torenhoge turbines zouden dienen te verrijzen, liepen de meningen uiteen. ,,Maar in ieder geval niet in woonwijken", riep de klas in koor. Chris was een van de kinderen die samen met enkele klasgenootjes een brief opstelde voor het gemeentebestuur. ,,Windmolens vormen een mooie manier om energie op te wekken. Misschien moeten ze langs de rijksweg A2 gebouwd worden, maar beter is wellicht om ze in zee te zetten. In ieder geval niet bij mensen in de tuin, dat lijkt ons niet zo handig..." Micky zei dat een plek langs de A2 prima was. ,,Maar wel in een weiland, niet ergens waar mensen wonen."

Noor vertelde dat er nieuwe berekeningen waren gemaakt en dat er niet vier, maar 28 windmolens nodig zijn om Boxtel energieneutraal te maken. ,,Ja, maar dan heb je het ook over de bedrijven die in Boxtel gevestigd zijn. Maar die moeten zelf voor hun energie zorgen. Wij praten hier alleen over huishoudens en dan zijn vier molens voldoende", verduidelijkte Juffermans.

ZONNEPANELEN

Wethouder Van de Wiel nam in totaal vier brieven van de leerlingen in ontvangst en beloofde ze deze week in de vergadering van B. en W. te bespreken. ,,Het is goed dat jullie meedenken over duurzaamheid. Momenteel bekijken we hoe we Boxtel vol kunnen leggen met zonnepanelen. Maar als we een betere wereld willen creëren waarin jullie en jullie kinderen kunnen leven, zijn zonnepanelen alleen niet voldoende. Dan zijn windmolens onmisbaar. Maar hoe en waar we die gaan bouwen, daarover willen we met de mensen in Boxtel praten. Jullie brieven vormen daarvoor een prima stap", complimenteerde de wethouder de schoolklas.

Ook wees Van de Wiel op de wedstrijd waarin de beste duurzame ideeën worden beloond. Alle leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Boxtelse basisscholen kunnen deelnemen. Kinderen kunnen in hun eentje een idee insturen, maar ook als groep. Dat moet vóór 25 november te gebeuren; vijf dagen later wordt de winnaar bekendgemaakt. Die mag zijn of haar idee presenteren aan B. en W. én krijgt een boek: 'Het raadsel van alles wat leeft'.

OP DE FOTO: Noor (links) en Chris uit groep 8 van basisschool De Beemden boden wethouder Peter van de Wiel namens hun klasgenootjes brieven aan. Zij pleiten voor de bouw van windmolens. (Foto: Henk van Weert).


Poppenkast in bieb

Voor kinderen van vier jaar of ouder wordt morgen, vrijdag 28 oktober, om 10.30 uur in de Boxtelse vestiging van bibliotheek De Meierij aan de Burgakker een poppenkastvoorstelling verzorgd. De toegang voor bezoekers is gratis. De voorstelling heet 'Feest!' en wordt verzorgd door Knarf & Koo. Ook in de bibliotheken van Sint-Michielsgestel, Schijndel en Vught wordt de poppenkast opgevoerd. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekmeierij.nl.

Afbeelding