Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HARRY HENDRIKS EN ROELAND HEESBEEN IN PODIUM BOXTEL

Muzikale ode HeHe aan John Mayer

Stop this train

I want to go off

And go home again

I can't take the speed it's moving in

I know I can't

But honestly,

won't someone stop this train?

        (John Mayer)

MARC CLEUTJENS

Gitaar spelen is hun passie en John Mayer is hun gemeenschappelijke Grote Held. Harry Hendriks en Roeland Heesbeen uit Boxtel kennen elkaar al een tijdje, maar tot samen muziek maken was het nog niet gekomen. Totdat een toevallige invalbeurt van de een in de band van de ander leidde tot een bijzonder project: 'Stop This Train'. Zaterdag 12 november is het zover en staan Hendriks en Heesbeen als duo HeHe in Podium Boxtel.

'Stop This Train' is de ultieme muzikale ode die beide Boxtelse muzikanten willen brengen aan John Mayer. De titel van hun liedjesprogramma, dat tweemaal een uur zal duren en een pauze omvat, verwijst naar een van de klassiekers op Mayers meesterwerk 'Continuum' dat alweer dateert uit 2006. ,,Het lied is als een treinreis. Het kabbelt en dendert lekker voort, op een heerlijk ritme", zegt Hendriks. ,,Toen ik 'Continuum' voor het eerst hoorde, was ik meteen gegrepen door de prachtige liedjes, de manier waarop het geproduceerd is, compleet met al die kleine details. Gewoon heerlijk om naar te luisteren." Heesbeen knikt: ,,Het lied ademt helemaal de sfeer van een treinreis door Amerika, die heerlijke hobo blues."

Wat John Mayers volgens het duo zo bijzonder maakt is dat het gitaarspel zo virtuoos is. ,,Het lijken allemaal hele kleine, simpele liedjes, maar het zit zo knap in elkaar", straalt Hendriks. ,,Het zijn allemaal nummers met een kop en een staart, helemaal af. Prachtig gitaarspel, een mooie stem. Alles klopt."

BEWONDERING

Hendriks en Heesbeen ontmoetten elkaar voor het eerst op een podium toen de Boxtelse band The Herriecanes, waarin Heesbeen gitaar speelt, een invaller zochten. ,,Ik vond het leuk om een keertje mee te doen en toen hoorde ik tijdens de soundcheck dat Roeland een beetje zat te tokkelen en ineens flarden van John Mayers 'Slow Dancing' langskwamen." ,,Het bleek dat we een gezamenlijke bewondering hadden voor Mayer en daar werd eigenlijk de kiem gelegd voor HeHe", vult Heesbeen aan.

Beide muzikanten stonden vorig jaar november voor het eerst op het podium tijdens de Vrienden van Boxtel Live, een benefietavond van Lions Club Dommel & Aa in Podium Boxtel. ,,En die samenwerking smaakte naar meer", lacht Hendriks. ,,We bedachten het plan om een avondvullend eerbetoon te presenteren over John Mayer en daarvoor opnieuw Podium Boxtel te reserveren." Heesbeen: ,,We hebben een paar avonden bij elkaar gezeten om alle nummers te beluisteren en een keuze te maken. Dat viel trouwens niet mee omdat eigenlijk alles heel mooi is..."

CROSSROADS

HeHe bestaat naast Hendriks en Heesbeen uit drummer Erik Hanegraaf, waarmee Hendriks al vele jaren samenwerkt, en bassist Tony Maes die door Heesbeen werd 'ingevlogen'. ,,Na een paar huiskamerrepetities zijn we er helemaal klaar voor", zeggen beide Boxtelaren. ,,We hebben een mooie setlist samengesteld waarin natuurlijk de bekendste nummers langs zullen komen, zoals 'Stop This Train', 'Gravity', 'Slow Dancing' en 'Comfortable'. Ook kiezen we voor wat countryliedjes die Mayer ooit schreef. Juist die liedjes laten horen waar hij de mosterd haalt."

Heesbeen: ,,We vullen de speellijst aan met nummers die aansluiten bij deze muziek. Denk dus aan 'Crossroads' van Eric Clapton en het prachtige 'Perpetual Blues Machine' van Keb' Mo." De Boxtelaar, die aan de wieg stond van de grootschalige theaterproductie 'Jesus Christ in Concert' in de voormalige Heilig Hartkerk, geniet nu van de kleine bezetting van HeHe. ,,In HeHe heb ik als gitarist alle ruimte, met Harry leer ik heel klein en transparant te spelen. Ook is er ruimte om de liedjes met een eigen sausje te overgieten en dat is heerkijk."

TWEEDE VIOOL

Hendriks geniet ook van de samenwerking in HeHe. De Boxtelaar speelde ruim vijftien jaar intensief samen met Gerard van Maasakkers, die in die jaren van een Brabantse troubadour ontwikkelde tot een landelijk bekende liedjesschrijver die alle grote theaterzalen van Nederland uitverkocht. ,,Toen Gerard me destijds belde, vroeg hij me of ik bereid was om naast hem de tweede viool te spelen", blikt Hendriks terug. ,,Ik was vereerd en sloot me aan bij zijn band, ook al wist ik dat ik enigszins in de schaduw van Gerard op het podium zou staan. Ik heb dat al die jaren met veel plezier gedaan."

Nu slaat hij nieuwe wegen in. ,,Ik doe niet mee aan het nieuwe programma van Gerard", vertelt de Boxtelse gitarist. ,,Toen die boodschap kwam, moest ik eerst wel even slikken. Nu zie ik het als een manier om zelf de vleugels uit te slaan en nieuwe projecten op te zetten."

Samenwerken met andere muzikanten, zoals Roeland Heesbeen, is voor Hendriks een manier om nieuwe paden te verkennen. ,,Een ode aan bijvoorbeeld John Mayer is heel erg welkom omdat het me de kans biedt om mijn eigen dingen te doen. HeHe inspireert en stimuleert."

MISTGORDIJN

Hendriks werkt nu heel nadrukkelijk aan zijn eigen carrière. ,,Ik ben bezig met het schrijven van eigen nummers en dat is een heerlijk proces", bekent de Boxtelaar. Kort voor de zomervakantie verbleef hij een tijdje in Ierland. ,,En daar kwamen de liedjes letterlijk en figuurlijk aangewaaid." Vanuit Dublik maakte hij een trip naar de Cliffs of Moher, de imposante rotskust aan de westkant van het groene eiland. ,,Het was die dag heel mistig, maar een paar Ieren beloofden me dat de nevel zou wegtrekken. En ze kregen gelijk. Als een gordijn schoof het mistgordijn opzij en begon de zon te schijnen. Een paar tellen later had ik een liedje in mijn hoofd dat ik meteen heb geschreven en op de iPad heb opgenomen."

De compositie zal, net als veel pareltjes van John Mayer, te horen zijn tijdens 'Stop This Train'.

KAARTVERKOOP

HeHe staat zaterdag 12 november in Podium Boxtel. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) in Boxtel en bij Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde. Kaartverkoop vindt ook plaats via www.podiumboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Roeland Heesbeen (links) en Harry Hendriks onderweg via het Duits Lijntje in de Liempdse buurtschap Kasteren naar Podium Boxtel voor de première van 'Stop This Train', een liedjesprogramma waarin de muziek van John Mayer centraal staat. Binnenkort is de voorstelling ook in Hilvarenbeek te zien. (Foto: Peter de Koning).