Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Vrijwilligers beplanten wal op 'historisch correcte manier'

Grenswal Liempde: plek om naar te verwijzen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Jonge eiken, elzen, sporkehout, lijsterbessen en hazelaars. Vrijwilligers zorgden er zaterdag voor dat de grenswal in Liempde, nabij Het Speet in natuurgebied De Geelders, beplant werd met deze jonge boompjes en struiken. Deze beplanting is niet zomaar gekozen...

In oktober 2014 werd bij de Velderse wal op landgoed Velder en de grenswal rondom Het Speet in De Geelders in Liempde archeologisch onderzoek uitgevoerd, geleid door Ineke de Jong. Het project is een samenwerking tussen stichting Brabantse Bronnen, SPPiLL en de Natuurwerkgroep Liempde. Uit het archeologisch onderzoek blijkt dat het zeer aannemelijk is dat de wallen uit de dertiende eeuw stammen. Een grenswal is een enkele meters hoge aarden wal rondom een landgoed die indringers moest weren en wild op het landgoed moest houden. Het archeologische gedeelte is afgerond, lichtte projectleider en archeoloog De Jong zaterdag toe in café 't Groene Woud, niet ver van de wal in De Geelders.


Fotoclub Liempde

De Eerste Liempdse Fotoclub (ELF) bestaat zes jaar en viert dat met een nieuwe expositie. In dienstencentrum De Kloosterhof wordt de tentoonstelling op zondag 30 oktober om 11.00 uur officieel geopend. Daarna is de expositie te bezichtigen tijdens openingsuren. Er worden foto's gepresenteerd die karakteristiek zijn voor Liempde.

Brabant

Vervolgens werd gestart met een plan voor de beplanting van de grenswal, die op het meest noordelijke puntje van Liempde ligt. ,,Het zijn de oudste bouwwerken van Boxtel en Liempde", aldus Ger van de Oetelaar. ,,Daar moeten we zuinig op zijn. Dus als we starten met de beplanting, dan moeten we het goed doen."

Bert Maes van Ecologisch Adviesbureau Maes bracht de historische inrichting in kaart. ,,Als je de grenswal bekijkt, lijkt het een rommeltje. Maar als je goed kijkt, blijkt het juist heel interessant te zijn." Volgens de onderzoeker is het herstelproject 'uniek'. ,,Dit gebeurt nergens anders. Meestal wordt er zomaar wat geplant. Na vandaag hebben we een plek om naar te verwijzen. We kunnen mensen naar Brabant sturen. Met deze beplanting kunnen we tot ver in de toekomst de geschiedenis zien."

Toekomst

Gekozen is voor inheemse beplanting van Nederlandse herkomst. Natuurwerkgroep Liempde draagt zorg voor het onderhoud. Een gezelschap van zo'n tien mensen bood zich aan als vrijwilliger en beplantte zaterdag vijfhonderd meter van de wal met tweehonderd boompjes en struiken. Vrijwilliger Jan van der Heijden, die eerder al proefsleuven in de grenswal groef, noemde het 'een mooi project'. ,,Ik ben graag in de natuur. Bovendien is het goed dat zo'n grenswal voor de toekomst behouden blijft."

FOTO BOVEN: Eiken op het talud, elzen aan de onderkant en het sporkehout ertussen. Vrijwilligers zorgden er zaterdag voor dat de grenswal in De Geelders voorzien werd van 'historische correcte beplanting'. Natuurwerkgroep Liempde draagt zorg voor het onderhoud van de wal. (Foto: Gerard Schalkx).


Wie wordt nieuwe
carnavalsprins
in Ploegersland?

Prinsenvereniging De Ploegers installeert zaterdag 29 oktober in het Hof van Liempde de nieuwe Prins Carnaval. De openbare feestavond begint om 20.30 uur en is gratis toegankelijk. Tot die tijd kunnen belangstellenden raden wie de nieuwe koldervorst gaat worden. Vandaag de laatste tip.

Er komen al diverse namen binnen bij de geheimcommissie maar of de juiste erbij zit, verklapt ze nog niet. Over de nieuwe leutvorst wordt nog een laatste tip gegeven. Naast genieten van het leven, iets met 'haar' te hebben, dicht bij het vuur te zitten en goed te zijn met praten is er iets heel speciaals aan deze prins: dat hij een keer Prins zou worden, stond namelijk al in de sterren geschreven. Mensen die denken te weten wie de nieuwe prins wordt, kunnen hun antwoord sturen naar redactie@ploegers.nl en maken kans op twee kaarten voor de zittingsavonden.