Lovende reacties krijgt de twaalf minuten durende voorstelling DIEP van VolDaan. Pas aan het einde van de opvoering heb je door waar je naar hebt staan kijken... (Foto: Gerard Schalkx).
Lovende reacties krijgt de twaalf minuten durende voorstelling DIEP van VolDaan. Pas aan het einde van de opvoering heb je door waar je naar hebt staan kijken... (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

bezoekers waarderen knusse opstelling op landgoed velder

Circolo ademt echte festivalsfeer

Waar Circolo zaterdag met name werd bezocht door dagjesmensen, maakte Marja Baseler uit Utrecht er met vrienden een volledig circustheaterweekend van. ,,We verblijven sinds gisteren in cultuurlogies Looeind en komen dagelijks op de fiets naar Velder." De voorstelling DIEP, die tien minuten duurt in een tentje waar slechts plek is voor vijftien personen, maakte indruk op Baseler. ,,Ik verklap niet te veel, maar het heeft met spiegelbeeld te maken en is erg goed bedacht." Het is niet de eerste keer op Circolo voor de Utrechtse: ze maakte al meerdere edities mee. ,,De combinatie tussen theater en circus is heel interessant." Dat het terrein een andere invulling heeft gekregen, is Baseler opgevallen. ,,De sfeer is gezelliger. Én er zijn luchtschommels: die kennen we nog van vroeger!"

Festival Circolo lijkt goed te hebben gekeken naar Slowlands, het evenement dat vorig jaar in september plaatsvond op Velder. Net als bij het belevingsfestival van René Leenders was gekozen voor een knusse opstelling met een aantal pleintjes waar kraampjes met eten en drinken, kleinere circusacts en kinderattracties stonden opgesteld. Zo kunnen bezoekers tussen de voorstellingen in de grotere tenten genieten van een hapje, drankje of kleinere circusopvoering. Met behulp van vuurkorven en houtsnippers was gezorgd voor een sfeervolle uitstraling.

Het festival trok veel mensen uit de omgeving die op de fiets naar het Liempdse landgoed kwamen, maar ook bezoekers die verder weg woonden, vonden hun weg naar Velder. Het echtpaar Vliegen uit Mierlo gebruikte Circolo als ontmoetingspunt. ,,We vonden het een mooie plek om onze dochter en kleindochter uit Zwolle te treffen." De familie bezocht de voorstelling van clown Dopo Ripopolo. ,,Leuk, maar wel wat aan de trage kant..."

zeven ballen

Twaalf minuten. Zo lang duurde de show van jongleur Daniël Doornkamp (16) in circustent De Verleiding. ,,Mijn originele act duurt zeven minuten, dus ik heb er speciaal voor Circolo nog vijf minuten aan vastgeplakt met led-ballen en messen", lacht de artiest die in het laatste jaar van de middelbare school zit en dagelijks drie uur jongleert. Doornkamp rolde in het vak toen hij vijf jaar oud was. ,,Als je je op één ding richt, kun je er ook echt in uitblinken."

Via Facebook kwam de organisatie van Festival Circolo bij de tiener uit. ,,Ik had hier eerder nog nooit opgetreden, maar het is een mooi evenement. Gelukkig ging het eerste optreden goed, ik kon zelfs zeven ballen in de lucht houden..."

Om jeugdig publiek ook zelf een aantal circuskunstjes te laten uitvoeren, ligt op het terrein een speciale buitenpiste met diabolo's, tonnen, grote ballen en een klimrek. Een populaire activiteit, zaterdag was er constant aanloop van kinderen die zich voor even circusartiesten wilden zijn. De achtjarige Migus uit Liempde probeerde, met behulp van een stagiaire van Buurtsport Boxtel, een Chinees bordje hoog te houden op een houten stokje. Dat ging niet vlekkeloos, hij kreeg het blauwe bordje regelmatig op zijn hoofd. Toch ging Migus stug door. ,,Ik heb al op een ton gelopen en gedanst op een koord", vertelde de jongen enthousiast. ,,De leukste artiest van het circus is de clown. Daar kun je om lachen."

golfkarretje

Festival Circolo maakt al jaren gebruik van vrijwilligers om het evenement in goede banen te leiden. Zij vervullen allerlei taken, zoals de ontvangst van genodigden of de verkoop van tickets. Gerdie Pouwels uit Liempde had geluk. Waar vrijwilligers meestal de kans krijgen om de laatste vijf minuten van een voorstelling te zien, mocht zij vrijdag de gehele voorstelling 'Sous la Toile de Jheronimus' van Les Colporteurs bijwonen. ,,Een geweldige én spannende voorstelling. Telkens vraag je je af wat er gaat gebeuren. Ik denk dat deze opvoering één van de hoogtepunten van Circolo is." Van het begeleiden van publiek tot het scannen van tickets: voor Pouwels staan allerlei taken op het programma. ,,En we rijden allemaal één dag met het golfkarretje om gasten vanaf de parkeerplaats naar het terrein te vervoeren." Ze noemt Circolo 'een speciaal evenement'. ,,Een normaal circus interesseert me meestal niet zo, maar op Velder kom je heel veel speciale dingen tegen: van kleine tot grootse acts. Dat maakt Circolo zo succesvol."

FOTO RECHTS: Festival Circolo is voor jong én oud. Zo brachten driehonderd gasten van De Zonnebloem maandag een bezoek aan landgoed Velder. (Foto: Hans van Doorn).

Circolo is dit jaar een écht circusfestival. Met grote en kleine tenten, buitenpiste, vuurkorven, houtsnippers en foodtrucks. (Foto:  Annelieke van der Linden).
Funny Freak Show: een sollicitatieronde tot circusclown. (Foto: Hans van Doorn).
Afbeelding
Circuswoud: De voorstelling die niet in een tent plaatsvindt. (Foto: Hans van Doorn).
De jeugd kon zelf ook circuskunstjes uitproberen op Circolo. (Foto: Gerard Schalkx).