Afbeelding
Foto: Peter de Koning

stichting heeft inmiddels jaarkalender met activiteiten voor ouderen

Oude vriendschappen leven op door 'Met Je Hart'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Als mensen op leeftijd raken, kan de wereld kleiner worden. Dierbaren om hen heen overlijden en ze zijn niet meer in de gelegenheid om zelfstandig grote afstanden af te leggen. Richard Smits (61) en Joop van der Velden (82) uit Boxtel herkennen dit. De mannen nemen met veel plezier deel aan activiteiten van Met Je Hart Boxtel, de stichting die activiteiten organiseert om ouderen uit hun sociaal isolement te halen. ,,De vrijwilligers zorgen ervoor dat we kunnen deelnemen aan leuke activiteiten. En er is altijd wel iets om over te praten met iemand..."

Een hersenbloeding zorgde er zeven jaar geleden voor dat het leven van Richard op zijn kop kwam te staan. De voormalig Assistent Defensie Attaché komt oorspronkelijk uit Boxtel, maar reisde de hele wereld over. ,,België, Egypte, Hongarije, Slowakije: vanwege mijn werk heb ik heel wat landen mogen zien." Sinds vier jaar woont hij in een appartement in de wijk Selissenwal. ,,Het Ronduutje, wandelpark Molenwijk: ik herken het allemaal nog van vroeger", zegt hij. Ondanks dat hij op vele interessante plekken in de wereld heeft gewoond, vindt Richard Boxtel 'zeker niet saai'. ,,Mensen die klagen dat er hier niets te doen is, die begrijp ik niet. Er is genoeg te doen, je moet het

alleen wel zíen. Bijvoorbeeld de activiteiten die Met Je Hart organiseert: die zijn voor mij telkens weer een feestje."

Ook Joop van der Velden, geboren en getogen in Boxtel, heeft behoorlijk wat van de aardbol gezien. ,,Ik werkte bij schoenfabrikant Bata en woonde in Rhodesië, Bolivia en Zuid-Afrika. Ik vond het altijd belangrijk om iets van de wereld te zien." Twaalf jaar geleden kwam hij terug naar Boxtel. ,,Ik voel me niet eenzaam, hoor. Regelmatig trek ik er op uit. Zo ga ik wekelijks naar de Jacobushof in Lennisheuvel, een ritje van zes kilometer op de fiets. Even een gesprekje aanknopen met iemand, het liefst over vroeger.

braai

Om ouderen uit een sociaal isolement te halen, zamelt de stichting Met je Hart - een initiatief van de oud-Boxtelse Babs van Geel - jaarlijks met een restaurantactie (Eet Met Je Hart) geld in om activiteiten te kunnen organiseren. Drie jaar geleden ging het initiatief in mei van start in Utrecht en in het najaar werd het in Boxtel uitgerold. Inmiddels keert de lokale restaurantactie, waarbij bezoekers bij verschillende horecagelegenheden een vrijwillige bijdrage kunnen doen, vanaf 1 november voor de vierde keer terug. Elders op deze pagina is hier meer over te lezen. Ook door middel van allerlei andere activiteiten wordt geld ingezameld.

Van de opbrengst zijn al veel activiteiten

georganiseerd in de gemeente Boxtel. Joop werd door een bekende opgegeven en is er sinds dit jaar bij. Hij genoot met volle teugen van de barbecue bij recreatieplas De Langspier. ,,Omdat ik zo lang in Zuid-Afrika heb gewoond, zeg ik nog altijd 'braai' in plaats van barbecue", grinnikt de Boxtelaar. ,,Tijdens deze gezellige middag heb ik met een man van 91 jaar oud gesproken over oud-Boxtel, erg leuk. Het is prettig dat je bij deze activiteiten met mensen bij elkaar komt en kunt praten over vroeger. Je komt allerlei bekenden tegen. Oude vriendschappen leven op deze manier weer een beetje op. Dat vind ik leuk." Hij hoopt dat er nog meer mannen zich melden voor Met Je Hart. ,,Nu zijn het er telkens maar een paar."

warme band

Richard is al sinds de aftrap van Met je Hart Boxtel in restaurant Knus van de partij. ,,Leonie Smits van De Deugniet nodigde me uit. Ik wilde het graag proberen. Je komt weer onder de mensen." Van (kerst)diners tot een activiteit tijdens Sinterklaas: Richard genoot met volle teugen van activiteiten. Het hoogtepunt vond hij de bijeenkomst in de spiegeltent in kasteelpark Stapelen. ,,Een mooie plek en er was muziek, een verhaal en we sloten de dag af met pannenkoeken. Ik doe graag aan alles mee. Behálve het kermiskienen, daar vind ik niets aan." Vaak treft hij daar Dora Michielsen met wie hij een warme

band heeft opgebouwd. ,,We hebben altijd veel te bepraten." Joop voegt dat er áltijd een 'raakpunt' is met iemand. ,,Je moet het alleen wel zien te vinden."

De mannen zijn de vele vrijwilligers dankbaar. ,,Zij zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. En ze doen het goed. Ga zo door!"

FOTO LINKSBOVEN: Joop van der Velden: ,,Bij 'Met Je Hart' kom je allerlei bekenden tegen."

FOTO RECHTSBOVEN: Richard Smits: ,,We hebben altijd veel te bepraten tijdens activiteiten." (Foto's: Peter de Koning)

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen heeft de onderstaande activiteiten op het programma staan.

DINSDAG 1 NOVEMBER

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

13.00 kienen in De Rots.

DONDERDAG 3 NOVEMBER

13.30 bridge in De Walnoot.

13.30 handwerken in De Orion.

VRIJDAG 4 NOVEMBER

13.30 presentatie KBO-Brabant in De Kloosterhof, Liempde.

13.30 rikken en jokeren in De Orion.

Afbeelding