Cor van der Rijdt- van Grinsven uit Gemonde wordt maandag 31 oktober honderd jaar. En die mijlpaal gaat niet zomaar voorbij... (Foto: Peter de Koning).
Cor van der Rijdt- van Grinsven uit Gemonde wordt maandag 31 oktober honderd jaar. En die mijlpaal gaat niet zomaar voorbij... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

COR VAN DER RIJDT UIT GEMONDE KIJKT UIT NAAR HAAR HONDERDSTE VERJAARDAG

'Mooiste herinnering? Slootjespringen in Broekstraat'

HENK VAN WEERT

Zeven jaar geleden draaide ze zelf voor het laatst de voordeursleutel om van haar woning aan de Dorpstraat in Gemonde. Op 92-jarige leeftijd besloot Cor van der Rijdt dat langer zelfstandig blijven wonen niet verstandig was en verhuisde ze naar woonzorgcentrum De Beemden in Sint-Michielsgestel. Daar voelt ze zich als een koningin. Maandag 31 oktober zal dat gevoel ongetwijfeld nóg sterker zijn. Dan wordt Cor honderd en dat wordt uitbundig gevierd.

Voordat de feestelijkheden maandag losbarsten, blikt Cor met Brabants Centrum op haar kamer in De Beemden terug op een prachtig leven. ,,Of ik veel heb meegemaakt?", lacht ze. ,,Och jongen toch, daar kan ik me niet meer druk over maken. Ik heb een fijn en gezellig gezin dat zich om me bekommert. Mijn vijf kinderen kunnen het goed met elkaar vinden en komen vaak over de vloer." De vijf kleinkinderen zijn de trots van Cor, maar de achterkleinkinderen niet minder. Glunderend: ,,Als het een beetje meezit, wordt het zesde achterkleinkind op mijn honderdste verjaardag geboren..."

Echtgenoot Theo, die in Gemonde smid was en later elders als loodgieter en bankwerker zijn brood verdiende, overleed in december 1998. Hij was ruim zeventig jaar trombonist bij fanfare Sint-Lambertus. ,,We waren meer dan vijftig jaar getrouwd en leerden elkaar kennen bij café Verbruggen op de stoep. Eén lachje over en weer was genoeg voor een gelukkig huwelijksleven. Het langst hebben we aan de Dorpstraat gewoond."

TE VOET NAAR BOXTEL

Haar leven wordt gekenmerkt door hard werken. ,,Het is wat gek om van jezelf te zeggen, maar de mensen waar ik in dienst was, hadden un goei aan mij. Ik ging nooit naar huis voordat het werk klaar was." Gevraagd naar het werk dat ze deed, vertelt Cor dat ze jarenlang hulp in de huishouding was in Oisterwijk. ,,Ik ging te voet naar het NS-station in Boxtel en reisde daarna per trein verder. Eerst werkte ik bij de huisarts, later bij de gemeentesecretaris. Het waren goede betrekkingen. Met name als er gasten kwamen, vond ik het leuk. Dan mocht ik uitgebreid koken voor een chique etentje. Dat vond ik prachtig om te doen. Ook met de kerstdiners bij ons thuis pakte ik graag uit. En geen pannen op tafel hoor, alles netjes op schalen."

Op haar zeventigste ging Cor nog op zwemles. ,,Dat wilde ik per se leren. Ik kreeg les in het zwembad van huize De La Salle in Boxtel en later in Schijndel. Tot mijn 85e heb ik wekelijks gezwommen met een goede vriendin." Maar Cor had meer liefhebberijen: ze zat in het bestuur van het Wit-Gele Kruis en was lid van de KBO-volksdansgroep. Ook was ze jaren lid van het rouw- en trouwkoor in de Sint-Lambertusparochie. Grinnikend kijkt ze op: ,,Ik zong te slecht voor het officiële kerkkoor, denk ik..."

VOETBAL KIJKEN

Enkele maanden geleden maakte Cor een ongelukkige val waardoor ze elf weken met haar been in het gips zat. ,,Voorheen kon ik nog rond met de rollator, maar sindsdien zit in een rolstoel. Dat maakt dat ik wel wat minder mobiel ben geworden. Maar ik kom mijn dagen wel door hoor. Ik puzzel graag en maak dan het liefst woordzoekers. Bovendien werk ik ook met plezier in mijn kleurboek. Bovendien kijk ik graag naar tv. Kookprogramma's vind ik leuk, maar ook sportwedstrijden. Vooral schaatsen en voetbal zijn favoriet. Maar ik vind het verschrikkelijk als voetballers op het veld spugen. Zó vies..."

Gevraagd naar de mooiste herinneringen uit haar honderdjarige leven, moet Cor even nadenken. ,,Tja, da's moeilijk om te zeggen..." Dan veert ze op: ,,Ja, mijn kindertijd was misschien toch wel het mooist. Mijn ouders woonden aan de Broekstraat. Ik vond het heerlijk om met mijn broer en zussen daar slootje te springen!" Of er herinneringen zijn aan de Tweede Wereldoorlog? ,,Ik heb er niet veel van meegekregen. Mijn ouders waren heel bezorgd en ik mocht niet veel buiten komen. Ik weet wel dat we regelmatig in onze schuilkelder zaten."

Maandag 31 oktober is het precies een eeuw geleden dat Cor van der Rijdt- van Grinsven werd geboren. En dat heugelijke feit gaat niet zomaar voorbij. 's Ochtends is het feest in De Beemden waar burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel op bezoek komt. 's Middags neemt de familie haar intrek in zaal De Schuif te Gemonde. Belangstellenden kunnen de honderdjarige daar tussen 14.30 en 16.00 uur feliciteren.

Gemonds carnaval

trapt af met

elf-elfmiddag

Het carnavalsseizoen in het Gemondse spotrijk Mullukzuipertjesland begint zondag 6 november met een elf-elfmiddag voor jeugdige feestneuzen. Om 13.11 uur start bij café Kloosterzicht een speurtocht van 5,2 kilometer.

Na de zoektocht treedt om 15.30 uur clown Dirk op. Hij maakt ballonfiguren en laat goocheltrucs zien. Ook deelt de pipo suikerspinnen uit. Deelname aan deze middag is gratis.

Leden van de Club van 11 kunnen 6 november hun nieuwe jaartal-badge ophalen. Iedereen die carnavalsstichting De Mullukzuipertjes wil steunen, kan die middag lid worden; dat kost elf euro per jaar. Hiermee ondersteunen leden het jeugdcarnaval met bijvoorbeeld nieuwe kleding. Ook online kan men zich inschrijven: www.mullukzuipertjes.nl.