Mien en Gerard Smits- van den Brand zijn maandag 31 oktober 2016 vijftig jaar getrouwd. (Foto: Carola Smits-Clijsen).
Mien en Gerard Smits- van den Brand zijn maandag 31 oktober 2016 vijftig jaar getrouwd. (Foto: Carola Smits-Clijsen). Foto: Carola Smits-Clijsen.

GOUDEN PAAR MIEN EN GERARD SMITS

Lidmaatschap van KAJ bracht iets moois voort...

Beiden waren ze in hun jonge jaren actief bij de Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ). ,,'Van, voor en door' was ons motto", herinnert Gerard Smits zich het opbouwwerk waarmee de jongerenorganisatie zich bezig hield. Woonachtig in Helvoirt leerde de voorzitter van de diocesane standsorganisatie Mien van den Brand uit Boxtel kennen. Zij was districtsleider van de KAJ in de regio Boxtel en omgeving. In 1961 sloeg de vonk over...

Een halfjaar voordat ze elkaar in 1966 het jawoord gaven, ging Gerard (77) aan de Boxtelse Markt op kamers wonen. Na het huwelijk trok Mien, die geboren is in de buurtschap Onrooi en later met haar ouders aan de Van Coothstraat woonde, bij hem in. ,,We hebben er een jaar of twee, drie gewoond. Onze twee oudste dochters zijn er geboren: Inge en Jos", vertelt Mien (74). Haar man knikt: ,,Ons Ans kwam in de Van Randerodestraat ter wereld. Sinds 1984 wonen we met veel plezier aan Het Kapittel. Het is hier in het centrum goed toeven. Alle voorzieningen hebben we bij de hand."

Het tweetal heeft zich op tal van fronten in Boxtel verdienstelijk gemaakt. Gerard hanteerde in de vorige eeuw bij diverse verenigingen en organisaties de voorzittershamer: bij voetbalclub RKSV Boxtel, de toenmalige bouwvereniging Sint-Joseph, het schoolbestuur van mavo Wilgenbroek en de eerder dit jaar opgeheven zangvereniging Sint-Petrus & Sint-Cecilia. Achter de schermen was hij politiek actief bij de vroegere Werknemerslijst die via-via opging in het huidige INbox. Ook carnavalsrijk Eendengat leerde hem kennen. ,,Zestien jaar stond ik als Graard van Jan van Gerritte in de buutton tijdens de zittingsavonden en twee jaar mocht ik als prins Donald d'n Twidde de scepter over de Waggelaars zwaaien. Een mooie tijd." Voor zijn brede inzet ontving Gerard een koninklijke onderscheiding. Sinds zijn pensionering in 1999 brengt Gerard nogal wat tijd door met de fotocamera.

Mien was twaalf jaar vrijwilligster in de Wereldwinkel, maar velen zullen haar ook nog kennen uit naaimachinehandel Verhagen aan de Breukelsestraat. ,,Daar ontwikkelde ik mijn liefde voor het handwerkvak. Samen met andere vrouwen maakte ik tal van kostuums voor de Boxtelse zittingsavonden en voor het Brabants Muziek Theater in Schijndel", vertelt ze. Ook in het naaiatelier van de Heilig Bloedprocessie is ze actief.

Met hun drie dochters, hun partners én de vier kleinkinderen vieren Mien en Gerard Smits hun gouden huwelijksjubileum op maandag 31 oktober. Enkele dagen later wordt de mijlpaal in bredere kring met familie en vrienden herdacht. (Foto: Carola Smits-Clijsen).