Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Brownies & Downies in Boxtel:

'Een gezellige huiskamer met super lekker eten'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Als de medewerkers van restaurant Brownies & Downies komend weekend hun driejarig bestaan hebben gevierd, hopen ze de feestvreugde nog even door te kunnen zetten. Want als op 10 november bekend wordt of de medewerkers de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) hebben veroverd, zal er pas écht een feestje worden gebouwd. Maar of ze nou winnen of niet, de jongens en meiden gaan er sowieso een leuke avond van maken. ,,Want naast heel hard werken, kunnen we hier vooral ook heel goed sfeer scheppen én feesten."

Op de kop af drie jaar geleden opende John van Hal in winkel- en appartementencomplex De Croon in Boxtel de zesde vestiging van Brownies & Downies; een restaurant gerund door mensen met een beperking. Na hectische beginmaanden - 'Het bleef maar druk'- is de populaire horecazaak in rustiger vaarwater gekomen. Dat betekent niet dat er minder bezoekers komen, maar vooral dat het restaurant een geoliede machine is. ,,We hebben veel vaste klanten die minimaal eens per twee weken komen. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij zónder dat we het druk hebben", vertelt Van Hal. ,,Waarom mensen hier komen? Omdat er een goede sfeer hangt én omdat het eten goed is. Want dát is voor ons het allerbelangrijkste: we willen bekend staan als dat restaurant waar je super lekker kunt lunchen."

Van Hal staat samen met de chefkok in de keuken om de maaltijden te bereiden, het bedienend personeel zijn jongens en meiden met een verstandelijke beperking. Ook zijn er nog een aantal weekendkrachten én medewerkers die zich bezighouden met het coördineren van de zorg. Van Hal: ,,Het loopt inmiddels als een geoliede machine. Mijn jongens en meiden draaien helemaal zelf het restaurant en daar ben ik zo trots op. Afgelopen zomer zat op een warme dag het hele terras vol en ook binnen was het druk. Ik keek vanuit de keuken de zaak in en zag dat alle gasten tevreden waren. Dan glim ik."

'Ongelooflijk trots op mijn jongens en meiden'

Het uiteindelijke doel van het Brownies & Downies-concept is dat de medewerkers waar mogelijk doorstromen naar een reguliere werkgever. Momenteel zitten twee werknemers in dat traject. Dat het team na drie jaar mogelijk afscheid van hen zal moeten nemen, zal best moeilijk zijn. ,,De groep is hecht en natuurlijk is het lastig als drie goede krachten wegvallen, maar uiteindelijk streven we daar wel naar. Het is goed voor hun eigen ontwikkeling", zegt Van Hal.

Het werken met personeel met een beperking kan hectisch zijn, want Van Hal moet dingen soms meerdere keren uitleggen. Ook dienen er zorgplannen te worden gemaakt en wordt met de medewerkers uitgebreid gesproken over leer- en verbeterpunten. ,,Dat komt allemaal nog extra bij het runnen van Brownies & Downies", legt Van Hal uit. ,,Ik heb daar nooit spijt van gehad; het geeft zoveel voldoening. Als ik zie hoe de medewerkers groeien en hoe blij ze zijn met hun baan, dan ben ik zo ongelooflijk trots." Na een korte stilte: ,,Die jongens en meiden zijn een beetje mijn kindjes. Ik corrigeer ze, geef begeleiding, luister naar hun problemen." Lachend: ,,Ze hebben me klaargestoomd voor het vaderschap."

'We blijven

vernieuwen en staan niet stil'

De eigenaar van Brownies & Downies kijkt tevreden terug op de voorbije drie jaar. De vele vaste gasten zijn voor hem een teken dat het restaurant er mag zijn. Maar hoewel de horecazaak goedlopend is, willen de achttien medewerkers van Brownies & Downies zeker niet stil blijven staan. Zo is er een concept waarbij gasten eens per maand - elke derde vrijdag - aan kunnen schuiven en een diner krijgen geserveerd. Van Hal: ,,Mensen krijgen een voor- en hoofdgerecht en eten wat de pot schaft. Het zit elke keer weer vol, een teken dat dit initiatief gewaardeerd wordt." Ook wordt gewerkt aan een nieuwe menukaart én verschijnt binnenkort een boek met taartrecepten uit alle vestigingen van Brownies & Downies.

Dat het restaurant kans maakt op de Boxtelse Ondernemers Trofee is voor Van Hal en zijn team een mooie stimulans. ,,We hebben gejuicht toen we hoorden dat we in de finale staan", zegt de eigenaar. ,,Het leeft zeker ook bij de jongens en meiden. De tiende november wordt het sowieso een feestje want we gaan met een limousine naar Sacre Coeur. En als we winnen? Dan gaat het dak eraf." Lachend: ,,Het enige vervelende is dat we vrijdag allemaal weer moeten werken..."

FOTO ONDER: Brownies & Downies: lekker eten en altijd elke dag een feestje. (Foto: Daisy Renders).