Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ALBERT PEIJNENBURG VAN PEIJNENBURG RE-INTEGRATIE:

'Doorpakken, ook in de stroperige zorg'

MARC CLEUTJENS

Met twaalf vaste medewerkers in dienst op kantoren in Boxtel en Tilburg runt Albert Peijnenburg (55) een bloeiend re-integratiebedrijf. De Boxtelse ondernemer, een van de genomineerden voor de BOT 2016, stuurt een organisatie aan die momenteel zo'n 350 cliënten begeleidt naar een reguliere baan. Maar naast directeur-eigenaar is Peijnenburg ook jobcoach voor acht cliënten met wie hij op de werkvloer de handen uit de mouwen steekt. ,,In dit bedrijf komt mijn passie voor mensen helemaal tot zijn recht."

Peijnenburg kan louter hele mooie rapportcijfers over zijn bedrijf laten zien. In 2015 lukte het om meer dan 67 procent van alle cliënten een vaste werkkring te bezorgen. Dat betekent dat ze een contract voor ten minste zes maanden konden overleggen en minimaal 20 uur per week werken. Bijna 90 procent van de cliënten die bij een werkgever geplaatst werd, had na twee jaar nog steeds dezelfde werkkring. ,,We zijn ook trots op dat we al drie jaar in de top drie van best presterende re-integratiebedrijven van het UWV staan", vertelt Peijnenburg in zijn kantoor aan de Molenstraat in Boxtel. ,,En onderzoeken tonen aan dat zowel opdrachtgevers als cliënten dik tevreden zijn."

Peijnenburg zet zich met zijn medewerkers in voor een gedegen arbeidstoeleiding van voornamelijk jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Veranderde wet- en regelgeving maken dat soms ook jongere tieners al in aanmerking komen voor arbeidstoeleiding of aankloppen voor loopbaanbegeleiding. ,,Daarnaast zien we een toename van mensen boven de 55 jaar die in de Wia (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen - red.) komen en een nieuwe werkkring zoeken. Ook hen proberen we snel te helpen."

De Boxtelse ondernemer legde in 2007 de basis voor zijn re-integratiebedrijf. De eerste jaren werkte hij nauw samen met compagnon Herman van der Velden en trokken ze samen op. ,,Met Herman ben ik naar het UWV gegaan en hebben we


om twintig trajecten gevraagd. We wilden laten zien dat het ons zou lukken om jongeren sneller aan een baan te helpen. Achttien jongeren hadden na drie maanden een job." Inmiddels staat Peijnenburg op eigen benen; hij richt zich op de ruime regio rond Boxtel, met klanten tot aan Nijmegen, Breda en Rotterdam.

'Ware passie
voor werken met
jonge mensen'

Recent opende Peijnenburg Re-integratie een kantoor in Tilburg. ,,De gemeente Tilburg is een belangrijke klant voor ons en dan is het wenselijk om nabij te zijn. De stad heeft een relatief hoge jeugdwerkloosheid en veel jongeren die behoefte hebben aan arbeidstoeleiding."

Zijn team bestaat uit louter specialisten, variërend van jobcoach tot arbeidsdeskundige en loopbaanbegeleider. ,,We volgen alle cliënten nauwgezet met een zelf ontwikkeld volgsysteem en pakken alle facetten van het werk op. Dus na arbeidstoeleiding volgt coaching op locatie. Dat betekent dat onze mensen werkkleding en werkschoenen hebben en met hun cliënt een paar uur per week aan de slag gaan. In een varkensstal, bij een sloopbedrijf of in een camping- en sportwinkel. ,,Dit zijn echt de mooie dingen van ons vak", glundert Peijnenburg. ,,Aanpakken, samen met jongeren de handen uit de mouwen steken."

Aanpakken is een woord dat Peijnenburg vaak in de mond neemt. Hij is ermee opgegroeid en weet als boerenzoon niet anders dan dat er hard gewerkt moet worden om iets te bereiken. ,,Ik heb de Middelbare Agrarische School gevolgd en nam op mijn 21e het boerenbedrijf en de groente- en fruithandel van mijn ouders over."

Steeds meer legde hij de nadruk op de handel in en verkoop van aardappelen, groente en fruit, voornamelijk aan de deur. In de hoogtijdagen bezocht hij wekelijks een kleine 1.500 klanten; aanbellen op 250 adressen per dag was geen uitzondering. ,,Ik heb altijd geïnvesteerd in contacten met mensen", vertelt Peijnenburg. ,,Dat heb ik gedaan als ondernemer, maar ook als voetballer en vrijwilliger bij ODC."

Na lang wikken en wegen besloot de ondernemer zijn bedrijf, dat inmiddels in een pand aan de Duit was gehuisvest, te verkopen. ,,Heel nadrukkelijk ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging waarbij werken met mensen centraal moest staan. Ik ging aan de slag in het jeugd- en jongerenwerk en dat beviel me prima. Hier kwam de ware passie voor werken met jonge mensen bovendrijven."

Peijnenburg zag ook dat de hulpverlening beter en vooral slagvaardiger kon. ,,Sommige processen waren zo ontzettend stroperig. En toen heb ik besloten om een eigen bedrijf op te richten om re-integratie van jongeren op míjn manier te kunnen doen. Ik wil sneller resultaat, houd van maatwerk en wil doorpakken."

'Ik wil sneller
resultaat en houd
van maatwerk'

De nominatie voor de Boxtelse Ondernemers Trofee 2016 beschouwt Peijnenburg als een erkenning en waardering van zijn bedrijf en zijn passie om alles uit jongeren te willen halen. ,,Als ik terugkijk wat we met ons team de afgelopen jaren heb neergezet, kan ik alleen maar trots zijn." Lachend: ,,Ik denk wel eens terug aan de blik van sommige mensen die hoorden dat ik een re-integratiebedrijf had opgericht. Je zag ze denken: 'Iemand die altijd bloemkolen heeft verkocht, kan dat toch niet'. Mooi wel dus."

FOTO BOVEN: Ondernemer Albert Peijnenburg poseert in zijn kantoor aan de Molenstraat in Boxtel. Peijnenburg Re-integratie is genomineerd voor de Boxtelse Ondernemers Trofee 2016 in de categorie Business to Business. (Foto: Peter de Koning).