Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ballast nedam rooit bomen vanwege essentaksterfte

Essen verdwijnen langs Schijndelsedijk

Eén voor één worden ze omgezaagd en in een grote aanhangwagen geladen: de zieke essen langs de provinciale weg van Boxtel naar Schijndel. Vanwege essentaksterfte moeten 287 bomen worden gerooid en daarmee is maandag gestart.

Terwijl regelaars het verkeer sinds maandag op de tachtig kilometerweg in goede banen leiden, voeren medewerkers van aannemingsbedrijf Ballast Nedam de klus uit. Dat gaat wonderbaarlijk snel. De essen zijn nog niet oud, waardoor ze gemakkelijk te rooien zijn. Ballast Nedam schat in dat de klus tot en met morgen duurt. Omwonenden zijn deze week op de hoogte gebracht van de werkzaamheden.

De provincie vroeg onlangs een vergunning aan bij de gemeenten Boxtel en Schijndel voor de kap van de bomen. Vanwege de veiligheid en om verdere verspreiding van essentaksterfte te voorkomen, worden de bomen gerooid. De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel 'vals essenvlieskelkje' die een aantal boomsoorten aantast. De Boswet schrijft voor dat binnen drie jaar nieuwe bomen geplant moeten worden op de plek van de gerooide essen. Wat nu overblijft, is een lege berm...

FOTO BOVEN: Ballast Nedam is deze week tussen Boxtel en Schijndel aan de slag gegaan met een grote klus: liefst 287 essen worden gerooid. (Foto: Peter de Koning).