Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INTERNATIONALE STUDENTEN ONTDEKKEN BOXTEL

Brabantse poffers passen ons allemaal...

MARC CLEUTJENS

Zelden zullen in museum Vekemans aan de Stationsstraat zoveel selfies zijn gemaakt. Een groep van 35 internationale uitwisselingsstudenten, die deze week in Boxtel verblijft, bracht gistermiddag een bezoek aan het museum en kreeg alle gelegenheid om zich te kleden als Brabantse boer of boerin. Het werd een onvergetelijke middag...

Op uitnodiging van Rotary Boxtel-Oirschot-Haaren verblijven de studenten in gastgezinnen en volgen ze elke dag taal- en cultuurlessen in het Baanderherencollege. ,,Daar leggen ze de basis voor hun verblijf in Nederland", licht jeugdcommissaris Jos Geerts van de plaatselijke Rotaryclub uit. ,,De studenten zwermen na hun bezoek aan Boxtel uit over Nederland en gaan dan naar de middelbare school om onze taal te leren. In de zomer keren ze terug naar Boxtel voor een afscheidsfeest."

Loco-burgemeester Marusjka Lestrade ontving de studenten dinsdag in de raadzaal van het gemeentehuis en doceerde over politiek en staatsinrichting in Nederland. Natuurlijk kwam ook de plaatselijke politiek aan bod en legde ze uit hoe het lokaal bestuur georganiseerd is. De aanwezigheid van enkele Amerikaanse studenten leverde ook enige discussie op over de roerige verkiezingscampagne in de VS. ,,De huidige kandidaten vertegenwoordigen niet echt waar de VS voor staat", vond een van de studenten.

In museum Vekemans hulden de studenten zich in groepjes in kleding die pakweg honderd jaar geleden in Brabant werd gedragen. Petten, hoeden, poffers, kieltjes, sjaals en omslagdoeken, ze pasten allemaal. Behalve bij Alexandre uit Belo Horizonte in Brazilië (kleine foto). De student met een indrukwekkende haardos kon geen enkele pet vinden die zijn afrokapsel kon bedekken. De eerste indrukken van Nederland én Boxtel waren positief. ,,Sinds ik in Nederland ben, wil ik alleen maar fietsen, fietsen, fietsen", lachte Portia uit New York.

Op pagina 9: 'Nederlandse gastvrijheid nemen we mee naar huis'.

FOTO'S BOVEN: De uitwisselingsstudenten poseren in Brabantse klederdracht voor museum Vekemans. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding